Ce isi doresc studentii?

Teoretic ar trebui sa fie o intrebare simpla deoarece multi dintre cei care citesc acest post sau sunt interesati de aceasta problema ori sunt ori au fost deja studenti. Si totusi problema pare irezolvabila pentru ca in orice grup de indivizi (>=2 adica) apar idei divergente al caror numar este proportional cu numarul membrilor grupului. Totusi, si in aceste conditii trebuie sa aflam cam care ar fi cele mai frecvente probleme pentru a incerca sa le remediem.

Un astfel de studiu, ce vizeaza probleme ce tin mai mult de cariera, a fost realizat de ASPI in urma proiectului Stagii pe Bune de anul trecut si poate fi descarcat de aici. O noua tentativa de a raspunde acestei intrebari a fost realizata de Razvan Deaconescu. Scopul declarat a fost de a culege propuneri ale studentilor pe care reprezentantii acestora sa le discute in consiliul facultatii. Initiativa s-a concretizat deocamdata in 3 pagini de wiki cu sugestii pe care le puteti accesa pe wiki-ul lui Alex Juncu, pe wiki-ul infopoli si pe wiki-ul lui Daniel Rosner (s-ar putea sa fie si altele, eu doar pe acestea le-am citit deocamdata si doar de acestea stiu – daca mai sunt si altele lasati un comentariu cu linkul).

Am vazut ca s-au aratat interesati sa posteze observatii/sugestii cca. 20 de studenti. Asta mi se pare un lucru rau pentru ca mi se par in continuare prea putini cei care sunt suficient de interesati de ceea ce se intampla in facultate si care vor sa participe la acest proces decizional.

In alta ordine de idei, imi pare rau ca ideile nu sunt prelucrate si grupate un pic pe criterii logice (asa sunt ff greu de urmarit) – poate ar fi fost mai bine sa se utilizeze forumul facultatii in acest scop.

Studentii au postat propuneri care variaza prin dimensiuni de la corectarea unei singure probleme (lipsa comunicarii intre studenti si reprezentantii lor, probleme cu cei care predau disciplinele economice) pana la planuri detaliate pe termen mediu si lung de refacere a planurilor de invatamant, a admiterii si a intregii facultati asa cum o cunoastem astazi (nu vreau sa iau in ras postul respectiv, are multe idei bune)

Din punctul de vedere al structurii le-as grupa in felul urmator:

1. Probleme administrative

toalete, cosuri de gunoi, sali de lectura, wireless functional, sali care sa fie dotate cu prize pentru laptopuri, banci in campus, laboratoare cu numar suficient de calculatoare, cantina, caldura in sali.

2. Probleme de comunicare

site-uri de informare in care sa fie prezentate drepturi si regulamente, comunicate si decizii ale factorilor de decizie din facultate, upb, sau ale reprezentantilor studentilor; canale de comunicare eficiente; lipsa unei culturi a comunicarii atat intre studenti cat si intre studenti si profesori (as rezuma eu astfel mai multe posturi), evenimente in care sa participe atat studenti cat si profesori tot pentru a facilita comunicarea

3. probleme legate de planul de invatamant (cele mai frecvente)

mai multe materii orientate pe practica, mai multe ore de laborator si laboratoare mai lucrative, eliminarea materiilor de umplutura sau “invechite”, cursuri optionale care chiar sa fie optionale (adica sa existe posibilitatea alegerii) (ce cred eu despre materiile invechite vs. materiile excesiv de practice, si nu numai eu, intr-un articol mai vechi), stimularea concurentei intre cursuri, cursuri care sa se suprapuna mai putin

4. Probleme legate de evaluare/admitere (aici numarul de idei ce se contrazic este cel mai mare)

eliminarea punctarii prezentei, evaluare dupa curba lui Gauss, evaluare mai stricta la unele materii, examene cu subiecte care sa nu fie date dupa reteta, admitere mai dificila, introducerea informaticii ca materie obligatorie la admitere (nu mi se pare ok)

5. probleme legate de profesori/asistenti (promit sa dezvolt subiectul intr-un articol viitor)

nu-si pun toate cursurile online, nu sunt suficient de bine pregatiti, predau dupa metode invechite, cer toceala si nu creativitate, nu sunt activi pe forumuri, nu explica studentilor la ce vor folosi conceptele pe care le predau, profesorii sa fie evaluati (si totusi rata celor care dau feedback/completeaza formular de evaluare este ff mica), nu reusesc sa stimuleze interesul studentilor(!), nu fac/nu implica studenti in cercetare.

6. Altele

as mentiona aici critica sistemului de practica actual care a fost mentionata de 2 studenti in moduri diferite:
– se poate face prea usor (de oriunde se poate lua o stampila) – evident nu stie de stagiile noastre:(
– nu exista programe de stagiu intermediare (de 1 luna) pentru cei care isi doresc sa se bucure si de vacanta sau daca sunt nu sunt serioase – pai cam asta e problema – sunt putine lucruri pe care le poti invata si experimenta intr-o luna in mod serios:)

Concluziile mele? Sunt multe probleme care au fost foarte bine scoase in evidenta de un numar mic de studenti. Sunt foarte convins ca masa studentilor dezinteresati ar protesta puternic la auzul unora dintre ele (in special cele legate de evaluare). Sunt altele la care se contrazic si cei care au postat aceste probleme (cele legate de planul de invatamant). Sunt cele legate de administrativ pe care le recunoastem cu totii si cele de comunicare care ne-ar ajuta poate sa le rezolvam pe toate. Nu in ultimul rand, sunt cele legate de profesori si asistenti pe care dupa cum am spus o sa incerc sa le dezvolt cat de curand.

Parerea mea este ca o data descrise aceste probleme ele trebuie dezbatute in parte si cautate modalitati de rezolvare. Sunt convins ca multe din ele pot fi rezolvate foarte usor cu minimum de implicare. Este foarte bine ca le-am constientizat. Acum sa deschida cineva un thread pentru fiecare problema pe forumul ACS si sa inchida threadul respectiv cand problema este rezolvata. Intre timp sa se caute si sa se discute eventuale solutii acolo. In plus, sa vina reprezentantii studentilor si sa le spuna live in consilii si in senat. Sa le spuna ceilalti studenti prin formularele de feedback si nu in ultimul rand sa le spuna live profilor pentru a incerca sa le remedieze impreuna.

4 thoughts on “Ce isi doresc studentii?”

 1. Vlad, problema cu practica este reală, indiferent dacă studenţii au auzit sau nu de stagiile voastre («evident nu stie de stagiile noastre:(»). Ci faptul că deşi practica asta ar trebui să pună studenţii în contact cu viaţa reală, dacă am o rudă/prieten/vecin cât de îndepărtat care are o firmă, pot să-l rog să-mi ştampileze şi mie un tipizat că i-am făcut administrare de reţea şi/sau sistem, şi m-am scos de practică în cel mult două zile şi eventual, câteva beri. Asta în timp ce alţii chiar stau şi-si tocesc şi câte 40h/săptămână în vacanţă timp de 2 luni, lucrând pe bune. Şi la final e vreo diferenţă – în scripte – între cei doi? NU!
  Nu neg că cel care a muncit pe bune probabil că iese mult mai câştigat din toată povestea, dar poate fi uşor frustrant pe alocuri.

  Iar despre propunerea ta cu postatul discuţiilor pe forumul acs.pub.ro : eu am aflat abia acum câteva zile că avem un site care merge. Da, din ce am citit pe el, noul site ar fi în picioare de pe la sf. anului trecut. Eu (la fel ca mulţi alţi studenţi) de unde trebuia să ştim de noua realizare? Aşa cum se consumă hârtie şi toner pentru afişe cu «Nu fumaţi!» sub care chiar profi fumează, se putea pune la un avizier central un heads-up legat de noul site.
  Părerea mea este că feedback-ul a fost foarte puternic exprima pe forumul de RC (de unde a migrat pe forumul Infopoli) pentru că acolo am simţit că avem cu cine discuta, că cineva chiar ascultă şi avem pe cineva „de partea noastră”. Cel puţin în ceea ce mă priveşte e prima dată când simt lucrul ăsta în 4 ani de facultate.
  Numai bine!

 2. Mihai, problema noastra, atat a facultatii cat si a asociatiei din care fac parte este ca nu putem sa ajutam studentii care nu vor sa fie ajutati. Faptul ca un student se duce la un prieten sa ia o stampila pe adeverinta de practica sau ca un student plateste/roaga pe cineva sa-i faca o tema sunt lucruri pe care nu le putem impiedica, lucruri care sunt frustrante pentru colegii care muncesc corect si serios si sunt lucruri care in final (in marea majoritate a cazurilor) vor fi frustrante pentru cel care a pacalit sistemul.

  referitor la partea cu forumul, eu sunt de acord ca nu exista niste canale de comunicare eficiente intre studenti si profesori si prin postul acesta am incercat sa mediatizez un pic si forumul si site-ul ACS, care mi s-ar parea normal sa reprezinte o parte importanta a acestui canal de comunicare

 3. Ma numesc Stegaru Silvia si sunt in anul I la calculatoare. Sunt in consiliul facultatii si pentru orice problema pot fi contactata pe adresa de mail eusy_girl@yahoo.com. Intr-adevar aici sunt cuprinse cam toate problemele studentilor, dar trebuie sa tinem cont mai intai de ce anume e realizabil dintre toate acestea in consiliul facultatii pentru ca decizia nu este decat 25% a studentilor, ponderea profesorilor fiind mult mai mare. Sa dau doar un exemplu: desi aceste optionale obligatorii ni se par noua, ca studenti, inutile in mare parte (uitand de cele mai multe ori aportul acestora la medie sau credite), profesorii respectivi trebuie sa isi faca si ei o norma – deci o astfel de propunere e posibil sa nu aiba sustinerea necesara in consiliu. Cat despre salile de lectura, in anumite camine exista (cum ar fi P9, P22, P5-6), insa cheile la aceste sali se gasesc tot la studentii din respectivele camine si probabil de aceea in mare parte raman incuiate si ignorate.Sunt de acord ca ar trebui un thread pe forumul facultatii dedicat acestor probleme pentru ca sa fie mediatizate mai bine deciziile din consiliu, cat si pentru a face o medie a studentilor care isi doresc un anumit lucru – fapt ce ar sprijini oarecum anumite decizii.

Comments are closed.