de cate restante este nevoie?

In urma cu cateva zile am avut o restanta la PA speciala pentru 2 studenti din anul 4. Le-am dat subiectele care se dadusera cu cateva ore mai devreme la examen la anul 2 si i-am lasat vreo 15 minute in plus. Am corectat in weekend lucrarile cu maxim de larghete si au reusit sa ia undeva in jur de 30% din punctaj (probabil ca daca nu erau anul 4 ar fi luat undeva la 20% din punctaj). Nu au reusit sa aplice niste algoritmi elementari, nu mai vorbesc de gandit un pic la probleme sau la teorie.

Dupa ce le-am anuntat rezultatele mi s-a cerut sa mai dea o data examenul. Mi-au cerut ei si i-am refuzat. M-au cautat 2 profesori si inca o cunostinta in acelasi scop. Acum daca toata lumea se baga in seama va consult si pe voi: cate restante ar trebui sa mai dau cu ei? Raspunsuri posibile ar fi: in fiecare zi pana trec, minim 2, una, 0 si sa nu-i trec, 0 si sa-i trec direct ca oricum pare ca asta se va intampla pana la sfarsit. Poate mai sunt si altele.

Argumentele mele in defavoarea inca unui examen in aceasta sesiune sunt urmatoarele:

 • lipsurile aratate de studenti sunt mult prea mari sa le recupereze in 3 zile
 • nu facem decat sa incurajam sistemul care pe merge pe ideea nu conteaza ce faci in final tot vei trece chiar daca nu stii nimic
 • daca accept dupa atatea interventii nu fac decat sa incurajez sistemul de interventii pe care personal nu il agreez deloc

Multumesc anticipat pentru comentarii

36 thoughts on “de cate restante este nevoie?”

 1. Eu cred ca nu e ok sa aiba tratament “prea” preferential ca sunt anul 4. Adica sa zicem 2 sanse e suficient.

  Daca sunt deja la a 3a sansa, atunci mai bine se mai da PA-ul o data si pentru cei din ani mai mici care l-au picat. Ce mai conteaza la urma urmei, tot ajung in anul 4 si o sa-l dea de 10 ori atunci, asa te scapi de ei mai devreme.

 2. Nu vad vreo motivatie pentru care ar mai da inca o data examenul.
  Pana la urma ar trebui sa ii preocupe pe ei sa termine facultatea, nu pe tine si nu e nici o tragedie daca isi dau licenta in anul urmator.
  Nu e chiar o problema pe viata si pe moarte 🙂

 3. Vlad, sper să nu fiu prea dur,d ar mi se pare că întrebarea ta are ca substrat de fapt „de câte ori vi se pare un compromis acceptabil să mai dau cu ei restanţă”. Adică atâta vreme cât ai un cuvânt de spus acel „trebuie” nu prea-şi are locul în întrebare. Iar dacă n-ai un cuvânt de spus (îşi dau examenul cu altcineva, sunt trecuţi din oficiu/pe sub mână) atunci întrebarea nu-şi mai are locul.
  Câte restanţe ar trebui să dea? Exact câte sunt trecute în mod oficial în programul anului universitar şi atât. Părerea mea.

 4. as zice sa mai dai o data si sa nu-i treci; asa-i bucuri si pe aia care au “intervenit” si poti dormi si tu multumit :))

 5. @foxx – sa nu te superi dar mi se pare cea mai proasta idee posibila din urmatoarele motive:
  – nu dau examen cu premiza ca voi pica pe cineva
  – nu vreau sa-i bucur pe cei care au intervenit
  – nu as dormi in nici un caz multumit pt ca obiectivul meu nu e nici sa pic studenti nici sa bucur rude

 6. Bending the rules always causes problems. Dacă ar fi fost prima și ultima șansă de a lua examenul de PA, s-ar fi înțeles cererea unei noi șanse (nu zic că ar trebui să și fie acordată).
  Dacă le vei acorda o șansă doar din compasiune, mai rău de faci și faci rău și celor din jur.
  Încep să folosesc cam des fraza acesta, dar… Facultatea este facultativă și nu toată lumea trebuie să o termine.
  Dacă vrei să obținem un standard în această catedră, nu putem neglija regulile. Și regulile zic că examenul de restanță se dă o singură dată într-o sesiune.
  P.S. comentez din punctul de vedere a unui student care nu are 10 pe linie… ba care a avut și restanță…chiar la PA…

 7. Vlad,

  Umila mea parere este ca daca ai incercat din rasputeri sa extragi tot ce ai putut din examenele celor in cauza si tot n-ai reusit sa scotu macar 45%, atunci chiar nu merita trecuti. Nu vreau sa fiu rau dar din anul 2 pana acum au fost destule sanse. Incearca sa nu cedezi presiunilor externe. Daca vrei sa imbunatatesti sistemul cu adevarat atunci porneste de la cazul asta. Altfel un compromis aici, un compromis acolo si usor usor te trezesti prins in hora sistemului :). Make a stand.

 8. Eu nu inteleg de ce ai indoieli cu privire la ce vei face. Exista niste reguli bine specificate pe care trebuie sa le aplici(de asta si exista).

  Odata ce faci un asemenea compromis, nu vei mai putea (si nici nu vei mai avea dreptul) trage o linie clara intre cei pe care trebuie sa ii pici si cei pe care ii treci. Cand faci un compromis, trebuie sa il faci cu toata lumea, ca asa ar fi corect. Astfel, toti restantierii se vor muta cu materia la CA sa dea examenul cu tine, stiind ca oricum ii treci. In caz contrar (faci exceptie doar de aceasta data), vei da de banuit ca pe unii ii favorizezi din diferite motive necunoscute si imaginea ta va avea de suferit.

  Nu cred ca ar trebui sa existe implicare subiectiva din partea ta (ganduri de genul “in mainile mele sta posibilitatea ca studentul X sa ia diploma anul acesta. Daca nu il trec, i-as face un rau si m-as simti umpic vinovat”) in ceea ce priveste evaluarea studentilor, ca asta, cred, ca e cea care te face sa ai dubii. Evaluarea trebuie facuta intr-un mod cat se poate de obiectiv, pentru a putea motiva exact de ce ai procedat cum ai procedat.

 9. Regulile sunt reguli. E drept, unele sunt (foarte des) încălcate dar ar trebui să ne ferim de asta.

  Au avut o sesiune, le ajunge. Să mai încerce şi sesiunea următoare. Dacă nici atunci nu ştiu, următoarea. Tot aşa până când fie vor renunţa (dacă mândria nu le va astupa ochii şi vor realiza că nu au fost potriviţi pentru facultate), fie vor învăţa cât de cât ca să treacă.

  Singurul motiv pentru care îl stimez pe Constantinescu (ELTH) şi unul din cele pentru care Iancu (Fizică) nu e atât de antipatic, este faptul că au avut fiecare câte 1 student care ar fi terminat facultatea cu mulţi ani în urmă dacă nu ar fi fost restanţa asta (nu cred că erau la Calculatoare dar ideea contează). _Tu_ eşti titularul cursului, tu decizi câte sesiuni de restanţe au ei.

  Şi nu se pot muta la alt profesor fără acordul tău. Poţi să le interzici mutarea în acest an şi s-a rezolvat, sigur vor mai avea o altă sesiune de restanţe. Chiar dacă pe aia o trec pe sub mână, tu eşti sigur că ţi-ai făcut datoria.

  Păcat că se tot modifică regulile pentru a face diverse compromisuri. De asta s-a ajuns în situaţia actuală din România…

 10. Vlad,

  din punctul meu de vedere sunt nerelevante următoarele:
  * ai corectat mai lejer
  * sunt de anul 4
  * au fost intervenții din partea unor profesori și a încă unei cunoștințe
  * există o posiblitate (mică) pentru a putea obține note mai bună la un examen anterior

  Singura parte relevantă este:
  * au dat examen și __nu au trecut__

  Forma asta de negociere balcanică, dincolo de a fi, în opinia mea, dezgustătoare și umilitoare la adresa celui care solicită încă o dată examenul, nu este reglementată în nici un fel.

  Sfatul meu: Keep things simple: oamenii au picat. Restul sunt detalii.

  Încă două lucruri (lame, că doar vin din partea mea :-P):
  * Dura lex sed lex!
  * Art. 16, al. 2 din Constituția României. „Nimeni nu este mai presus de lege”

 11. eu cred ca e bine sa le mai dai o sansa si inca o sansa. automatica este o facultate grea, examenele sunt serioase si macar acum in al 12-lea ceas sa le mai acordam inca o sansa.
  de ce ‘ai nostri’ sa fie vitregiti de norme impuse in timp ce la facultatile din provincie sau cele particulare, examenele sunt mult mai simple si nu se transpira si nu albesti deloc?
  hai sa fim umani, sa fim mai buni. poate k unii au multe alte probleme, si sigur nu se merita sa sufere atat pentru un sfant cinci.

 12. imi permit sa mai adaug…
  este o generatie experimentala.
  s-a comasat atata materie in 4 ani. si nu e o facultate de marketing sau geografie. e AUTOMATICA.
  sa intelegem asta.

 13. Dragă mămică… dacă ai ştii cât de mulţi vin la facultatea asta care nu e management sau geografie fără nici o legătură cu subiectul „pentru că aşa mi-au zis părinţii”, poate ai înţelege mai bine cum stau lucrurile. Plus că presupun că dacă ai fi tratată de un medic care şi-a luat examenele „cu mai multă îngăduinţă, pentru că e o facultate grea” şi ar uita vreun pansament sau pensetă în tine, ai face un scandal groaznic.
  Hai să nu folosim standarde duble…

 14. Pot sa dea o data cu anul 2 pentru ca repeta materia si au platit.
  Pot sa dea a doua oara intr-o sesiune speciala(inainte de licenta) daca mai au maxim 2 materii de dat.

  Teoretic au voie sa dea de 2 ori… dar din pacate au dat doar a doua varianta(sesiunea speciala).
  Mi se par inacceptabile interventiile!
  Maine e 25 iunie s-a pus de o revolutie 😀

 15. Pentru o mamica: facultatea este facultativa. Daca la fiecare facultate am trece toate persoanele doar din mila pentru ele sigur vom ajunge in situatia in care toti inginerii vor construi poduri care se vor prabusi la primul pieton ce paseste pe el, toti programatorii vor construi programe care vor functiona doar 3 luni, toti doctorii vor lucra doar pentru banii pe care-i vor lasa clientii lor carora le vor pune piciorul in ghips pentru o banala amigdalita, etc.

  Regulile sunt reguli si facultatea are un regim asa sever pentru ca este printre singurele care mai scot oameni cu adevarat experimentati in materie (desi mai scapa si rebuturi).

  Pentru unCalculatorist, nu pot da doua examene de restanta in cadrul aceleiasi sesiuni de restante.

 16. anul IV a avut sesiunea “speciala” suprapusa peste sesiunea semestrului de vara.
  Anul 5 a avut parte de sesiune speciala, dar anul 4 NU. Anul 5 a avut un semestru liber pt licenta, anul 4 a fost ingramadit cu semestru de studii+examene+restante+licenta.
  Sistemul prin care poti trece ca “Gasca prin apa” a permis apararitia pretentiilor de a trece usor la un examen ca PA.

 17. De regulă sistemul este gândit pentru cei de nivel mediu, care nu prea au restanţe (sau dacă au le trec rapid). Cei din înafara zonei centrale a clopotului trebuie să suporte consecinţele, fiind în minoritate.

  Să nu uităm că sistemul este încurajat de anumiţi profesori care închid ochii la tentativele de fraudă sau care le provoacă prin comportamentul propriu (Corâci, Constantinescu, Lungu).

 18. Hai las-o balta ca Lungu a dat afara jumatate de grupa numai la mine pentru copiat si la fel a facut la cam tot CA-ul. Vad ca ai o problema cu tentativele de frauda. Din punctul meu de vedere la anumite materii este o metoda cat se poate de acceptabila, mai ales cand sunt facute cu picioarele. Daca esti destul de bun sa-l copiezi pe Cupcea sau pe Constantinescu/P. Cristea sau pe X sua pe Y bravo tie. Este o metoda ca oricare alta. Examenele se trec fie invatand fie copiind. Diferenta este ca multe examene serioase descurajeaza “frauda intelectuala” prin metode subtile care in general of fac nefezabila ( a se vedea blitz-urile de la PA ). Este absolut normal fenomenul din moment ce sistemul per ansamblu atribuie acestei metode un gard de dificultate mai scazut. Omaneii intodeauna vor alege calea mai usoara. Este un principiu natural.

  Cat despre cei cu restanta la PA, presiunile asupra cadrelor didactice mi se par jalnice. Este jenant sa recurgi la asa ceva pentru a trece. Macar daca copiezi totusi e munca ta si riscul tau ( ai stat sa-ti faci servita…care e destul de greu de facut ca sa-l pacalesti pe cupcea ). Asa cu presiuni e lipsa totala de orice forma de onoare.

  PS: remarc ca ai icneput in sfarsit sa dai numele profilor care te enerveaza, bravo tie un pas inainte

 19. Nu, am avut o problemă cu ele şi mai existe urme ale acelui pitic pe creier.

  A dat afară la examen dar în timpul semestrului a făcut ceva?

  Ar trebui făcut în aşa fel încât calea cu gradul de dificultate mai scăzut să fie aia corectă.

  PS: Am mai dat nume şi până acum.
  PPS: Suntem total offtopic 😛

 20. Acuma o sa intru si eu putin in clisee: “Aici se formeaza inginerii de maine! Elita tineretului romanesc!” 😀 si o sa reamintesc ca totusi ne mandrim ca facem parte dintr-o facultate serioasa cu standarde ridicate.

  Nu stiu cat de mult bine le faci celor doi tot dandu-le sanse sa treaca; pe langa faptul ca seriozitatea facultatii zboara pe geam, ii si “inveti” rau pentru mai departe.

  La urma urmei, nu stiu cati patroni le vor da 10 sanse sa se dovedeasca demni de un job, sau ca free lanceri, cate sanse vor avea sa semneze un contract bun. Mai bine sa stie de pe acum ca fara seriozitate nu merge… parerea mea.

 21. Hmm. Acum câţiva ani la o firmă s-a scos un post de economist. Admiterea se făcea pe bază de examen plus referat dintr-o tematică cunoscută. Inclusiv materia de examen era cunoscută, afişată, etc. Referatul era 50% din notă şi au luat toate cele 3 candidate maxim.

  La examen, au primit întrebări foarte identice cu ceea ce s-a scris în referat.

  Nota finală: 2 persoane au avut 5 (0 la examen), 1 a avut 6 (2 la examen).

  Chiar dacă nu ar fi trebuit să accepte pe nimeni, era nevoie urgentă de acel post astfel încât cea cu 6 a fost acceptată. 3 ani după asta toate situaţiile care treceau prin mâna ei erau prost realizate, balanţe prost calculate, etc.

  După 3 ani au angajat pe altcineva.

  Morala: chiar şi cei care fac presiuni ajung sa obţină unele posturi dacă nu au concurenţă.

 22. si eu sunt de parere ca trebuie respectat regulamentul.nu cred ca e cazul de facut exceptii pentru ca e nesanatos. sa puna mana pe carte si sa invete.

 23. On topic:

  Studentii in cauza nu ar trebui trecuti.

  Data viitoare cand vor da iar examen la PA vor veni mai bine “pregatiti”, iar prin asta ma refer la copiute, fitzuiti etc.
  Asa ca propun Vlad sa le pregatesti o surpriza de examen oral: cateva subiecte si expunearea orala a ideilor. Iti salveaza timp pentru ca te prinzi in 2 minute daca stiu cu adevarat ceva.

  Off-topic:

  Nu pot sa remarc o parte din vina pentru aceasta situatie ( si poate a fenomenului de copiat in facultate ) o are chiar facultatea prin examenul de admitere.

  Examenul de admitere ar trebui sa fie un mesaj clar pentru cei care vor sa intre, in sensul ca ar trebuis a fiu muult mai restrictiv.

  Doar cei care isi doresc si POT ar trebui sa intre (dupa parerea mea sunt prea multi studenti care au dat la Poli din lipsa de imaginatie sau pentru ca asa dadeacu coelgii etc.)

  Odata intrat usor la Poli si eventual trecut prin 2 – 3 ani un student se vede nevoit sa termine facultatea pentru ca acesti ani sa nu fie o investitie proasta. Si de aceea se aplica o mentallitate de “supravietuire in jungla” care conduce la ” Eu trebuie sa termin poli prin orice mijloace”.
  De aici… copiatul. qed.

 24. @Mihai Maruseac: Si totusi a obtinut slujba doar pentru 3 ani, cine stie cat platita, cu sanse mici de a obtine slujba in alta parte.

  Nu sunt de acord cu morala ta. Presiunile iti obtin cel mult o solutie temporara si nu merg intotdeauna. Raman la parerea ca incurajarea acestui comportament e si o lectie gresita pentru viata.

 25. In nici un caz nu ar trebui trecuti.

  Atunci ce diferenta ar mai fi intre cei care chiar invatat pentru o nota(fie ea chiar 5) si altii care “plang” pentru a fi trecuti?

 26. 1. Practic nu avem nevoie de nici o restanta.
  2. Facultatea nu e facultativa. (Doar daca esti cocalar/pitzipoanca este)
  3. Sistemul este ok

  la primele 2 afirmatii nu cred ca are cineva nevoie de explicatii.

  Spuneam ca sistemul este ok. In facultate studentul are aceeasi functie ca si banala memorie flash. De ce? Pentru ca pe majoritatea profesorilor ii doare in *ula daca invata sau nu un student, ii doare in *ula de cat stiu studentii si daca intradevar unui profesor ii pasa ar trebui ca modul de evaluare adoptat de acesta sa fie oral. Sistemul chiar nu are nimic dar nu iti dai seama, totul depinde de modul de predare a profesorului, daca profesorul stie cat, ce si cum sa predea. Din moment ce cursul e facut cu durere in *ula nu iese nimic. Pentru a reusi sa faci performanta in orice domeniu ai nevoie de talent, daca in meseria de profesor nu ai talent chiar nu poti sa te astepti ca studentul sa fie receptiv.
  Trecand peste filosofie, toti am facut la un moment dat macar un compromis. Pana la urma despre asta era vorba…

  Domnule profesor, am o sugestie: daca sunt doar 2 studenti da un examen oral. Daca stiu sa vorbeasca limba romana ii treci daca nu ii pici.

 27. JFK: Ai o concepţie total greşită aici.

  Facultatea chiar este facultativă. Că există considerente economice şi de principiu (vai, băiatul lu’ mama să nu facă el facultatea?) asta e altceva.

  Examenul oral poate fi mai bun decât cel scris dar apar imediat probleme de tipul: “colega X arăta bine şi de asta a trecut”.

  Nu cred că toate cursurile sunt făcute doar pentru că trebuiesc făcute. Cunosc echipe de profesori+asistenţi care-şi fac treaba foarte bine dorind doar ca studenţii să afle cât mai multe lucruri utile şi să le ştie. Deci nu este vina profesorului că există studenţi cu restanţe din mulţi ani în urmă ci este vina acelor studenţi.

 28. Mihai:

  “colega X arăta bine şi de asta a trecut”, adevaru’ ca si eu si tu si oricare “mascul” (care nu e homosexual) apreciaza o tipa care arata bine. Un profesor care se respecta ar sti daca la proba orala a raspuns de trecere sau nu, asa ca problema s-ar reduce doar la comentariile studentilor, comentarii care pentru un profesor corect ar fi doar o barfa si nimic mai mult.

  Multe cursuri sunt facute doar pentru ca iubitii nostri ministri ai invatamantului (oameni de cultura dupa cum bine ti-ai dat seama) au decis ca ar trebui facute. Undeva s-a pierdut ideea de a invata studentul sa gandeasca, de asta am zis de memoria flash. La terminarea unei facultati de inginerie un student (inginer) nu ramane cu milioanele de formule si algoritmi, ci doar cu principiile fenomenelor si eventual aplicarea lor in practica. O intrebare banala: de ce s-au inventat integralele? Multi chiar nu stiu si nu le pasa dar stiu sa le foloseasca.

  Nici nu am zis ca ar fi vina profesorilor [doar am insinuat ca exista si profesori care nu sunt buni pedagogi chiar daca ei stiu foarte bine materia (ai nevoie de un dar sa faci un grup sa inteleaga ideile tale)]. Mai mult invatam din carti decat de la unele cursuri. Aici se face diferenta intre un profesor bun si unul mai putin bun.

  Greselile pe care le facem ne apartin in totalitate. Chiar nu conteaza a cui este vina.

 29. Mi se pare jenant de-a dreptul ce se intampla pentru facultate. In ziua in care am dat examenul la SO, s-a dat si a 15000 restanta la PRC pentru cei din anul 4 sau 5. De cate ori se poate da o restanta aici? Ai picat, imi pare rau vin-o la anul.

  Trebuie aplicat regulamenul. O restanta se poate de 2 ori, atunci doar de 2 ori se da restanta.

  Si de asemenea Vlad, cred ca ai fost mult prea bun cu ei… de ce corectezi mai bland? Toti studentii trebuie tratati cu acelasi ochi.

  @JFK
  Cursul de PA este fundamental pentru un calculatorist.

 30. problema s-a rezolvat in felul urmator:
  universitatea noastra (sau facultatea – nu prea imi este clar cine) a aprobat o sesiune speciala de restante:)

  felicitari organelor de conducere care au luat aceasta decizie:)

 31. Genial. Asta-mi demonstrează încă o dată că de cele mai multe ori calea corectă este blocată de cineva cu mai multă putere decât tine dar care nu (vrea să) ştie cum stau lucrurile în realitate. 🙂

 32. Mesajul conducerii e clar: Nu va stresati copii, nu va pregatit, ca oricum in anul 4 aveti destule sanse sa recuperati examenele neluate.

  Si daca chiar nu le luati, nu-i nimic! Mai aprobam o sesiune speciala de restante si le luati atunci 😉

Comments are closed.