siguranta unui job care te invata totul

Am fost zilele trecute la o întâlnire facultate-firme referitoare la cum putem să ne adaptăm la cererile în creștere ale industriei. O afirmație mi-a rămas în cap și am tot măcinat-o câteva zile până m-am hotărât să scriu un articol referitor la ea. Afirmația era ”dați-mi un student că îl învăț eu tot ce am nevoie”.

Mi-am amintit că este o modă a joburilor în care intri într-o companie și te trec printr-un program de traininguri în care presupun că tu nu știi aproape nimic. După acest program de training le poți rezolva liniștit problemele. Aceste joburi, de multe ori la companii cu nume și destul de bine plătite, prezintă un pericol pe care puțini îl conștientizează.

Imaginați-vă că sunteți CEO la o companie și aveți nevoie de oameni care să nu facă lucruri foarte complexe și la costuri cât mai mici. Pui la punct un program de training eficient prin care poți să faci un om productiv într-un timp foarte scurt și poți să îți faci un punct de lucru relativ repede și cu costuri destul de mici (costul de training pentru câteva luni). Punctul ăla de lucru poți să-l muți dintr-o țară în alta imediat cum îți oferă altcineva mână de lucru cu pregătire similară dar mai ieftină și/sau facilități fiscale mai bune.

Reveniți acum în pielea angajatului. Ați făcut un training de 2-3 luni în care ați învățat care sunt valorile și procedurile din firmă și apoi cum trebuie să vă faceți jobul. Dar la job nu folosiți aproape nimic din pregătirea acumulată în facultate și jobul este repetitiv și în decurs de câteva luni nu ați învățat absolut nimic nou și nici nu pare că veți învăța ceva nou prea repede. Practic jobul pe care îl faceți poate să-l facă oricine care face acel training de la început. Deci sunteți foarte ușor de înlocuit. Și mai mult de atât toate joburile din jurul vostru sunt ușor de înlocuit, toate joburile pentru care v-ați ”specializat” în ultimul timp pot să dispară într-un timp extrem de scurt pentru că CEO-ul a găsit costuri mai mici în țara vecină. Valoarea voastră pentru CEO este reprezentată de valoarea educației pe care o aveți, de costul de timp și de bani pe care trebuie să-l plătească pentru a vă înlocui. Dacă jobul pe care-l faceți îl poate învăța cineva în 3 luni și acel cineva este dispus să lucreze pentru mult mai puțin aveți o mare problemă.

Singura șansă pe care o avem și voi și eu și noi toți în fața globalizării este să ne creștem permanent valoarea prin acumularea de cunoștințe noi și mai mult de atât să nu ne expunem riscurilor de a lucra pe joburi care să folosească mult prea puțin din ceea ce știm

4 thoughts on “siguranta unui job care te invata totul”

 1. De vreo 4 ani țin traininguri (de LPIC) la o astfel de companie. Cursanții sunt în marea majoritate proaspăt absolvenți de facultate sau chiar studenți în an terminal. Jobul este unul de entry-level.
  Compania, pe lângă trainingurile targetate pe produsele/procedurile interne le “aduce” și traininguri de genul LPIC sau de învățare a unei anumite limbi, CCNA sau altele.

  Ei, în ăștia 4 ani am avut ocazia să-mi văd o bună parte din foștii cursanți plecați pe la diverse firme mai mari. De la IBM, Microsoft și altele, tot în RO, până pe la job-uri mult mai bune și p’afară. Ceea ce înseamnă că firma respectivă a investit în traininguri într-un mod în care i-a ajutat și pe angajați pe termen lung.

  Ce-i drept, cursanții respectivi nu sunt absolvenți în București. Contează destul de mult pentru că eu personal cred că la ora actuală A&C are o curriculă destul de bine ancorată în prezent și cred că absolvenții facultății la ora actuală sunt mult mai bine pregătiți pentru piața muncii decât cei care terminau acum 5-10 ani.

  1. Daca firma investeste continuu sa creasca angajatii este ok. Chiar mentionam ca problema apare daca nu se vede crestere pe termen mediu.

 2. (mai comentez odată, că ori a rămas agățat în moderare ori s-a întâmplat ceva după ce mi-a cerut wordpress.com loginul. ).

  De aproximativ 4 ani țin trainguri (LPIC) la o astfel de companie. De fapt la o sucursală a unei astfel de companii, sucursală aflată într-un alt oraș, nu în București. Oraș care este și centru universitar dar nu de talia București/Cluj/Iași.
  Firma respectivă le oferă angajaților ocazia să facă diverse cursuri în afara celor legate de produsele oferite sau de cursurile legate de procedurile interne. Oamenii fac cursurile de Linux, Cisco, virtualizare sau chiar cursuri pentru învățarea unei limbi străine.
  Cursanții mei au fost în marea majoritate proaspăt absolvenți de facultate sau studenți în ani terminali. Jobul lor este unul entry-level.
  Ei, în 4 ani am avut ocazia să-mi văd foștii cursanți ajungând să lucreze pentru companii și mai mari cu prezență în RO (IBM, Microsoft) sau chiar să plece în afară. Totul datorită modului în care firma a “crescut” angajatul respectiv. Nu cred că e un caz izolat, am mai văzut “programa” de traininguri și de pe la alte companii și în unele cazuri chiar angajații pot propune o anumită tematică.

  Mai mult, chiar ieri observam cum o altă companie oferă tuturor angajaților acces COMPLET gratuit pe safaribooks. Și eu salivam lângă ei văzând că au acces la o documentație excelentă (inclusiv cursuri video). Ce-i drept, trebuie să pună mâna singuri să învețe. Însă ocazia o au.

  În apărarea argumentului tău reiau “micul” detaliu legat de faptul că acei cursanți la care mă refeream mai sus nu au făcut facultatea în București sau într-un alt centru universitar mai de valoare. Pentru că la momentul de față eu sunt de părere că A&C are curriculă destul de bine ancorată în prezent și un absolvent astăzi se descurcă mai mult decât onorabil pe piața muncii față de cei care terminau acum 5-10 ani fără implicări în activităti extra-curriculare sau un job cât era student.

 3. Nu e chiar asa. Sunt convins ca de fapt ce a vrut sa spuna respectivul (pentru ca am fost in locul lui) este “da-mi un student BUN si il invat tot ce am nevoie”. Asta presupune ca respectivul are deja bazele.. stie tot ce ar trebui sa stie cand iese din facultate si trainingul ala de 2-3 luni nu face decat sa ii explice cum aplica ce a invatat in ce trebuie sa faca.

  Sa fim seriosi, daca ar merge cu absolventi de liceu, firmele mari si-ar face treaba cu absolventi de liceu. Dar nu merge. De-aia sunt mai multe oferte de slujbe in IT decat sunt oameni care le cauta. Nu pt ca nu s-ar duce oamenii la interviu. Ci pentru ca nu sunt destul de educati/competenti/destepti ca sa intre.

  Foarte des spun ca cea mai mare calitate a mea, ca inginer, este aceea ca “ma prind repede”. Nimic nu e ca in facultate. Nimic nu mai e ca acum 5 ani si intr-o industrie in vesnica miscare, ar fi stupid sa presupui ca poate vreun profesor sa te pregateasca pentru exact ce vei face cand vei iesi din facultate. Dar te poate invata sa gandesti.. te poate provoca cu probleme noi si misto. Te poate invata sa faci fata unei probleme noi, unui limbaj noi, unei paradigme noi, unei situatii noi.

  Cine nu a inteles ca asta e facultatea si are impresia ca invatatul tocilaresc al materiilor il va ajuta este condamnat la mediocritate Ca sa inchei, educatia este enorm de valoroasa, si cei 4 ani de A&C sunt in continuare foarte puternici.. cat timp ii faci cum trebuie.

  Daca exista facultati care isi pot echivala studiile cu 2-3 luni de traininguri, atunci e vina facultatii. Hai sa nu dam exemple, dar sunt destule facultati care scot someri pe banda. A noastra nu e una dintre ele.

Comments are closed.