studiu despre absolventii de la calculatoare

In zilele alocate lucrarii de diploma am distribuit un chestionar printre absolventii de la calculatoare cu scopul de a realiza un studiu referitor la modul in care acestia privesc facultatea, practica si cariera. Studiul este in lucru in acest moment dar va pot oferi un tabel cu o mica parte din rezultatele preliminare pentru a va mai da in continuare ocazia de a produce niste comentarii interesante:)

Studentilor li s-a cerut sa noteze cu valori de la 1 – 5 cum se auto-evalueaza dpdv al urmatoarelor competente. La studiu au raspuns cca. 200 de absolventi.

Competență / Rezultat (%) 1 (foarte scăzut)

2

3 (mode-rat)

4

5 (foarte inalt)

Bună cunoaştere a propriului domeniu sau discipline

0.0

1.9

22.8

58.1

17.2

Cunoştinţe din alte domenii sau discipline

0.9

16.1

51.2

25.8

6.0

Gândire analitică

0.0

0.5

6.9

57.6

35.0

Abilitatea de a însuşi rapid cunoştinţe noi

0.0

0.5

7.9

37.5

54.2

Abilitatea de a negocia

5.5

26.3

36.9

21.2

10.1

Abilitatea de a lucra în condiţii de stres

1.4

5.1

17.1

34.6

41.9

Deschiderea către noi oportunităţi

1.4

3.2

19.4

44.7

31.3

Abilitatea de  a coordona activităţi

1.4

12.4

32.3

41.0

12.9

Abilitatea de a utilliza timpul eficient

2.3

12.5

34.7

29.2

21.3

Abilitatea de a lucra în echipă

0.5

4.2

23.6

42.6

29.2

Abilitatea de a mobiliza capacităţile altora

2.3

18.4

36.4

29.5

13.4

Abilitatea de a te face înţeles de ceilalţi

2.8

7.8

33.2

40.6

15.7

Abilitatea de a-ţi exercita autoritatea

5.5

14.3

41.5

29.0

9.7

Abilitatea de a utiliza calculatorul şi Internetul

0.0

0.5

0.5

9.2

89.9

Abilitatea de a găsi idei şi soluţii noi

0.0

0.5

6.9

47.9

44.7

Dorinţa de a investiga ideile proprii sau ale altora

0.5

3.2

19.4

39.4

37.5

Abilitatea de a prezenta produse, idei sau de a prezenta rapoarte în faţa unei audienţe

5.2

19.2

35.2

28.6

11.7

Abilitatea de a scrie rapoarte, memo-uri sau documente

5.1

16.3

36.7

29.8

12.1

Abilitatea de a scrie şi conversa întro limbă străină

0.5

6.0

19.9

36.1

37.5

10 thoughts on “studiu despre absolventii de la calculatoare”

 1. Ar fi interesant de vazut ce ar raspunde aceeasi studenti dupa un an, cand vor intra in contact cu altceva decat cu facultatea. De exemplu la capitolul echipa/prezentare, comparativ cu ce imi aduc eu aminte, in alte parti vad ca se face mai mult. Bineinteles, eu compar anii 3-4-5 de la UPB cu cursurile de master din Delft (cu care mai am contacte). Cati ani au facut studentii din sondajul de mai sus ? (3 sau 5 ?)

 2. Eu am niște mici rețineri/îndoieli despre cum arată de fapt realitatea în cazul lucrului în echipă și a al eficienței de-a se face înțeleși de ceilalți. Păcat că nu pot să-mi susțin afirmația decât cu o experiență personală îngustă și fără fapte statistic solide.
  Pe de altă parte, Vlad, am impresia că tu ai avut contact mai mult cu studenții. Cum e de fapt? Mă înșel sau am o cât de vagă urmă de dreptate? 🙂

 3. Eu nu prea cred in abilitatile studentilor de la poli de a se autoevalua.

  Am facut mai demult niste interviuri pentru RosEdu si cand am citit cv-urile ma bucuram ca oamenii stiu atat de bine C/C++. La interviu s-a dovedit ca nu stiau sa inverseze un sir sau operatii elementare pe biti.

  Nu sugerez ca toata politehnica nu stie C/C++ ci ca stau prost la capitolul autoevaluare. Cred ca atunci cand cineva raspunde (ma includ si pe mine) se gandeste la un caz concret sau la o comparatie cu colegii si raspund bazandu-se pe un exemplu, doua. Vazusem pe TED parca, intrebati cate care sunt cuvinte de 4 litere sunt mai frecvente: cele care au pe prima pozitie litera R sau cele care au pe a treia pozitie litera R cei mai multi vorbitori de limba engleza au raspuns gresit.

  Chestionarul asta seamana foarte mult cu stiudiul pe internet despre ‘cat de mare…’.

 4. @Alex: eu vad si ca 10% nu si-au dat maxim la utilizarea calculatorului. Deci intr-adevar nu suntem perfecti la auto-evaluare:)
  Pe de alta parte intr-un CV lumea are tendinta sa exagereze abilitatile – intr-un chestionar anonim nu exista vreo motivatie sa faca asta.
  Despre cat de bun este chestionarul nu pot sa-mi dau cu parerea – este facut la ministerul educatiei si are si parti bune si parti proaste. Cred ca ne poate ajuta sa aflam lucruri interesante.
  @Mihai: cred ca nu suntem foarte buni nici la lucru in echipa si nici la comunicare. Chestionarul cam asta si arata. Daca aduni punctajele de la 4 si 5 si apoi le ierarhizezi o sa vezi ca aceste competente sunt undeva intre mijloc si coada

 5. la anumite intrebari, din pacate, cred ca nu au experienta necesara pt a se autoevalua. in alte situatii (gen “gandire analitica”) termenii mi se par insuficient definiti.

  insa macar vedem cum se vad ei, chiar daca uneori percepem o discrepanta intre asta si realitate. si eu as fi curioasa sa vad aceiasi oameni completand acelasi chestionar la un an dupa ce se despart de facultate. nu as da vina pe ei pt incapacitate de autoevaluare, tinde sa se intample tuturor celor care nu au suficienta experienta. exista nenumarate prejudecati, asteptari etc care ne ajuta sa luam decizii in viata fara a trebui sa experimentam totul dinainte. e un mecanism valoros, dar care se insala suficient de des.

 6. Observ un tipar:

  – dacă e vorba de abilităţi IT atunci 4 şi 5
  – dacă e vorba de alte abilităţi ce ţin de inteligenţă atunci 4 şi 5
  – dacă e vorba de alte abilităţi necesare pentru succesul în societate atunci în general 3 şi 4

  Ştiu de un studiu conform căruia oamenii devin cu atât mai modeşti cu cât devin mai competenţi.

 7. Am o idee: ce-ar fi daca nu s-ar mai da examene! in loc, s-ar putea da cate un chestionar studentilor sa se noteze singuri la intrebarea “cat de bine cunoasteti materia”. Hmm, oare cati ar avea restante?

  Ca sa obtii ceva cu o aroma vaga de obiectivitate ar fi trebuit sa dai acest chestionar si celor de anul 1. In felul asta, ai putea vedea in ce fel facultatea a schimbat perceptia lor asupra acelor variabile. In definitiv, presupun ca te intereseaza ce poate face facultatea si ce face de fapt ca sa ajute la dezvoltarea studentului, nu cat de bun e studentul in valoare absoluta. Pentru ca putea sa fie foarte bun de la admitere si facultatea sa nu-l fi ajutat cu nimic de fapt.

 8. Este o oarecare diferență între un examen și un chestionar (probabil anonim).

  Chestionarul arată ca studenții au impresia ca nu știu destule despre prezentare/rapoarte/lucrul în echipă. Poate motivul pentru care se intamplă asta este și pentru că nu prea au fost evaluați la aceste lucruri, deci nu au nici cea mai mică idee dacă sunt competenți sau nu.

  Mi se pare interesant la concluzii poți ajunge, si nu ce părți ale chestionarului sunt inutile. Dacă la vreo facultate a ieșit un scor de 1 la prima întrebare este clar că acolo este ceva complet greșit. Dacă iese 5, nu se poate trage nici o conluzie.

 9. cred ca ar fi o idee buna sa se faca si o bucla de reactie pe baza acestui studiu. de unde vad eu, absolventii se considera buni si foarte buni in privinta abilitatilor tehnice ( si asta depinde foarte mult de standardul pe care si-l fixeaza fiecare ) insa au o parere mult mai slaba despre ei in privinta domeniilor conexe ( negociere, alte domenii sau discipline, de a prezenta produse sau idei, de a-si exercita autoritatea etc ). poate aici s-ar putea pune niste intrebari suplimentare, astfel incat sa nu continuam in a produce foarte buni angajati, fara alte domenii de expertiza

Comments are closed.