Adobe Developer Day – impresii

Am fost astazi la Adobe Developer Day. Nu am putut din pacate sa stau toata ziua dar va pot povesti cateva lucruri interesante. Am asistat la o parte din prezentarea lui Ben Forta, Senior Evangelist la Adobe si la o parte din prezentarea lui Digby Horner, Senior Vice-President for Emerging Markets. Nu cred ca as fi scris acest post daca nu as fi discutat cu mai multi studenti in pauza de masa despre cele 2 prezentari. Studentii au fost impresionati de dl Forta si plictisiti de dl Horner. Mie mi s-a parut exact pe dos si voi discuta un pic mai jos ideile pe care le-am retinut din prezentarea acestuia din urma (spre imensul meu regret n-am putut asista la toata prezentarea).

Digby Horner este Senior Vice-President pentru Emerging Markets la Adobe. Lucreaza la Adobe de 23 de ani, angajandu-se la sfarsitul facultatii, ulterior efectuarii unui stagiu la Apple. Cred ca deja detectez foarte usor in orice speech orice referinta la stagii (internships) asa ca mi-a fost usor sa retin aceasta idee. 

Dl. Horner a vorbit despre decizia de a deschide un centru de cercetare in Romania. De ce? Pentru ca daca esti o companie globala trebuie sa ai centre de dezvoltare in pietele pe care le targetezi. Ideea mi se pare foarte valoroasa, din pacate vorbitorul nu a si motivat-o. Exista mai multe motive pe care le intrevad. Oamenii din centrele locale cunosc particularitatile pietei (de ex. scrisul de la dreapta la stanga ca necesitate intr-o interfata), tot ei fac si mai cunoscuta firma in mediile de dezvoltare locale, popularizand tehnologiile in zonele respective. 

Foarte interesant mi s-a parut principalul criteriu pe care l-a cautat in momentul achizitiei unei companii pentru centrul local Adobe – “Passion”. Cred ca a repetat de 3 ori acest cuvant, fara a fi obsesiv ca “developers” al lui Balmer. Pasiunea este cuvantul cheie care arata ce considera un expert in dezvoltare de business a fi cea mai importanta calitate a unui grup. Cred ca a reusit pentru ca din toti prietenii/cunostintele pe care ii am la Adobe nu stiu nici unul care sa nu fie pasionat de ceea ce face. Mi se pare ca este un lucru pe care trebuie sa il constientizam – avem cea mai mare valoare in momentul in care punem pasiune in activitatile pe care le desfasuram. 

Tot in acelasi discurs, sistemul nostru educativ a fost referit ca fiind in categoria “highest quality education systems” (!!?). Afirmatie care sigur are un caracter laudativ, fiind la un eveniment in Bucuresti si trebuind sa fie diplomat. Dar totusi era o afirmatie pe care nu era nevoit sa o faca, a ales Romania (si un sediu apropiat de politehnica) si aceste lucruri semnifica faptul ca omul apreciaza totusi sincer sistemul nostru de invatamant. Incurajator.

Finally, in una din ultimele fraze pe care le-am prins a spus ca intotdeauna in echipa de la Adobe se incearca sa aiba studenti care sa lucreze la diplome si in internships “to get an experience of what’s like to work in the software industry”. Un om care si-a inceput o cariera extraordinara cu un stagiu nu are cum sa nu aprecieze si sa investeasca in sisteme de stagiatura. 

O recomandare pentru astfel de prezentari. Evangelistii sunt cei care iau ochii, meseria lor este sa prezinte si sa iti fure atentia si sa te convinga de cat de fabuloase sunt tehnologiile lor. Lucrurile cele mai interesante, parerea mea, le veti auzi in prezentarile mai putin spectaculoase ale celor care sunt la varf in companie si care au dezvoltat produse si afaceri.

Tot acolo am avut o discutie cu Miti si cu colegi de la Iasi si de la ASE si speram ca in curand sa putem sa mai anuntam niste proiecte educative interesante realizate de facultate impreuna cu Adobe:)

5 thoughts on “Adobe Developer Day – impresii”

 1. Tu esti pasionat de educatie, sa-i inveti pe studenti si sa le transmiti cu maximum de eficienta informatia cursului?
  Nu esti decat un al laborant plictisit, slab pregatit si cu fumuri dense care desigur sta in umbra unui al profesor “maret”.

  Invatamantul romanesc este in curul gol. Este mai mult decat jenant si umilitor sa incerci sa speri altceva. Iar rezultatele neasteptate le unor indivizi cu siguranta se datoreaza numai si numai lor. Invatamantul nu are nimic de aface cu asta. Punct.

  Cei 2 Adobe Developer Evangelist care au prezentat la Adobe Dev Days au fost praf si orice este mai presus de el. Incurcau termenii tehnici, abureala la greu, limba romana fiind un skil mult prea dificil. Daca ei au curajul sa vina cu asemenea evanghelisti la un eveniment public eu vad o mare problema. “Miti” sau cum ii spune ei, a fost sub orice critica, pe asta ar trebui sa-l tina undeva ascuns sa nu vb nimeni cu el.

 2. @Tase – multumesc!
  @Victor – multumesc de feedback. Faptul ca profiti de anonimat ca sa vii sa insulti si faptul ca ti-am dat voie sa faci asta poate o sa te faca sa te gandesti un pic. Hai ca se poate:)

 3. Anonimatul este o chestie foarte importanta. Mai ales in poli. Si da! imi da de gandit. Desi la prima vedere nuditatea ideilor expuse poate fi considerata jignitoare sunt sigur ca ele sunt mult mai mult decat atat. Sper sa treci peste orgoliu si sa te gandesti si tu.

  Cu bine,
  -un student

 4. in cazul asta te asteptam cand termini sau poate chiar inainte sa-ti folosesti valoarea, cunostintele si pasiunea pentru imbracarea invatamantului romanesc.
  Ca in toate domeniile de activitate avem un numar extraordinar de mare de experti gata sa-si dea cu parerea si un numar foarte mic de oameni care vor sa si puna mana sa faca ceva.

Comments are closed.