despre relatii sociale in Romania

M-a uimit din ce in ce mai mult in ultimul timp cat de greu este pentru romani sa faca ceva. Nu prea pot sa se organizeze intr-o comunitate, sa lucreze intr-un ONG, sa se implice in societate, etc. Intotdeauna apar conflicte din motive legate in general de orgolii si de neincredere in cei din jur, de o agresivitate generala pe care o aratam. Agresivitatea o gasesti peste tot in jur  la partenerii din trafic, la cei care scriu pe bloguri/forumuri/liste de discutii, la furnizorii de servicii fie ca sunt publice sau private.

Nu inteleg de ce, nu intelegeam daca este doar o opinie personala sau chiar asa suntem toti. Si am dat azi peste o statistica ce m-a uimit. Prosperity.com este un site care evalueaza prosperitatea tarilor de pe glob in functie de mai multi indicatori. Noi suntem pe locul 48 din 104 tari. Mai putin relevant, ca privind in jurul nostru puteam banui ca nu suntem prea sus. Ce mi s-a parut foarte interesant si cred ca merita comentat este urmatorul paragraf:

“Social capital in Romania is weak: only 19% of people believe others can be trusted, a low proportion of people feel that friends are important, and few people feel that they can rely on friends and family in times of need.* Romania ranks 40th, internationally, with regard to group memberships, with very low numbers involved in sports, environmental, or arts organisations. By contrast, 38% declare an affiliation with a religious organisation, placing Romania in the top 30, internationally, on this variable. However, religiosity levels remain average, suggesting reasonable access to religious support networks.* Romania also performs poorly in terms of helping strangers and donating to charity, and has the fourth lowest rate of volunteering, worldwide.*

* Data taken from the Gallup World Poll”

Deci este oficial. 1 din 5 oameni are incredere in cei din jur. Nu ii ajutam nici pe cei din jur, nici pe straini, nu suntem implicati in nici un fel de organizatie si nu facem voluntariat! Sa fie inca efectele neincrederii sadite de securitate inainte de 89? Nu m-ar mira tinand cont ca apelativul de securist este inca unul la moda pentru o persoana care nu iti impartaseste opiniile.

O alta pagina interesanta de pe acelasi site spune “Strong communities are better than weak governments” argumentand ca oamenii in tarile prost guvernate se bazeaza mai mult pe comunitate, pe familie, pe prieteni. Pare ca noi suntem exceptia care intareste regula.

Mi se pare un lucru foarte important pentru evolutia noastra ca societate sa intelegem care sunt sursele acestei neincrederi, ale agresivitatii fata de ceilalti, cum le putem detecta si combate. Aveti idei in acest sens?  (incepand din toamna voi incepe sper si o cercetare in acest sens – 1-2 lucrari de diploma posibil in colaborare cu cineva de la sociologie)

4 thoughts on “despre relatii sociale in Romania”

 1. Sunt destul de mulți factori. Cei mai importanți ar fi stresul zilei de mâine, (din care rezultă) frustrarea și așa mai departe.

  Unii oameni se simt nedreptățiți de situația în care se află (de multe ori nu prea bună), sunt nemulțumiți, motiv pentru care dau vina pe oricine apucă, un fel de capră a vecinului generalizată. Senzația generală pe care o ai în locuri publice nu e una de comunitate, ci mai degrabă de competiție; nu știu dacă toată treaba se trage de la cozile din anii ’80 sau dacă e o chestie înrădăcinată și mai adânc în mentalitatea românului.

  Argumente psihologice se pot găsi cu duiumul. Pur și simplu avem de-a face cu generații întregi de oameni care consideră că riscul e prea mare în raport cu posibilele beneficii, chestie care se aplică la mai toate alegerile făcute, de la cele politice (prezidențiale, locale, whatever) la lucruri incredibil de simple.

  De asemenea, nu știu care ar fi relevanța studiului raportat la mediul rural, de exemplu. Am fost în multe sate în care oamenii se comportă exact pe dos față de exemplele de mai sus. În principiu, distribuția după criteriul încredere mi se pare destul de lipsită de omogenitate la nivelul țării dacă ar fi să mă iau după ce am văzut.

 2. Sunt multe cauze in joc. O mare parte a nivelului mare de neincredere acordat membrilor familiei cred ca se datoreaza re-improprietaririlor masive cu pamant de dupa ’90. La mine au fost scandaluri pe tema asta si pe partea bunicilor din partea tatei si pe cei din partea mamei. Mai introdu in calcul si unchi/matusi/veri/verisoare si retzeta e completa.

  Si voluntariat faci cand ai siguranta zilei de maine si chiar a celei de poimaine.

 3. Lipsa de incredere vine din lipsa justitiei. Justitia oficiala e proasta – De exemplu improprietaririle acelea de care spune ‘mihai’ au fost facute anapoda.
  Statul e plin de hoti cu acte in regula si in general natura sa este de a te jecmani – nu sunt mari schimbari practic dupa 50 de ani de sclavie in afara libertatii de exprimare si a deschiderii granitelor. Oamenii rezista ca si inainte doar daca accepta tacit sau nu sa fie si ei o mica rotita in sistemul pe care altfel il injura. Rar sunt oameni cu adevarat liberi,si daca ei sunt pe undeva sunt invidiati si marginalizati.
  Pe scurt – oamenii nu stiu sa se comporte ca oameni liberi,nu au exercitiul civilizatiei. Se simt bine si in siguranta doar in turma,in masa. Iar masa intotdeauna e condusa de comportamente tribale. Mandela spune ca de fapt cea mai mare victorie a opresorilor este spalarea de creier – inducerea mentalitatii de sclav umil,care se autodispretuieste etc.
  Oamenii trebuie sa invete sa fie liberi,sa inteleaga ca nu au nevoie de Big Brother pentru orice, ci se pot descurca si singuri intre ei.
  Sunt multe procese absolut stupide in familii,care intr-un climat de incredere reciproca s-ar rezolva mult mai rapid fara apelul la curtea de judecata.
  Inca mai e nevoie de rabdare,se fac totusi pasi inainte.

 4. Oamenii se simt singuri stimabililor ,asta-i buba,l-au pierdut pe Dumnezeu si le este teama,nu se mai pot ajuta pe ei,dar sa mai ajute si pe altii,sistemul i-a facut asa,din cauza asta si mint foarte mult si in consecinta au devenit ipocriti.
  Aveti dreptate toti pe undeva,ei cauta sa li se faca dreptate(justitie) sunt insetati dupa adevar dar ei nu stiu un lucru: adevarul nu este pentru oricine ,adevarul ucide,adevarul este pentru oameni foarte bine educati ca sa nu zic extrem de educati cu un psihic nu peste medie ci excelent!Ei sunt ca acela care-si inseala nevasta ,cel care inseala nu suporta sa fie inselat,este mereu suspicios insetat dupa adevar si atunci daca si ea il inseala din razbunare sau din alte motive(cum face justitia in cazul de fata) face ca toate animalele si are sanse sa moara dar inainte de toate vrea sa ucida,uita ca si el este un nemernic.
  Nu trebuie condamnati.Pentru ei minciuna este un mijloc de aparare,unul foarte slab .Comunitatile puternice se pot ridica doar daca respectivii oameni au un background religios bine pus la punct.Sa nu creada cineva ca religia n-are legatura cu stiinta.Materia are inteligenta si se stie si de unde ,nimeni la scoala nu ne-a explicat asta, de ce ?nu am sa inteleg niciodata.De frica?Lucrurile pe lumea asta au fost bine puse la punct,cum sta electronul pe orbita asa de bine poate sa stea si o comunitate ,adica sa existe si sa se mentina.Poate multi iau in deradere ceea ce scriu,dar este un adevar .Nu stiu daca sociologia te poate ajuta in acest sens(Vlad)…Una peste alta oamenii nu se schimba decat foarte rar in anumite circumstante ,este foarte greu sa-i unesti sub acelasi acoperis si ca o completare ai sa fii surpris si de urmatoarea afirmatie:acesti oameni nici nu pot fi ajutati si curios fatpt nici nu vor ! ciudat nu? Gallup au un studiu in acest sens in cartea “Manager contra curentului” dar fara explicatiile de rigoare…
  Chestia cu banii cade din start,oamenii prosperi nu se pot integra intr-o comunitate(sa zicem comunitatea bogatasilor) ,deci factorul material iese din discutie.Sunt individualisti (ca ei nu e nimeni) si pe de alta parte se mananca intre ei (setea de putere exemple sunt o groaza vezi Microsoft(Bill paraseste firma chipurile de ocupat ce era cu alte probleme dar el inainte da o fuga la banca sa se scape de actiuni ca de vine criza economica si el are nevoie de bani nu de soft cine are putin idee despre actiuni stie ce-am vrut sa zic,nu e chiar important),Apple vs SAMSUNG etc si alte corporatii).Este o tema foarte grea,sunt o mie si una de aspecte care trebuie tratate aici.Perceptia noastra referitoare la comunitate,cum definim termenul acesta in zilele noastre.Ce nevoie avem noi de ei ce nevoie au ei de noi…greu …

Comments are closed.