examenul de admitere la politehnica

Welcome to where time stands still
No one leaves and no one will

In fiecare an examenul de admitere la politehnica reuseste sa-l depaseasca in penibilitate pe cel din anul precedent. Ce este atat de rau la acest examen? In primul rand subiectele. Sunt incredibil de usoare. Nu este normal ca cineva care nu a mai pus mana pe matematica de liceu de vreo 7-8 ani sa rezolve mental cam 70% din problemele de la un examen de 3 ore in 15 minute. Nu sunt in nici un caz vreun geniu si nici macar un matematician bun. Pur si simplu sunt niste subiecte penibile. Citez din memorie cateva:

 • 2^(x+1)=16. x=?
 • Care sunt solutiile ecuatiei x^2-5x+4=0?
Erau 2-3 care nu mai stiam cum se rezolva (matematic) – am mai uitat cateva tehnici/trucuri de rezolvare, dar le-as fi facut lejer cu ajutorul solutiilor oferite. Subiecte incredibil de simple si un timp f mare (3 ore).
De ce este rau ca se dau astfel de subiecte?
 • nu se face o departajare reala. Sunt cazuri in care 50 de studenti sunt inghesuiti in 15 sutimi. Care este diferenta dintre ei? Departajezi un numar mare de studenti pe niste sutimi de la media de la BAC – asupra corectitudinii acesteia am niste dubii.
 • sunt descurajati studentii sa vina la unele facultati. De ce sa vin la automatica? Este o facultate grea si se mai intra si cu o medie astronomica la calculatoare. Normal ca se intra cu peste 9.50 cand se dau subiectele astea. Dar in general liceenii nu isi pun aceasta problema. Media de intrare poate sa descurajeze candidati foarte buni iar media aceasta nu reflecta mare lucru pentru ca subiectele sunt de 2 lei.
 • acest examen ar trebui sa testeze printre altele cunostintele necesare unui student pentru a intelege materia de la facultate. Faptul ca un student a luat 9 sau 9.50 la admitere pe astfel de subiecte nu inseamna ca nu va pica cu brio examenul de analiza sau de fizica din anul 1. Diferenta intre ce se da la acest examen si ce se cere sa stii cand faci analiza, algebra si fizica in anul 1 la politehnica este monumentala.
Inteleg ca unele facultati nu au studenti nici cat sa-si acopere locurile dar a da un examen doar de dragul de a-l da nu este o solutie. Daca vrem sa intre toti cei care se inscriu nu avem decat sa facem concurs de dosare. Asa doar ne prefacem ca dam admitere furandu-ne propria caciula.
Ce obtinem? Note foarte mari la admitere, foarte multi care intra cu note mici si care nu vor intelege nimic in primii ani de facultate (si probabil ca nici dupa). Lasam deja o impresia proasta unor studenti foarte buni care nu inteleg de ce se dau subiecte care se rezolva in 30 de minute. Pierdem studenti posibil foarte buni care dintr-un moment de neatentie cumulat cu o nota proasta la romana la bac ajung sa fie imediat sub linie.
Poate totusi lucrurile se vor schimba in viitor:)

75 thoughts on “examenul de admitere la politehnica”

 1. Al doilea punct, desi adevarat, nu prea se aplica. De ce? Pentru ca majoritatea stiu cam cum sunt subiectele de admitere. Eu stiam ca subiectele vor fi relativ usoare (am facut din cartile alea de probleme de Poli). Mai stiam ca la ASE e mai greu, iar la constructii e mult mai usor (am dat si la constructii si am luat 10 in 15 minute).

  Din cate am inteles, fiind acelasi examen pentru toata Politehnica, trebuie sa ia nota de trecere si persoanele de la facultati mai slabe (nu dau nume, dar prin EG am vazut eu niste specimene).

  Ar trebui sa fie si programarea proba la A&C, daca ma intrebi pe mine. Si ar trebui sa ne dea diplomele la timp. Ar trebui sa nu se mai fure in tara. Dar… vorba muncitorilor “merge si-asa”

 2. Nu inteleg de ce examenul de admitere de la Automatica si Calculatoare nu cuprinde si niste exercitii de baza care sa aiba legatura chiar cu Automatica si Calculatoarele. Ceva extrem de simplu, gen designul unui algoritm, o schema logica in 4-5 pasi, ceva care sa ateste ca respectivul candidat are o minima afinitate pentru domeniul in care vrea sa se perfectioneze.

 3. Lucrurile ar trebui să se schimbe cât mai repede.
  Deja admiterea la A&C a ajuns doar o formalitate având în vedere faptul că numărul de înscrişi de anul acesta este mai mic decât numărul de locuri disponibile.
  Deja interesul pentru această facultate începe să se piardă.

  Din cauza acestui examen există persoane care vin aici, fac maxim 2-3 ani şi apoi abandonează. Din cauza acestui examen acele persoane îi vor sfătui pe cei mici să nu vină aici. Din cauza acestui examen cei mici vor fi descurajaţi. Din cauza acestui examen această facultate îşi pierde din faimă şi respect.

  Înţeleg că sunt facultăţi în poli care trebuie să îşi ocupe într-un fel sau altul locurile, dar sunt convinsă că facultatea noastră este perfect capabilă să îşi organizeze propriul examen de admitere.

 4. Ştii ce-i trist? Că la admiterea asta, nici măcar la A&C nu s-au înscris oameni cât să acopere toate locurile. A fost bătaie mai mare la Electronică şi n-o spun doar din cifre. Azi de dimineaţă pe la ora 9 în faţă la Electronică era o mare de oameni care umplea trotuarul până spre Jeg în timp ce în faţă la A&C doar câţiva (muuuuult mai puţini decât acum un an sau doi sau cinci) 🙁

 5. Presupun că principala problemă stă în faptul că elaborarea subiectelor se face la nivel central și nu la nivelul facultății. Dacă facultatea ar dispune de mai multe grade de libertate în acest sens, lucrurile s-ar schimba (presupun) în bine. Mie mi se pare absurd ca un candidat la ACS să fie evaluat exact la fel ca un altul care dă examen la Transporturi, sau altă facultate la care se face admitere pe bază de examen (la fel de bine acea facultate ar putea fi IMST, Energetică, Inginerie Electrică etc., e prea puțin important; contează în schimb specificul, care variază de la o facultate la alta).

 6. Citind primele paragrafe scrise de tine ma gandeam asa: “mda… au avut ei ecuatii de gradu’ 1 la admitere… da’ las’ ca vad ei cand vor incepe Analiza 1!” 🙂

  Per total, mi se pare foarte aiurea sa dai la Poli (la o facultate de viitori ingineri) ecuatii de gradul 1 la admitere. Parca ar fi examen de sfarsit de scoala profesionala sau de scoala de meserii (de aia fara frecventa).

 7. Stii ce este cel mai grav? Ca in conditiile de fata(subiecte banale), sunt multi oameni care iau note de 5-6 si intra. Ce-i drept unii se lasa pe parcurs, insa unii termina mai devreme sau mai tarziu prin diferite mijloace(altele decat cele clasice->studiu).

  La calculatoare sunt 100 de locuri la cu taxa (=o treime) si 80-90 dintre cei care le ocupa au sub 8 la admitere (ceea ce este strigator la cer, dupa parerea mea).

 8. Faptul ca examenul a fost simplu nu impiedica o mare parte din studenti sa ia note intre 8.50 si 9 ( adica foarte mici ). Era normal sa dea un examen usor altfel ar fi riscat sa piarda din prestigiul mediei ( artificiale ) cu care se intra. Oricum de cel putin 3 ani se duce vestea ca ACS sucks big time: profii ( maj ) sunt aiurea, materia e multa condensata si pe alocuri irelevanta, evaluarile sunt dubioase etc. In plus si pregatirea din multe licee e din ce in ce mai slaba de la an la an. Inevitabil asta se rasfrange si asupra mediului academic superior.

  In legatura cu majoritatea viitorilor studenti, trist nu este ca o sa aibe probleme la matematici fizici electrotehnici si alti draci baltati condensati pana la limita incalcarii principiului de excluziune al lui Pauli. Adevarata (melo)drama este ca o sa aiba si mai mari dificultati la programare, structuri de date si in anul doi la PC, PP si mai ales PA ( get ready for it Vlad ). Atata vreme cat nu exista un test legat de programare pentru a stabili un minim nivel de conostiinte relevante necesare pentru a intra la calculatoare macar, situatia nu va face decat sa se inrautateasca.

  Poate senatul facultati va lua o decizie pana la urma favorabila…desi

  They see it right, they see it well
  But they think this saves us from our hell

 9. Deja am văzut în generaţia care a trecut acum anul 2 puţine specimene (nu dau nume şi nu intenţionez să jignesc pe nimeni) de persoane care au intrat doar printr-o împrejurare a sorţii: retrageri, locuri lipsă, subiecte uşoare la admitere, etc. Era cineva care nici măcar limba română nu o ştia (şi era român sadea, nu străin). Era cineva venit de la un liceu industrial, altcineva trecut de mult de 45 de ani care a venit la facultate pentru a învăţa să modeleze grafic în Photoshop. Etc.

  Asta a fost anul trecut când au fost în total două probleme grele la examen. Grele în sensul faptului că au necesitat o oarecare doză de gândire. Dar oricum se puteau face în 5-10 minute.

  Oare cum va fi anul ăsta? Nu ştiu de ce, dar, oricât de optimist aş vrea să fiu, parcă prevăd că fie se va desfiinţa o serie întreagă fie (mai) mulţi asistenţi şi profesori îşi vor băga picioarele în sistem şi vor preda doar pentru anumite beneficii, aşteptând şansa de a părăsi sistemul.

  Cazul al doilea e grav pentru că transforma facultatea în ceva mai prejos decât o particulară. Se vor distruge multe potenţiale şi mulţi îşi vor consuma energiile în mod inutil plângându-se de sistem.

  Primul caz este tot grav. Atât din cauză că unii profesori vor rămâne fără cursuri (pentru a preveni asta va trebui ca unele persoane să fie trecute doar pentru a se ajunge la un anumit număr de persoane per serie – ajungem la cazul studiat anterior) dar şi din cauză că unii profesori (Iancu, Constantinescu şi alţii) vor găsi motive suplimentare de a-şi considera studenţii ca fiind incapabili. Asta va duce şi la o scădere a nivelului lor de încredere în forţele proprii. Finalul avalanşei de lucruri nasoale va fi iar pierderea unor talente.

  Dacă trend-ul continuă aşa, nu numai A&CS-ul va avea de suferit. E foarte posibil ca lucrurile să se extindă şi în câţiva ani să se ajungă la un nivel de inteligenţă al populaţiei care va putea permite foarte uşor instaurarea unei societăţi de tipul 1984. Şi-aşa unii îşi doresc deja asta. 😀 (Recunosc, am deviat mult de la subiect deja, deci mă opresc)

 10. Ca in 1984 nu se ajunge asa. Trend-ula ctual duce mai mult catre ceva gen Idiocracy 😉

 11. Depinde. Dacă toţi vor fi atât de “abili” de a gândi independent este posibil ca cineva să profite de această “naivitate”. Cei care vor gândi liber vor fi forţaţi să devină dizidenţi.

  Să sperăm că nu se ajunge chiar până acolo.

 12. sal

  si eu sunt o victima a admiterii la poli. anu trecut prin timpu asta ma gandeam “frate, mate stiu, fizica stiu intru la automatica si vad io dupa aia. cat de grea ar putea fi facultatea asta”. imi era frica de admiterea de la ASE, subiectele de acolo fiind cu adevarat grele.am luat 9.6 la amundoua si la fix un an dupa am examen de admitere la ASE ( am facut 7 probleme de 10 azi :D), si parca incep si io sa mai zambesc. intre timp m-am retras de la autmoatica.
  eu cred ca daca s-ar da examen la programare cazuri ca al meu n-ar mai exista. oricum 99% din vina e a mea , nu acuz pe nimeni dar…

  hai v-am pupat si urati-mi succes maine la examen la finante banci 😀

 13. Intai, un scurt comentariu: @pilgrimgray nu cred ca exista problema desfintarii unei serii, nici macar la Automatizari atata timp cat locurile la buget vor fi ocupate.

  Problema cea mai grava din punctul meu de vedere este ca fiecare facultate poate sa isi organizeze propriul concurs de admitere si sa scoata din ecuatie Rectoratul… Cu toate acestea, la nivelul facultatii se pare ca aceasta initiativa nu este acceptata. Nu imi dau seama daca acest lucru se intampla pur si simplu din inertie sau din cauza faptului ca organizarea examenului la nivel local ar aduce niste sarcini in plus. In orice caz, este pacat ca A&C nu vrea si nu poate sa se desprinda de restul facultatilor din UPB si sa ia initiativa reformarii examenului de admitere si poate chiar a imaginii pe care o are Politehnica.

  In afara de problemele de ordin local, eu cred ca exista si cateva probleme in societate care duc la o concurenta din ce in ce mai scazuta pentru A&C in ultimii ani. Faptul ca “Universitatea” Spiru Haret are cel mai mare numar de studenti din lume ar trebui sa ne puna pe ganduri pe multi dintre noi care vor sa traisca o viata normala intr-o lume normala :P.

 14. @Student la Calculatoare: ca tot ziceai de Spiru Haret: are 300 si ceva de __MII__ de studenti si anul aceta au terminat 50 si ceva de __MII__. (stiu ca este offtopic, dar chiar merita precizat)

 15. Din punctul meu de vedere, problema este în primul rând numărul de locuri. Ce relevanță mai are un examen de admitere când numărul de locuri este mai mare decât cei înscriși. Mai marii Politehnicii ar trebui să ia niște lecții de economie și să vadă că atunci când cererea e mai mică decât oferta, oferta trebuie modificată.
  Se știa foarte bine (din studii demografice) că anul acesta vor fi mai puțini studenți.. de ce nu s-au micșorat numărul de locuri?
  Examenul de admitere ar trebui să fie un filtru.. dacă noi acceptăm pe oricine vom pierde orice strop de calitate în învățămăntul din facultate.

 16. Va spun eu garantat, ca daca in loc de 2 probleme grele din 18 (sau cate sunt), vor fi 5-6 , atunci va fi jale in ceea ce priveste notele candidatilor.

 17. Anul acesta admiterea s-a dat la fel la mai multe facultati si nu a fost necesara inscrierea decat la una, trecand pe celelalte la redistribuire.

  Adica daca se da acelasi examen si la Transporturi ca la ACS normal ca imaginea are de suferit si cu siguranta sunt destui care nu vor intra la Transporturi, IMST etc. unde e ceva concurenta si vor ajunge prin “fall-back option” tot la ACS, probabil cu note de 5-6 nu 8.5-9 cum a fost pana acum. Si atunci sa vezi “talente”…

  Cred ca mai intai fiecare facultate trebuie sa isi faca propriul examen de admitere, abia atunci putem cere calitate la examen in ACS, ca altfel, la un examen mai greu la noi nu mai intra studenti foarte capabili si intra altii care nu au intrat in alta parte, la examene mai usoare.

 18. Problema asta cu notele eu nu o prea înţeleg.
  Mai bine dau ei 5-6 exerciţii grele şi să se intre cu 7-8, dar să se facă trierea aşa cum trebuie.

  Cât despre faptul că la transporturi trebuie să fie şi acolo studenţi si de aceea se dau subiecte atât de uşoare, abordarea este din nou greşită.
  Cunosc persoane cărora le-ar fi plăcut poate să dea la Transporturi, dar nu au făcut asta pentru că facultatea este una slabă, studenţii admişi acolo sunt aşa cum sunt şi în final, indiferent dacă tu ai vrea să faci treabă nu ai cum să faci asta într-un mediu în care nu se face treabă.
  Cred că ar trebui micşorat numărul de locuri la toate facultăţile din poli şi admiterea să fie examen serios peste tot. Sunt conştientă că nu poţi schimba alitatea peste noapte, dar dacă se va încerca măcar să se schimbe, d-abia la 5-6 ani după această schimbare probail rezultatele ar începe să se oberve.

 19. Si eu sunt de parere ca ar fi util un test cat de cat legat de programare – nu chiar rocket science dar cat de cat o schema logica, un pseudocod.

 20. Ca sa discutam cu cartile pe masa:

  http://www.physics.pub.ro/NOU/Admitere/subiecte.html

  Locurile nu cred ca se reduc pentru ca asta ar insemna ca unele posturi sa dispara. Daca ar disparea o serie ce s-ar intampla cu profesorii aceia ?

  Nu pricep de ce nu a fost anticipat lucrul asta. Asta e prima generatie post-decembrista si pe vremurile alea nu prea le ardeau romanilor de facut multi copii…

 21. nu cred ca ar fi o problema daca s-ar micsora numarul de locuri. sunt foarte multi care tin mult prea multe ore si acest lucru are efect si asupra calitatii.

  sunt de acord cu voi ca ar trebui sa organizam examen separat dar nu sunt de acord ca ar trebui sa se dea si informatica. am pierde multi oameni cu un potential deosebit fara a avea un castig deosebit (cei care stiu info se descurca in general bine si la mate). o poveste a unui student foarte bun pe care l-am fi pierdut probabil daca am fi dat admitere si la informatica puteti citi aici: http://www.facebook.com/note.php?note_id=104407174075&ref=nf

  Eu cred ca ar trebui sa dam o admitere mai serioasa cu probleme care sa le permita candidatilor sa demonstreze gandire si un grad de cunoastere al materiei care sa le permita sa inteleaga ceva din primii 2 ani. Daca asta inseamna un numar mai mic de candidati nu va fi o problema dar nu cred ca este asta un factor. La ASE sunt subiecte mult mai grele si este concurenta destul de mare

 22. Subscriu la ideea de a nu testa informatica. Profesorii de informatica din liceu sunt in genere slab pregatiti fata de colegii lor de matematica si fizica.

  Spun asta si din un mic egoism, eu nestiind mare lucru despre programare la iesirea din liceu si intr-un astfel de scenariu as fi fost probabil la alta faculate.

  Pe vremuri se dadea fizica la alegere cu geometrie/trigonometrie. Personal mi se pare o alegere mai buna decat informatica.

 23. Pentru mine informatica predată în cel mai bun liceu din judeţul din care provin la un profil de informatică-intensiv nu m-a ajutat cu absolut nimic în primul an în această facultate.
  În schimb probleme mai grele de matematică şi fizică chiar ar trebui date. Nu trebuie să uităm că la final, noi suntem ingineri. La urma urmei, se presupune că am venit la politehnică. Altfel ne duceam la informatică la universitate.

 24. Eu unul cred ca ar trebui:

  1) Sa dam o admitere separata si serioasa;
  2) Sa existe posibilitatea de a alege intre fizica si informatica – la unibuc, facultatea de matematica, acest lucru se face de ceva timp si rezultatele se vad;
  3) Schimbarea PR-ului la nivelul facultatii, pentru ca la nivelul Politehnicii este foarte dificil de facut acest lucru.

  Apropo de punctul 3, uitati-va cum arata pagina de admitere de la mate@unibuc: http://fmi.unibuc.ro/ro/examen_admitere_iulie_2009/ – comparati informatiile oferite pe acel site cu cel al facultatii noastre.

  Am mai facut afirmatia ca in epoca Web-ului 2.0, toata Politehnica este inca in Web 0.2.

 25. Cred ca solutia cea mai buna este sa se dea dea examen la alegere intre fizica si informatica. In acest fel nu ar mai fi un risc asa mare de a se pierde talente. Din contra aceastea metoda cred ca ar da sansa si celor care in liceu preferau sa lucreze mai mult la programare decat la mate sau fizica.

  Pregatirea pentru admiterea de la calculatoare de ceva ani se face in felul urmator: la inceputul clasei a 12-ea iti iei frumos un meditator de mate si/sau fizica ( care pentru a maximiza sansele de reusita e bine sa fie un profesor de la calculatoare; eventual care face cu 4-5 studenti deodata la 50-70 RON/sedinta ) si bagi mare un an intreg nemaifacand altceva. Daca totul merge bine intri frumos la calculatoare la buget stiind sa faci niste tipuri de exercitii prin niste scheme tipice provenite din niste teoreme care nu conteaza de unde au venit atat timp cat merg aplicate.

  @Vlad este un link catre un articol pe forum-ul de PA , nu stiu daca ai apucat sa-l citesti ( http://www.maa.org/devlin/LockhartsLament.pdf in case you havn’t ). Un examen de informatica ar da o sansa si celor pasionati mai mult de informatica. La o facultate unde majoritatea materiilor se bazeaza pe informatica, examenul de admitere ar trebui sa reflecte, macar putin si asta.

  @cei_care_zic_ca_nu_prea_se_face_info_in_licee de acord profesorii de informatica sunt mai putini si in general predau mai slab ( nu conteaza aici de ce ). Insa cei care stiu informatica/programare bine in ciudat mediei mai scazute ar trebui arsplatiti printr-o sansa de a putea profita de munca lor depusa ( de cele mai multe ori individual ). Eu cand am dat admitere la poli, am dat si la mate info la Unibuc si am ales subiectele de informatica si am luat 10. Am preferat sa raman la poli pentru ca la Unibuc programa si pregatirea este mai slaba decat la poli. Dar ca idee, daca Unibuc ofera o sansa in plus celor care s-au pregatit la informatica, de ce nu poate si politehnica? Pentru ca daca nu ar mai alege fizica la admitere am risca sa avem multi restantieri pe la fizica/electrotehnica/electronici? Asta se intampla oricum. In schimb cati viitori calculatoristi pica programarea/SD/PC ( de cele mai multe ori pentru ca nu au destule teme facute )/PA?

  Ar merita macar un an sa se incerce acest sistem cu mate – fizica/informatica la admitere. Rezultatele ar fi foarte interesante.

 26. @Laura poate ma insel dar ma indoiesc ca majoritatea covarsitoare a studentilor de la calculatoare a venit la poli pentru fizica si matematici. Astea sunt mai mult de cultura generala inginereasca si nu au ce cauta la specializare decat pe la C2 eventual. La universitate la mate info, cum am spus, este mai slab ca aici. Daca ar fi mai tari cei de la Unibuc, ACS ar ramane repede fara multi studenti. Duetul software-hardware care incepe din anul I si tine pana la inceputul specializarii este menit sa te faca un profesionist complet, pentru asta este nevoie de fizica si mate fara indoiala, dar admiterea momentan nu reflecta si latura software a facultatii. De aceea ar fi mai bine o alegere intre fizica si info.

 27. @Laura: poate este o problema cu materia pe care ai facut-o tu in liceu. Pe caz general, nimeni nu isi pune problema ce face DUPA ce intra la facultate, toti se pregatesc doar pentru examen 🙂 Informatica, intr-un fel sau altul, ar trebui sa fie obligatorie !

 28. In conditiile in care te numesti inginer dupa ce termini facultatea si avand in vedere si materiile din corpul comun (primii doi ani), fizica are sens acolo unde e pusa. Sincer informatica facuta in liceu e o frectie la un picior de lemn si e suprascrisa de cursurile din anul 1.

 29. Din nefericire eu cunosc foarte multe cazuri dintre cei care au intrat la poli pe vremea când se dădea admitere la alegere fizică şi trigonometrie şi foarte mulţi dintre cei care au ales trigonometrie au ajuns să ducă fizica până în anul 5, cu multe probleme la trecerea de la an la an că având fizica din anul 1 şi 2 ca restanţă era destul de greu (ca să nu mai menţionez şi de minutatul DCE de pe atunci).

  Eu cred că admiterea aşa cum e îţi forţează mâna să înveţi (cu meditaţii sau fără) măcar umpic de fizică în clasa a 12-a şi că este un mare plus pentru viitorii stundenţi. Programarea oricum se reia de la aproape zero şi se poate învăţa fără un ritm prea alert (în comparaţie cu fizica şi EEA, ED – în părerea mea cel puţin).

 30. @Bluedrop ce intelegi prin ritm nu prea alert in comparatie cu EEA, ED si Fizica? Mai nou moda este de a invata 5-6 zile la EEA/ED in sesiune ( se lasa special atata timp ). Culmea este ca merge :), inveti ca nebunul aproape o saptamana si treci cu 7-8-9, dupa care uiti complet tot ( la fizica situatia nu este foarte diferita ). Iar dupa aceea realizezi ca, surpriza, nici nu prea iti vor mai folosi chestiile tocite in sesiune. La programare in schimb ( cel putin la CA ) cei care nu prea au avut de a face cu materia in liceu au fost nevoiti sa invete constant pentru a afce fata la laborator macar. Cei care nu au invatat fie au avut restanta si au invatat peste vara, fie au trecut prin conjuncturi favorabile si pe urma au regretat amarnic la materii care au ridicat nivelul. Fizicile si Electro se termina in anul 2. Programarea din ce in ce mai avansata continua. Sunt foarte curios cati dintre cei care nu au invatat intr-un ritm nu foarte alert la programare or sa faca macar 2 teme de SO calumea :).

 31. Mie personal mi se pare normal sa dam cu dosare. Dosare ca in afara nu ca la alte facultati la noi. Cu eseu, ca sa demonstreze copilul ca stie sa se exprime. Cu interviu, ca sa poata sa-l vada profesorii la fata. Cu munca outside school pe care a facut-o, sa vada daca e lenes sau nu.
  Problema e ca nu avem profesori pregatiti sa tina astfel de interviuri.
  Vreti sa credeti sau nu, facultatile de top din afara lucreaza pe principiul dosare si le merge extraordinar, de cele mai multe ori ei chiar reusind sa seteze nivelul facultatii.

 32. @Razvan SAvu: în România, admiterea pe baza unor criterii subiective cum se face la univ. de top din afară ar fi un dezastru din cauza corupţiei. La MIT e perfect posibil, legal şi credibil ca un candidat cu punctaj la SAT mai mic să intre, şi unul cu punctaj la SAT mai mare să pice, amîndoi avînd CEVA activităţi extraşcolare, argumentul fiind că “luînd în considerare toate documentele din dosar, activităţile lor extraşcolare şi eseul (în care ei povestesc de multe ori o zi din viaţa lor sau o amintire sau ceva ce i-a impresionat cînd erau mici etc etc), rezultă că candidatul intrat “is a better match for MIT””

  Acuma încearcă să transpui situaţia la UPB, să auzi acelaşi comentariu, şi să zici cu mîna pe inimă că îi crezi !!!

  (eventual să afli că candidatul cu notă mai mică dar care a intrat, are numele de familie la fel ca ***cineva*** – completaţi voi, sînt atîtea posibilităţi… A de la Andronescu pînă la Z de la… 🙂 )

  @pentru toţi: UPB te scoate inginer, nu informatician. Chiar şi cei care termină specializarea calculatoare tot ingineri sînt. Ei învaţă ***mult*** mai mult decît programare: învaţă şi ce are “în burtă” calculatorul, la nivel de circuit analogic şi digital, nu la nivel de “bagă placa, scoate placa” şi principiile matematice şi fizice ale tehnologiei asociate. În străinătate exact aceeaşi diplomă are un nume de genul “EE & CS with a concentration on CS”. Deci de notat acel EE – electrical engineering.

  De aceea cred în continuare că FIZICA trebuie să fie obligatorie la admitere în UPB, şi nu informatica, chiar şi la CS. Cine nu înţelege sau detestă fizica în liceu să NU dea la UPB. Să dea la mate-info sau unde vrea el.

  Poate din cauza că fizica a fost opţională atîţia ani avem atîţia studenţi care nu au făcut nici o brînză la materii din AC de la anii mai mici şi au ajuns cu toţii la concluzia că “sînt materii inutile”.

 33. Oare cum ar suna un examen oral chiar la înscriere?

  De exemplu, vine candidatul XY şi-şi depune dosarul, plăteşte taxa şi alea şi intră imediat în sala unde dă examenul (după ce iese din sala cu preînscrierea). Primeşte 3 probleme (mate, fizică, programare) din care trebuie să facă 2 peste 5. Suma celor 3 note reprezintă nota lui de intrare (eventual ponderată şi cumulată cu cea de la bac modificată cu cel 20% actual). Presupunem că XY este în primii N candidaţi, unde N este numărul maxim de locuri disponibile, În acest caz, nota lui este pusă în buffer şi el va aştepta finalul perioadei de înscriere pentru a vedea dacă a intrat sau nu. Oricum, dacă va observa că nu a făcut bine şi şansele sunt foarte mici poate pleca să se înmatriculeze în altă parte.

  Acum să presupunem ca vine şi AB după cei N candidaţi şi că obţine o evaluare mai proastă decât toate celelalte N note păstrate în buffer. El va afla imediat că nu poate fi admis decât dacă renunţă câţiva candidaţi (dacă nota lui se încadrează undeva într-o listă de N+k note) sau nu are nici o şansă (dacă nu se află în acea listă de N+k – pentru eficienţă cred că o valoare k=N/2 ar fi rezonabilă).

  Soseşte şi candidatul PQ care obţine o notă încadrată în lista de N. El nu va şti imediat dacă este admis dar ştie că sunt şanse mari.

  Lista de N şi lista de N+k ar putea fi făcute publice pentru transparenţă. Tot pentru transparenţă s-ar putea publica şi subiectele date la examen, la finalul perioadei de înscriere.

  Avantajele acestei metode constau în eliminarea multor timpi morţi şi o prelucrare secvenţială a candidaţilor: imediat ce unul soseşte el este şi examinat şi se poate autoevalua pentru a vedea dacă poate încerca la alte facultăţi sau nu.

  Dezavantajele constau în faptul evident că mulţi ar acuza de corupţie dacă nu ar intra şi că metoda implică prezenţa profesorilor în facultate pe toată durata admiterii. Dar ei oricum erau acolo deci nu prea sunt dezavantajaţi.

  Voi continua mai spre seară ideea expusă aici, cu mai multe argumente, contraargumente şi posibile exemple de subiecte.

 34. Informatica (si gandirea logica inerenta) este cel putin la fel de importanta precum fizica pentru un student sau absolvent de A&C. Tocmai de aceea, cred ca este necesar sa poti alege intre informatica si fizica in functie de dorintele fiecarui candidat.

 35. Ar fi indreptatiti sa strige “hotii” multi dintre cei care nu intra. Trebuie eliminat factorul subiectiv uman din corectare/evaluare pe cat posibil. De aceea un examen de tip grila este varianta cea mai favorabila. Nu te supara dar varianta cu dosare, evaluare orala si alte nebunii functinale prin occdent nu se aplica momentan in Romania. Nici nu se va aplica prea curand. Ar trebui reformat nu numai sistemul de invatamant in ansamblu dar multe multe alte aspecte ale societatii. Evident asta este complet nefezabil. De aceea trebuie solutii locale stand-alone, nu pie-in-the-sky ideas ce implica dependinte la nivel global. Scrisa intr-un post pe un blog ideea ta suna bine in teorie, dar practic este mult prea subreda.

 36. Cred ca problema romanilor e ca fiecare asteapta cate ceva de la altcineva in loc sa fie ei schimbarea. Asa, ar fi acuzati de coruptie. Poate ar si fi coruptie un timp. Sincer, daca pe profesori ii intereseaza, ei trebuie sa ia aceasta decizie cu toate implicatiile ei (sa fie corecti in evaluarea lor, sa se gandeasca la binele facultatii, la binele industriei, la binele studentului si de-abia dupa aceea la binele unei pile). Daca nu, demonstreaza inca o data ca profesorii vocifereaza absolut inutil si intr-un mod ipocrit relativ la situatia invatamantului romanesc, nefiind in stare sa-si asume rolul normal pe care ar trebui sa-l aiba, acela de indrumatori.

 37. Treaba cu profesorii care se vor gîndi în primul rînd la binele facultăţii şi al industriei şi nu la al lor mă distrează peste măsură.

  Comparativ cu profesorii de la multe alte univ. româneşti, profesorii de la UPB-AC sînt “super” – nu prea există corupţie la examene, chiar se ţin de cercetare măcar “cît de cît”, chiar există la mulţi interes în relaţia profesor-student şi în feedback, etc.

  Dar chiar şi aşa, tot interesul personal e cel mai puternic. S-a văzut cînd s-au “bătut” pe ore atunci cînd s-a trecut la sistemul bologna, se vede de fiecare dată cînd, pt a nu pierde studenţii, profesorii tot votează noi sesiuni de examene, de licenţă, cînd bagă mereu tone de locuri la admitere, ca să nu rămînă fără studenţi, cînd dau subiecte prea uşoare ca să ia toţi peste 5, cînd evaluează proiectele de diplomă de formă, dînd fiecăruia practic nota maximă permisă de medie, etc, etc.

  Eu zic că se cere un pic de realism aici. În societatea românească nu poţi presupune că oamenii se vor comporta ca îngerii. Măcar să încerci să-i faci să NU se comporte ca demonii.

  Cred că versiunea cu testele grilă, la care corectarea nu e interpretabilă, este cea mai bună soluţie pt momentul curent. Pornind de la ACEASTĂ soluţie de bază putem să facem unele îmbunătăţiri, cum ar fi: să nu fie subiectele prea uşoare, să fie eventual mai multe variante de răspuns ca să nu meargă să dai cu zarul, etc, etc.

 38. @Claudiu Mihail şi încă câţiva: Nu sunt de acord cu examinarea la informatică pe baza faptului că “oricum la fizică şi EEA/ED înveţi 5-6 zile si treci”. Este poate nerealist să speri că românii vor fi prea curând suficient de corecţi şi de interesaţi ca să înveţe pentru aceste examene serios şi să ţină minte şi atunci mai bine nu se face nimic?

  Ba mai mult, pentru cei care “săracii” nu au învăţat la fizică dar ştiu programare, oricum vor trece învăţând câteva zile la acele domenii, aşa că mai bine dăm programare că doar aia ştiu, că termină ei facultatea cumva. Poate că păstrarea examenului cum e nu motivează mai mult de 30 din 300 viitori studenţi să înveţe fizică, dar chiar şi acei 30 sunt un câştig.

  Am zis ritm alert la ED şi EEA mai ales pentru că nu se începe de la zero precum programarea. Începe de la un oarecare nivel şi dacă nu ai învăţat niciodată (nici măcar pentru admitere) atunci într-adevăr singura ta soluţie este să-ţi toceşti creierul şi coatele în cele 5-6 zile din sesiune.

  Examinarea la o materie care se ia de la zero mi se pare o soluţie puţin cam ciudată. Şi analiza se ia de la zero în anul 1, de ce nu propuneţi să se dea probleme cu serii şi sume infinite? Este legat de facultate şi se foloseşte (mai mult în primul an la matematici dar şi mai târziu la algoritmi, după cum zice şi MM).

  Este ca şi cum ne dăm seama că viitorul student nu ştie mai nimic din ce urmează şi scădem pretenţiile. În loc să le cerem nişte pregătire (chiar individuală) care le va fi de mare folos în viitor, stăm şi cautăm “oare din ce se face în facultate, ce o fi studiat el mai mai mult în liceu să dăm examen la aia să intre”. Nu mi se pare ok.

  Vrem stundenţi capabili de o pregătire serioasă şi de învăţare într-un ritm alert _la_toate_materiile_, nu studenţi care nu au avut timp/chef/lene să se pregătească la fizică, dar pentru că au avut o afinitate pentru informatică, sau au priceput cum se fac programele în liceu de la un profesor bun pot intra la politehnică.

  Fizica este un domeniu care presupune ceva muncă la pregătire. La programare însă un algoritm sau o schemă logică poţi învăţa să faci în 2-3 ore. Mi se pare ca prin oferirea programării la alegere cu oricare din celelalte două discipline deschidem uşa, nu la oameni nepregătiţi – trebuie să aibă ceva în cap să poată intra, ci oamenilor leneşi.

 39. @Bluedrop propun sa o luam punctual:

  1) “Este poate nerealist să speri că românii vor fi prea curând suficient de corecţi şi de interesaţi ca să înveţe pentru aceste examene serios şi să ţină minte şi atunci mai bine nu se face nimic?”

  Raspuns: _DA_ . Este complet nerealist. Imi pare rau sa iti dezumflu sperantele intr-un stat mai corect cu oameni cinstiti si ponei roz zburatori, dar dar situatia actuala nu recomanda vreo strategie bazata pe ideea ca ceva cinstit se va afce de buna voie.Invers, trebuie pornit de la premiza ca trisarea si copiatul in aproape orice sunt primul impuls al majoritatii oamenilor ( sa ma ierti daca nu am timp sa iau la rand exemplele gen Mate 1 unde s-a furat in anul 1 inclusiv un partial de la o ametita, Programare, ELTH, SD, CN, EEA, ED, TS, AA, PP, POO, PA, AD, PLAS etc etc…daca vrei iti dau exemple clare de copiat…si nu izolate…exemple de copiat _in_MASA_ la majoritatea materiilor mentionate prin metode diverse ).

  2) “Examinarea la o materie care se ia de la zero mi se pare o soluţie puţin cam ciudată. Şi analiza se ia de la zero în anul 1, de ce nu propuneţi să se dea probleme cu serii şi sume infinite? Este legat de facultate şi se foloseşte (mai mult în primul an la matematici dar şi mai târziu la algoritmi, după cum zice şi MM).”

  Tu realziezi sper ca extrem de multe materii relevante gen EEA ED ELTH se iau de la 0 aproape, presupunand doar baze minime de electricitate din liceu. Sa ma ierti dar in cazul acesta nu vad nici o diferenta intre abordarea de la E-uri si cea de la Programare si SD. Poate doar prin prisma faptului ca la SD/Programare nu esti nevoit sa inveti sute de pagini si zici de scheme pe de rost aproape ( da stiu…politehnistii adevarati le invata logic si multe se deriva din cehstii putine dar de baza…de acord….in teorie suna ok, pacat ca practica ne omoara ).

  3) “Este ca şi cum ne dăm seama că viitorul student nu ştie mai nimic din ce urmează şi scădem pretenţiile. În loc să le cerem nişte pregătire (chiar individuală) care le va fi de mare folos în viitor, stăm şi cautăm “oare din ce se face în facultate, ce o fi studiat el mai mai mult în liceu să dăm examen la aia să intre”. Nu mi se pare ok.”

  Mi se pare ca pui problema complet gresit. Nu e vorba de a face totul posibil ca studentul sa intre. Admiterile din ce in ce mai slabe si fara noima au grija de asta oricum. Ideea este sa dai o sansa si celor cu o pregatire mai solida in informatica. De ce consideri ca cei care stiu informatica/programare avansata sunt mai slabi decat cei la fizica. Din ce spui tu rezulta ca asezi pe cei care au ca pasiune informatica pe un palier mai scazut fata de cei care muncesc cu har si multa abnegatie la fizica.

  “Fizica este un domeniu care presupune ceva muncă la pregătire. La programare însă un algoritm sau o schemă logică poţi învăţa să faci în 2-3 ore. Mi se pare ca prin oferirea programării la alegere cu oricare din celelalte două discipline deschidem uşa, nu la oameni nepregătiţi – trebuie să aibă ceva în cap să poată intra, ci oamenilor leneşi.”

  Nu ti se pare catusi de putin ireal ce spui? De unde si pana unde poti face tu o asa afirmatie? In caz ca nu ai observat nu e chiar asa usor sa aplici pana si un DFS/BFS calumea. Rezultatele de la PA, unde daca se schimba nitel cerinta pentru a fi nevoit sa modifci acel algoritm invatat in 2-3 ore, picau pe capete multi vorbesc de la sine. Nu stiu daca nu ai fost atent, ai spus-o in graba sau pur si simplu vorbesti fara sa cunosti situatia, dar afirmatia cum ca cei care sunt pasionati de fizica sunt sarguinciosi, iar cei cu informatica sunt niste trantori care trebuie filtrati mi se pare pe alocuri jignitoare. Un examen serios dat la programare ca alternativa la examenul de fizica, presupune testarea unor cunostiinte care ar fi putut fi dobandite prin multa daruire si pasiune, precum si multa transpiratie. La un curs de ED i-am auzit pe unii de la seria CC spunand urmatoarea chestie, care mie mi s-a parut ciudata ( ED-ul se facea la comun, CC-ul cu CA-ul, eu fiind la CA ): “pune mai multe zile pentru PA…la ED mai inveti dar al PA ce naiba sa inveti…e cel mai greu, lasa mai mult timp”. Nu ti se pare catusi de putin ciudat cum acei oameni extrem de silitori la fizici au asa mari probleme cu PA-ul? Nu trebuiau ei sa se prinda in 2-3 ore cum se aplica niste algoritmi? Oare care este explciatia? Te las sa meditezi la asta.

  Este clar ca tu consideri pe cei care stau pe fizica mai mult oarecum superiori. Scuza-ma dar asta reiese din comentariul tau. Daca nu asta ai vrut sa spui esti bine venit sa rectifici. Pana una alta te-as intreba urmatorul lucru: La calculatoare ( si automatica ), au dreptul sa intre fara examen olimpicii de mate, fizica si informatica ( aparent se considera ca informatica este o materie destul de relevanta incat sa permita unui om cu rezultate bune in domeniu sa nu fie nevoit sa dea admiterea ). Dat fiind acest lcuru de ce sa nu se extinda si la examenul de admitere asta? Crede-ma procentajul oamenilor picati la EEA/ED/TS/ELTH/Fizica nu va fi dramatic afectat. In schimb procentajul celor care pica in draci la materiile de profil bag mana in foc ca va scadea. Plus ca se va putea porni si cu o baza mai solida.

  Nu sustin ideea de a elimina fizica din admitere, ci doar de a pune informatica la alegere. Oricum este mult mai relevanta decat trigonometria de pe vremuri. Interesanta ar fi si ideea cu 3 examene: mate fizica si informatica. Am auzit vehiculandu-se aceasta ipoteza si merita discutata si ea. Solutii sunt, dar cat timp argumentul principal este “poli te scaote inginer…cum sa pui al alegere _fizica_ bla bla BLA” atunci degeaba mai vorbim.

 40. Diferenţa dintre poli şi unibuc (din pct meu de vedere) este faptul că poli te învaţă şi cum funcţionează lucrurile, nu doar cum să le foloseşti. De aceea mi se par importante orice materii care implică fizica.

  Cât despre ceea ce spune Claudiu despre oameni care nu sunt în stare să aplice algoritmi pe la PA … nu ştiu ce să spun (trec d-abia acum anul 2). Am văzut mult prea mulţi oameni care nu ar fi fost poate în stare să facă nici suma a N numere la programare dacă nu ar fi tocit bine “algoritmul” înainte. Asta întradevăr este o problemă mult mai gravă decât faptul că fizica/ELTH/EEA/ED sunt privite drept materii la care trebuie să treci.
  E mult mai grav că există studenţi care nu ştiu să programeze nici lucruri basic pe care până şi un copil de clasa a cincea le poate face. E mult mai grav că există oameni care _tocesc_ bine pe la fizică şi alte cele cât să treacă (sau copiază) iar la programare/SD/USO se mulţumesc cu sfântul 5 (numai să fie!)

  Totul ţine de promovare.
  Dacă facultatea ar ştii să se autopromoveze şi să spună clar ce se face în ea, cum se face şi de ce se face, iar informaţile acestea ar ajunge la posibilii viitori studenţi încă de când sunt în clasa a XI-a (sau chiar mai devreme), atunci nu ar mai exista oameni care să dea aici doar pentru că se descurcau în liceu la X, Y, Z sau pentru că se presupune că este o facultate bună.

 41. cred ca deja s-a divagat destul de mult:)
  concluzia generala ar fi ca ar trebui cel putin un examen mai greu, eventual permitand si examen la informatica (desi nu vad cum il dam grila)
  Incercati sa nu atacati persoana cand comentati sau voi cenzura comentariile:)

 42. hai măi Vlade.. abia când începea să se încălzească atmosfera… 😛

  şi ca să fiu un pic ontopic, îmi permit să reiau comentariul meu de pe blogul lui Pilgrimgray relativ la promovare:
  «Ceva-mi spune că dacă s-ar face o promovare „pe bune” (adică să se spună clar cum stau lucrurile în A&C), şi mai puţină lume ar veni. E adevărat, probabil că ar fi şi mai pasionată. Dar mai puţină.
  Spun asta pentru că am fost acum 2 ani cu RR & co. într-o tură de promovare a A&C prin liceele din Bucureşti, unde am vrut să spunem lucrurile cât mai clar şi mai sincer, fără înflorituri artificiale. Iar reacţia unei profesoare de acolo a fost «Dar mai spuneţi-le şi ce frumos şi bine e la Calculatoare». Iar din punctul meu de vedere, acolo nici unul din noi n-a zis lucruri denigratoare sau neadevărate şi nici n-a scos la înaintare lucrurile nasoale.

  My 0.02€»

 43. Claudiu: “Raspuns: _DA_ . … Invers, trebuie pornit de la premiza ca trisarea si copiatul in aproape orice sunt primul impuls al majoritatii oamenilor”

  În sfârşit cineva care-mi dă dreptate. Numai că acum nu mai am acelaşi chef să lupt cu aceste mori de vânt ca înainte. Cum spunea Laura, mi-am mutat o parte din entuziasm.

  Bluedrop e tot la CC şi el şi cred că ştiu şi la cine te referi când spui de planificarea examenelor. Persoanele alea oricum au tocit totul unde nu s-a putut găsi o cale de a copia, de asta au avut nevoie de mai mult timp la PA.

 44. Ce discutii aprinse 🙂

  Eu spun urmatorul lucru: schimbarea/diferentierea examenului de admitere in A&C ar aduce schimbarea programei din facultatea asta.
  “Pe vremea mea” erai luat cu matematica si fizica de la un nivel avansat, iar cu programarea primii 2 ani au fost “ABC of programing”.
  Totusi facultatea reprezinta “studii superioare”, deci aprofundare si dezvoltare a unor cunostinte deja insusite. Nu e programarea principalul scop in facultatea asta? 🙂 Mi se pare penibil sa inveti in facultate C.

  Tehnici avansate de programare, debugging, reverse engineering sau design patterns, asta visam sa vad in A&C.

 45. @Claudiu Mihail (again): Îmi pare rău că te-ai simţit jignit. Cei care mă cunosc ştiu cât de “prieten” sunt eu cu fizica şi derivatele. Prefer programările de 100 de ori şi fizica abia am luat-o anul acesta în iarnă (la a 2-a susţinere a restanţei). Ce-i drept am vorbit poate din punctul meu de vedere şi poate al seriei CC care au făcut fizică cu alt profesor decât tine şi nu se poate spune că am fost luaţi de “zero” cum zici că s-a întâmplat la CA. Chiar şi ELTH-ul la noi a fost destul de substanţial şi am avut multe capitole peste care am trecut cu “din astea aţi mai făcut pe la liceu”.

  S-a sugerat în repetate rânduri să se dea la admitere la informatică “ceva simplu, un algoritm o schemă logică” muuult sub nivelul cerut la PA (mai ales având în vedere durata admiterii) şi asta eu consider că se învaţă mai uşor decât un concept fizic şi este un volum de muncă mult mai mic decât cel necesar în facultate mai departe, chiar şi la PA (poate _mai_ales_ la PA). Dacă crezi că e jignire mă bag şi eu în aceeaşi oală după cum am zis, nici eu nu sunt prieten bun cu fizica.

  Sunt la seria CC (dacă nu ţi-ai dat seama deja) şi ştiu discuţia pe care ai menţionat-o. Am părerile mele personale faţă de cursul de PA şi de necesitatea mai multor zile pentru pregătire dar astea s-au dus în feedback. Nu cred că o schemă logică sau un algoritm pseudocod simplu la admitere ar putea indica faptul că un anumit student este pregătit să facă faţă la PA, ci mai degrabă o materie care, chiar dacă se cer chestii simple, tot trebuie să înveţi nişte concepte, formule, metode de calcul, simulare de fenomene etc. Deocamdată o astfel de materie _după_părerea_mea_ este fizica şi e bine acolo unde e.

  Nu sunt împotriva adăugării informaticii. După zice Laura, cineva care nu ştie pseudocodul sumei de la 1 la N pune nişte probleme pentru mai departe la PA şi în cariera de programator. Anul acesta s-a intrat la facultate cu 2,50 la fizică (Fireşte 8 la matematică, 9,40 – 9,80 la BAC — şi culmea, BAC dat la fizică — media peste 6,25) la calculatoare cu taxă. Aşa că fizica la admitere nu e aşa o mare sperietoare. Dacă se adaugă şi informatica va ajuta probabil la medie: Să zicem 8 la mate, 2 la fizica şi 9 la info + BAC deja o să fie medie frumoasă de intrare.

  În concluzie, e ok cu adăugarea informaticii la admitere, şi fizica poate să rămână acolo (pentru a stimula stundenţii şi în această direcţie) oricum nu mai face aşa mare diferenţă.

 46. Dat fiind că comment-ul meu era prea lung am preferat să scriu un articol despre “admiterea universitară” prin care am povestit puțin experiența mea. 🙂 Vă invit să-l citiți.

 47. Acum 5 ani:

  – intrat sala de examen fizica – 10 min
  – rezolvat problemele pe o foaie – 15 min
  – rezolvat problemele pe o alta foaie pentru siguranta – 15 min
  – iesit din sala – 2 min
  – asteptat rezultat – 2.5h
  – dat rezultat = 9.60 <- invatat pentru admitere

  – intrat sala de examen matematica – 10 min
  – rezolvat problemele pe o foaie – 15 min
  – rezolvat problemele pe o alta foaie pentru siguranta – 15 min
  – iesit din sala – 2 min
  – asteptat rezultat – 2.5h
  – dat rezultat = 10 <- invatat pentru admitere

  – media 9.80

  – intalnit viitorul prof de TV din anul IV 🙂 (Burlacu) la cantina in spate la o tigare
  – replica profului: Ah, pai cu 9.80, cam aveti sanse!

  – gandurile noastre: WTF?!?!?!?

  Asa este de la Electronica de ceva ani buni. Intra cine vrea, cum vrea, iar de terminat… depinde 🙂

 48. Buna… sunt in clasa a 12-a, am terminat un liceu cu profil tehnic si vreau sa dau admiterea la facultatea de automatica si claculatoare din cluj … dar imi este frica de subiectele de admitere, pentru ca nu stiu ce o sa ma astepte …dupa ce ti-am citit blogul mi-am cam dat seama k nu prea am de ce sa-mi fac griji … Voiam sa te intreb daca este neaparat obligatoriu sa participi la cursurile gratuite inainte de admitere care ti le ofera facultatea ?

  1. Alex, eu sunt la A&C in Bucuresti. Nu stiu cum sunt subiectele la Cluj. Iti recomand sa cauti subiectele din anii trecuti si sa arunci o privire pe ele. Daca ai dificultati in a le gasi pot sa intreb pe cineva de acolo daca le are. Implicit nu stiu nici cum e cu cursurile gratuite dar fiind cursuri si fiind gratuite nu vad decat avantaje in a participa.
   Bafta!

 49. Eu am terminat facultatea de AC Bucuresti acum vreo 5 ani. Cand am intrat la facultate nu stiam nici ce este un limbaj de programare. Cu toate astea am intrat cu 10 la examen si la sfarsit lucrarea de diploma tot cu 10. Deci nu a contat ca nu am facut informatica in liceu. E clar ca am lipsuri fata de un olimpic la informatica, dar pt cei care vor sa dea la calculatoare sa nu isi faca iluzii ca vor invata atat de multa programare. In plus AC inseamna inginer nu programator, am avut colegi geniali la info care acum castiga salarii astronomice in Bucuresti, dar din pacate au fost eliminati din faculate de materii gen electronica, analiza, etc. De aceea nu conteaza cum intri conteaza cum iesi si nu trebuie sa faci AC ca sa devii realizat.
  Eu consider ca admiterea ar trebui sa contina urmatoarele materii: analiza matematica obligatoriu (cine nu e de 10 in liceu la asa ceva va avea probleme serioase), fizica obligatoriu (iarasi cine nu a inteles fizica din liceu nu are nici o sansa la facultate, va pica pe capete cele 4-5 examene care contin elemente de fizica si va injura profesorii) si ar putea sa dea la alegere geometrie (desi nu iti foloseste la aproape nimic in facultate)/informatica (asta chiar te ajuta). Eu personal as fi vrut sa fiu in loc de programator, sa proiectez circuite pe ca implica si programare si fizica si imaginatie, dar pe langa ca profesorii sunt destuli de depasiti in facultate de materia pe care o predau, nu ai decat cateva optiuni: sa devii un fel de inginer software. Ganditi-va bine la ceea ce vreti sa fiti in viitor!

  1. Este destul de corect ce spui tu. Singura observatie este ca mai nou exista si alte optiuni decat ingineri software. O echipa de-a facultatii a castigat un concurs de hard si soft la suceava (http://www.adevarul.ro/locale/suceava/Suceava-_S-a_dat_startul_la_competitia_internationala_-Hard_and_Soft_0_267573654.html -n-am si link cu rezultatele oficiale sau nu l-am gasit la primul search) se refac laboratoarele de electronica, sunt cursuri interesante de proiectare cu microprocesoare cu laboratoarele actualizate.

 50. Nu stiu cum sunt subiectele , dar eu urmeaza sa dau admitere la Automatica in Timisoara si subiectele din cartea acea din care se dau efectiv ma sperie . Unde le vedeti voi usoare ?!
  Poate pt voi acuma sunt ca sunteti la fac dar pentru un elev de liceu care pe deasupra a facut numai matematica M2 sunt destul de grele subiectele . Si app nu sunt slab deloc la mate , am luat 9.40 la Bac , doar ca efectiv subiectele mi se par foarte grele , ce-l putin acelea care sunt in carteaa de la Poli .

  1. @N2Paul – nici eu nu stiu cum sunt subiectele la Timisoara. Comentariile se refereau la examenul de admitere de la Politehnica Bucuresti. Succes la admitere!

 51. Eu as vrea sa dau la anul la Politehnica in Bucuresti la profil Automatica si Calculatoare … Dar nu stiu prea multe despre acest profil, sau materiile pe care se pune baza .. am inteles ca matematica, fizica si informatica… Totusi m-ar interesa si pe mine mai multe informatii in caz de este dispus cineva sa-mi spuna mai multe. Multumesc

 52. Am o rugaminte, imi lipsesc o parte din cursuri si vreau sa fac masterul la politehnica la Automatica, am la alegere 4 subiecte din care dau examen scris.

  din cele 3 subiecte mi-am pregatit cursurile sa invat, dar celalalt subiect (la alegere din 2 – algoritmi sau calculatoare numerice) care se pare mai usoara sa invat cam in 10 zile doar sa iau o nota bunicica, avand in vedere ca nu mai am idee cu ce se mananca astea doua. si alta chestie, cursurile de unde le iau ca sa ma pot pregati dupa ele ?

 53. Sugestie…fratilor nu va mai apucati de automatica,n-aveti ce face ,eu n-am avut incotro altceva in afara de computer nu stiam si nu stiu.Acum am ajuns vulpe batrana,ii mai fentez din mouse mai un framework mai una alta,copy paste este la ordinea zilei,dar inainte de asta a fost un mare chin,scoala a fost usoara ce a urmat …nu mai zic.Apucati-va de ceva sanatos,meseria asta te macina si te consuma foarte mult si una peste alta nu prea se mai face nimic de 10 ani incoace,invoatie zero in domeniu,limbajele au ramas aceleasi ,tehnologiile la fel,apar electronice dar in rest totul este vechi.Nimeni nu mai face nimic,banii vor fi tot mai putini.Piata este suprasaturata de produse de tot felul,totul se va muta on-line la Google si Microsoft asta este trendul.Vor fi 2-3 producatori de soft si aia e,din ce veti trai? Eu unu am pamant la tara,ma mut acolo daca nu mai e nimic de facut.Ramane pasiunea de a programa dar ce?Nevasta? nu merge,va zic eu sunt dotate cu eprom din fabrica si la ultraviolete nu le dispare informatia doar se bronzeaza.

 54. Imi aduc aminte cu nostalgie cand vad comentariul meu de acuma un an , am luat 9 la admitere, o admitere destul de grea a din Timisoara , m-am bucurat enorm , dar pe masura ce am inaintat in an am inceput sa urasc din ce in ce mai mult faptul ca am ales Automatica . Fratilor nu dati la Automatica , nu va faceti programatori, nu va pierdeti viata programand calculatoare , nu se merita , cand vezi k toti ies in oras ,se distreaza , fete bune se plimba pe strada , iar tu inveti de zile intregi pt un examen pe care si asa nul iei si ti vine sa-ti bagi pl in ea de Poli . Noi avem o vorba : Ce tie nu-ti place , Politehnica iti face !

 55. Fraţilor ce exame se dă la Ingineria Aerospaţiale,matematică şi fizică sau pot să dau şi mate mate??

 56. Ca student la CS, nu sunt de acord cu unele lucruri spuse de voi.
  1. Nu trebuie sa stii programare cand intri, ca aici inveti, nu ajungi cu notiunile insusite!
  2. Pentru esecul studentilor(in masa) vina este 80% a profesorului. Un profesor bun stie sa predea si sa se faca respectat din primul curs.
  3. Facultatea asta e f grea datorita organizarii absolut defectuoase in ceea ce priveste temele, laboratoarele, orarele, cursurile
  4. La o materie nu trebuie sa te bazezi pe cunostinte stiute perfect de la alta(vezi Fizica si Mate).(vezi pe net cursurile lui Walter Lewin). Din aproape in aproape daca se merge , e f ok si studentul va intelege.
  5. Profesorul nu trebuie sa priveasca studentul ca pe un prost care se uita la tabla si atat. Adica: profesorul vorbeste, studentul se uita, studentul intreaba si profesorului nu-i pasa(vezi Mate1-> seminar) . Prelegerea singura nu este o metoda buna de predare (vezi f multe cursuri de la noi)
  6. La cursuri nu ar trebui sa se predea de dragul de a umple table si de a tranti anumite lucruri din mers. Ar trebui sa se puna accent si pe utilitatea celor predate. La TS de exemplu, puteau sa ne zica de PID, PD , P, PI, nu sa umple table fara sa pricepem orice
  7. Organizarea cursurilor ar trebui revizuita. De exemplu organizarea de la Retele Locale este foarte ok (test la curs de bonus, promovare cu medie doar peste 5, fara pretentii gen jumate in examen, teste PRACTICE si TEORETICE CORELATE)

 57. vax, am fost doi ani in electronica si crede-ma tot liceul am invata serios..dar n-a contat, poli=abuzuri, n-are treaba cu cartea facuta, atata timp cat profesorii n-au altceva de facut decat sa-ti reaminteasca ce prost esti si cat de prsti sunt profesorii de liceu, si cata carte stiu ei, si de cursuri se preocupa mai putin, daca nu treceam pe acolo poate credeam, dar stiu prea bine ce e cu poli. Lumea s-a prins si nu se mai duce sa-si ia teapa…la “concurenta ” examenule mai greu de la an la an, la poli tot mai usor tie ce-ti spune asta?

 58. Salut, daca mai este cineva pe aici. Dau admiterea in cateva zile, aceeasi sectie despre care toti vorbiti : A&C, dar vreau la IS, totul la bucuresti. Ce griji sa imi fac despre admiterea ? Este una grea ? Ma refer la ambele probe. Notele la bac sunt maricele ( 9.7 la mate si 8.7 la fizica) in contextul in care au fost niste subiecte extrem,extrem de usoare. La ce sa ma astept la poli ? Merci mlt

  1. din cate mi se pare au fost in general subiecte mai usoare la admitere decat la bac. Nu am vazut subiectele de la bac de anul asta ca sa ma pronunt. In general la automatizari oricum se intra mai usor decat la calculatoare.

 59. Am terminat Automatica in 2007. N-am citit toate comentariile din acest topic, dar desi este unul vechi ma gandesc ca poate va citi cineva si ce voi scrie eu. Observ ca multi confunda Automatica cu programarea. Este o mare greseala. Daca vreti Automatica trebuie sa intelegeti ca asta inseamna sa stiti de toate. Mecanica, electronica, pneumatica, hidraulica, etc(multe le veti invata dupa facultate, dar deprinderile invatate in facultate va vor folosi din plin). Asta daca vreti sa lucrati in automatizari industriale. Daca vreti sa va limitati la programare pt ca din ea se castiga bine, nu va chinuiti cu automatica. Din generatia mea au terminat doar 60% facultatea si din acestia foarte putini s-au angajat in domeniu.(pentru mine programarea paginilor web sau a diferitor softuri care ruleaza pe un PC nu inseamna automatizare in sensul de inginerie). Ganditi-va foarte bine ce vreti sa faceti. Automatica e inginerie si chiar daca e un atu sa stii programare, nu consider ca asta ar fi un criteriu de selectie. Daca va atrage mai mult partea software alegeti Calculatoare (desi si aici scopul facultatii e sa programezi softuri pentru echipamente industriale) sau cibernetica, sau informatica, sau mai stiu eu ce sectii au mai aparut. Cand eram in facultate si eu injuram profesorii si laboratoarele si metodele de predare si multe altele, dar absolut toate au ajuns sa fie utile. Chiar daca nu ne place sa credem, industria nu functioneaza doar cu lucruri de ultima generatie – nu e rentabil. Important e sa intelegi principiile si din fericire in ziua de azi accesul la informatie e liber. Vi se pare ca nu sunteti respectati? Asteptati sa ajungeti in fata unui technician care nu are studii, dar care a invatat singur mai multe decat un absolvent. E important sa inveti sa ai rabdare si e important sa stii sa faci ceva ca sa ajungi sa fii respectat, nu sa ceri gratuit repectul. Automatica e o facultate grea, dar cand ajungi sa descoperi automatizarile, n-ai cum sa mai renunti la ele.(da, si eu am vrut sa renunt la ea prin anul 2-3, dar n-am facut-o si nu-mi pare rau). Lucrurile pentru care muncesti din greu le apreciezi la adevarata valoare.
  In ce priveste examenul de admitere, se pot gandi niste subiecte astfel incat oricine sa ia peste 5(sau ce nota o fi limita pentru a intra la facultate), iar restul sa fie mai dificile, dar in momentul asta cred ca deja e o problema cu numarul prea mic de studenti.

Comments are closed.