care este targetul?

leo burnett a facut 2 studii (edit: 1 studiu publicat in 2 parti) foarte interesante despre tinerii (16-24) din orasele de peste 100.000 locuitori din Romania. Publicului ii este oferita o parte (presupun eu) din aceste studii. Primul studiu se refera la caracteristicile comune ale tinerilor din segment in materie de stil de viata iar al doilea se refera la diferentele dintre grupurile de tineri (segmentare).

Aceste studii sunt foarte importante pentru orice “educator” (profesor, asistent, cum i-am mai numi) al tinerilor din acest segment pentru ca in esenta acest “educator” este un furnizor de servicii educative. Educatorul trebuie sa stie cui se adreseaza (targetul), cum poate sa-si faca mesajul cunoscut in randul acestui target si, intrucat asta este meseria sa, sa influenteze targetul respectiv intr-o directie mai buna (dupa normele sociale actuale).

Deci, cui ne adresam? Foarte pe scurt, unui grup care-si petrece o mare parte din timpul liber pe net, unor oameni carora le place sa faca sport si sa iasa in oras cu prietenii, care au in mare parte o parere buna despre invatamantul romanesc, care nu au incredere in fortele proprii, care isi doresc joburi cu perspective de dezvoltare si bine platite, ce-si doresc o viata stabila, ce nu au incredere in societate dar au incredere in prieteni. Acestia sunt inca influentati de parinti si considera ca educatia este esentiala pentru a reusi in viata. Paradoxal (desi o mare parte a mass-media face eforturi sa schimbe acest lucru) modelele de urmat sunt persoanele inteligente, cei cu o familie fericita, parintii.

Majoritatea tinerilor din acest grup sunt dependenti financiar, insa sunt optimisti ca vor castiga mai multi bani decat parintii lor. Ei prefera sa-si petreaca timpul liber intr-un mod atractiv decat sa castige mai multi bani.

Procente relevante reprezinta si tinerii ce considera ca au nevoie de consiliere in cariera si cei care ar fi dispusi sa lucreze intr-un domeniu care-i pasioneaza chiar si fara sa fie platiti.

Acestea sunt concluziile studiului efectuat in 2007. Ce ar trebui sa invete un educator de aici? Ca tinerii au incredere in el si ca spera ca nu-i va dezamagi. Ca tinerii nu-si vor spune in general pasurile (introvertiti 59%) si ca trebuie sa gaseasca modul in care sa li se adreseze. Ca o solutie posibila este internetul:). Foarte important – asa cum a ilustrat si studiul facut in cadrul Stagii pe bune 2007 (mai putin competent dar mai pe subiect) – tinerii inteleg nevoia de educatie si o pun pe primul plan in calea spre succes.

Studiul efectuat in 2008 arata in primul rand diferentele dintre tineri. Mai precis identifica 5 segmente distincte:

 • “tinerii de moda veche”* – 30% – doua treimi fete – seriosi, responsabili, muncitori, influentati de parinti
 • “ambitiosii calculati”* – cca 20%, ceva mai multi baieti decat fete, intreprinzatori, optimisti, sacrifica timpul liber pt cariera, au planuri pe termen lung
 • “pesimistii confuzi”* – cca 17%, ceva mai multe fete decat baieti, dezamagiti de scoala si societate, lipsiti de incredere in fortele proprii
 • “oportunistii”* – cca 18%, ceva mai multi baieti decat fete, petrecareti, isi doresc sa faca bani fara sa aiba neaparat ideea de cariera, pasionati de tehnologie.
 • “rebelii de cartier”* – cca 15%, 3 sferturi baieti, negarea regulilor si autoritatii, distractie, vor bani castigati usor.
  * denumirile segmentelor apartin Leo Burnett

ce poate invata un “educator” din aceasta sectiune? putem sa recunoastem cui ne adresam, pe cine putem incerca sa schimbam si in ce directie.

Concluzia mea: avem un studiu pe care ar trebui sa-l cunoasca toate persoanele care au un rol cat de mic in educatia tinerilor. motivul, inca o data, este foarte simplu: trebuie sa cunosti publicul caruia ii sunt destinate serviciile pe care le oferi pentru a putea gasi cele mai bune metode de comunicare, pentru a cunoaste punctele in care poti sa induci o schimbare si grupurile in interiorul carora trebuie sa actionezi:).

6 thoughts on “care este targetul?”

 1. din discutiile mele cu studentii, parerea buna despre invatamantul romanesc, cel putin in politehnica, n-are nicio legatura cu realitatea.

  in schimb o gramada par ca se simt pierduti si satui de facultate si isi doresc sa isi ia odata diploma aia care nici macar nu le mai e clar daca e folositoare sau nu. si desi nu pot incuraja acest fenomen, de pe pozitia in care ma aflu, uneori ma intreb…

 2. in facultatea noastra distributia celor 5 segmente cred ca este mult diferita.

  referitor la cei care au o parere asa proasta despre invatamantul de la noi sa stii ca ei au in continuare incredere in importanta educatiei si au dorinta de a invata. deci depinde doar de noi sa le schimbam impresia.

 3. pentru a fi un bun pedagog nu este de ajuns sa te bazezi pe un simplu studiu leo burnett; segmentele astea le stiam cu totii dinainte… poate in afara de profii de la acs.

 4. Eu cred ca e o informatie utila si pe alocuri, aduce chiar lucruri la care nu ma asteptam. Sunt insa perfect de acord ca segmentele respective sunt in mod sigur mult diferite la noi in Facultate fata de publicul pe care s-a facut studiul.

 5. Ati uitat al 6-lea segment:

  * tinerii care nu dau doi bani si se sterg la fund cu toate sondajele lui leo brunnet, care prefera sa faca orice altceva decat sa ajunga niste sclavi penali care in loc de hello sa zica deadline

Comments are closed.