text interesant despre cum ar trebui predata matematica

One man one goal one mission,
One heart one soul just one solution,
One flash of light yeah one god one vision.

Mai multi studenti mi-au recomandat anul acesta un text foarte interesant scris de un matematician american care incearca sa schimbe modul in care este predata matematica in ciclul gimnazial. Articolul se gaseste in format PDF la adresa http://www.maa.org/devlin/LockhartsLament.pdf

Pentru a nu va influenta nu o sa va spun ce parere am despre acest text, as vrea sa aud mai intai parerile voastre:)

Multumesc

9 thoughts on “text interesant despre cum ar trebui predata matematica”

 1. Well, articolul a fost benefic pentru mine. Mi-a demonstrat că ar fi trebuit să insist la MN pe înţelegerea locului de unde apar anumite concepte şi celelalte.

  Adevărul este că am găsit foarte multe lucruri care se pot aplica atât la PA cât şi la alte cursuri din facultate.

  O listă mai lungă de impresii (trebuie să plec acum undeva) poţi găsi dacă ai răbdare să-mi citeşti cele 2009 cuvinte scrise în 3 ore în ultimul articol.

  http://pilgrimgray.wordpress.com/2009/07/24/meditatio-ii/

 2. Text foarte fain, îndrăznesc să spun, deși ca toți oamenii care încearcă să schimbe ceva, Lockhart al nostru se lasă mult dus de val în ideile lui. Se vede că e pasionat de geometrie, de „patterns”, de aducerea în intuiție a matematicii. Din păcate, zic eu, matematica nu merge în direcția asta mereu, unele lucruri e musai să fie descrise formal, alteori e bine să exersăm anumite lucruri: muzica e deprinsă intuitiv de mulți oameni încă din copilărie, dar orice muzician bun își dezvoltă skill-urile și „pe orizontală”, adică prin sute de ore de exersare a unor instrumente, exersare care îi va deschide multe orizonturi. Comparația între muzică și matematică mi se pare una foarte bună, cele două domenii aproape se confundă în anumite cazuri.

  Insist totuși pe partea legată de „urâțenia formalismelor”: unele lucruri e musai să fie exprimate pe ambele căi, atât formal, cât și informal. Sunt de acord că elevii/studenții trebuie încurajați să găsească propriile demonstrații, dar în destul de multe cazuri particulare există deja demonstrații mai mult decât simple și coerente pentru o teoremă anume, demonstrații care respectă la sânge principiul lui Occam, caz în care, formal, e greu de adus ceva nou; se poate cel mult reinventa roata (iar aici, mă tem că exemplul teoremei referitoare la triunghiul dreptunghic înscris în cerc e unul prost).

  La urma urmei, orice teoremă/definiție/axiomă trebuie studiată și înțeleasă, în toată profunzimea ei, atât intuitiv cât și formal, fie că e la nivelul teoremei lui Pitagora sau a unei teoreme cu jdemii de încrengături din Cormen/Giumale. Deși în multe cazuri pur și simplu nu ai timp să cugeți și să rumegi. Suntem în stadiul în care individul acumulează destul de rapid o cantitate imensă de informații, dar nu are prea mult timp să planeze asupra ei, să o înțeleagă așa cum trebuie. În sensul ăsta, învățământul organizat nu va fi niciodată de ajutor, doar studiul individual va putea face o diferență.

 3. Mai multi studenti romani tipa dupa modelul Bologna.
  Mai multi studenti din vest sunt satui de modelul Bologna ca nu ii face la fel de competitivi cu romanii,indienii si chinezi.

  offf complicata e viata si mereu nemultumiti sunt studenti

  ceea ce e foarte bine un om nemultumit de conditia sa poate progresa trebuie si vointa

  hai la treba/carte studenti plangaciosi !!

 4. Nu vreau sa fiu pesimist, dar nu cred ca multi vor mai comenta in legatura cu acest articol. Vlad, ne spui si parerea ta te rog? 😀

 5. Superb articolul. Mi-a adus aminte de cei doi profesori de matematica din liceu. Alb si negru. Unul tip Lockhart si unul old-school, axat pe procedura. Nu te superi daca iti mai preiau inca o idee sa o comentez la noi nu? 🙂

 6. Foarte interesant articolul!
  Matematica trebuie predata in asa fel incat sa fie usor de invatat si sa o faci de placere.
  La noi in liceu am avut un profesor care stia matematica foarte bine, dar era foarte sever la notare.
  Ne dadea la teme foarte multe exercitii, dar dadea si foarte des nota 2. Dar toti colegii de clasa au luat BAC-ul la matematica.
  Tu ai avut vreodata nota 2 in liceu?
  Ai invatat cu placere matematica in liceu?

 7. 2 nu stiu daca am luat dar 3 am luat sigur. Am luat 3 si 10 in zile consecutive chiar:)
  Unele lucruri le-am invatat cu placere si altele nu, ca peste tot.

Comments are closed.