chestionar pentru colegii din afara

Am realizat un mic chestionar pentru doctoranzii români din afară UE/USA/others. Obiectivul chestionarului este de a determina încărcarea unui doctorand/asistent din România prin comparație cu un coleg aflat într-o poziție similară la o universitate din afară.
Dacă vă faceți doctoratul în afara României vă rog să completați acest chestionar. Dacă știți pe cineva care-și face doctoratul în afara României vă rog să-i recomandați să completeze acest chestionar.
linkul către chestionar este: http://www.surveypro.ro/Survey.aspx?id=b7268e38-802f-411d-842d-3ffa97cddbab
Mulțumesc:)

update: dupa primele 6 ore sunt cca 10 raspunsuri din 6 tari. sper ca in 2 zile sa pot posta niste rezultate relevante

5 thoughts on “chestionar pentru colegii din afara”

 1. Stiu ca in Poli nu e tocmai roz situatia (desi de curand am inteles ca a aparut o ameliorare), si inteleg perfect motivatia din spatele chestionarului. Sunt curioasa insa sa ne spui cam care sunt concluziile tale si ce ai de gand sa faci in privinta asta. Daca by any chance pot sa ajut cu ceva, spune-mi.

 2. poți să ma ajuti trimitând linkul și altor colegi de-ai tai care își fac doctoratul în afara României. Datele pe care le strâng le fac publice mai întâi pe acest blog și apoi prin facultate.

 3. Si cu ce doctoranzi din Romania vrei sa compari? Cu cei din Poli? sau in general? E destul de clar pentru mine ca situatia doctorandului variaza mult in functie de universitate, supervisor, domeniu, etc. Poate ar merge si un sondaj cu doctoranzii din Romania…

  Pe de alta parte poate ar fi interesant de vazut si cam ce produce un doctorand din Romania in tipul doctoratului si ce produce unul din afara (articole de exemplu), si de corelat rezultatele sondajului cu asta.

  Oricum, sunt curios sa vad ce iese…

 4. vreau sa arat printre altele ca in timp ce la noi (cel putin in poli) doctoranzii sunt asistenti sau chiar angajati in firme si petrec cea mai mare parte a timpului pe teme care nu au legatura cu doctoratul in afara este exact pe dos. pana acum numarul de raspunsuri primite face ca sondajul sa nu fie inca prea relevant

 5. Corelatia dintre conditiile in care lucreaza si calitatea rezultatelor doctoranzilor este relevanta zic eu, dar depinde de urmatorii factori: 1. cat de recunoscut este advisorul tau in domeniul ala 2. cat esti incurajat sa te afirmi in acel domeniu 3. bani. In Germania de exemplu, fiindca esti mult mai bine platit ca angajat decat ca doctorand, doctoranzii aleg sa se declare angajati (cand ei defapt sunt doctoranzi), iar sistemul e de asa natura incat se presupune ca teza de doctorat ti-o scrii in timpul liber. Defapt, ea va fi, ca si in State, un colaj de rezultate [bune] pe care le-ai obtinut cat timp ai fost doctorand. Cu alte cuvinte, legatura dintre ce faci la doctorat si ce faci daca esti realmente angajat, o faci tu.

  Desigur ca acele firme pentru care studentii si doctoranzii lucreaza in tara, nu sunt prea multumite ca acestia sa isi publice rezultatele (care intr-o oarecare masura apartin firmei). Consecinta e ca putini doctoranzi de la noi au publicatii care sunt citate de altcineva decat de ei insisi.

  E destul de complicat, dar cred ca nu rau pentru teza ta nici daca predai, nici daca esti angajat. Tu esti cel care decide care e prioritatea si ce scrii in teza. Daca doctoratul nu e decat o formalitate, dai ce e mai bun din tine la servici, primesti bani si nu comentezi prea mult. Dar daca doctoratul e prioritatea ta, e bine sa ramai in contact si cu lumea reala 🙂

Comments are closed.