CuSO4 la puterea +

Daca te plimbi prin campus in perioada restantelor ai sansa sa vezi multa lume vorbind la telefon. Se poarta discutii stiintifice pe cele mai diverse teme – chimie, fizica, matematica, chimie. Se fac demonstratii si se rezolva probleme. Se mai spun si prostii din cand in cand. Poate cea mai trista/amuzanta chestie pe care am auzit-o a fost expresia din titlu. Prin preajma laboratorului de chimie un viitor intelectual ii dicta colegului “Cu S O 4 la puterea +”. Pare ca stia doar semnificatia simbolului Cu din tot ce a dictat acolo. Recunosc ca am avut un moment in care am ramas consternat pentru ca nu mi-am imaginat ca se merge atat de departe cu copiatul si pentru ca mi s-a parut incredibil cat de pe dinafara pot sa fie atat cel ce dicteaza cat si cel ce sustine examenul.

Aveti povesti mai tari ca asta? Cum credeti ca ar trebui procedat cu cei ce triseaza astfel?

Pentru cei ce au uitat chimia din liceu CuSO4 la puterea plus cred ca inseamna ion pozitiv.

8 thoughts on “CuSO4 la puterea +”

 1. Poate elevii/studentii au ajuns la gradul asta de incompetenta pentru ca s-a format in mod gresit o corelatie intre a lua examene/a face facultatea si un oarecare success in viata.
  Stii bine ca sunt atatia profesori pe care ii intereseaza “sa stii, nu sa intelegi”, sa gaseasca formula/demonstratia LOR pe foaie si nimic mai mult.

  Si nu in ultima rand, se intampla asta pentru ca studentii de azi trebuie sa invete o materie de secolul trecut care de multe ori in secolul asta nu-si mai gaseste aplicabilitatea.

  Altfel spus, degenerarea antementionata a studentilor este mai degraba o adaptare la disocierea dintre ce ne ofera invatamantul si ce ne cere viata.
  (hai ca-mi place cum a iesit punch line-ul)

 2. Cred ca exista o stransa legatura intre numarul de studenti care copiaza si calitatea profesorului. Majoritatea profesorilor care si-au facut treaba foarte bine au reusit si la examen sa impuna corectitudine. Sunt putini studenti care vor recurge la metode alternative de promovare daca continutul cursului este interesant si relevant, daca se preda corespunzator (in ritmul si la nivelul audientei) si daca profesorul impune respect.

  In ceea ce priveste dictatul la telefon, rezolvarea cea mai accesibila profesorilor este formatul subiectelor. E greu sa iti dicteze cineva daca partea de teorie e o grila cu multe capcane, daca se cere o sinteza/comparatie sau, si mai bine, o parere/analiza originala pe baza informatiilor prezentate la curs. In general ce nu e mot a mot din curs e greu de dictat. Problema e ca modelul asta de subiect cere, pe langa efortul studentului de a invata temeinic, si un efort din partea profesorului care trebuie sa citeasca tot ce s-a scris si sa evalueze o lucrare mai complexa.

  De asemenea prezentarea cursului trebuie sa fie impecabila. Daca profesorul dicteaza cursul (de pe foi galbene sau, mai nou, dintr-un .doc) si la examen se cere “pagina 5 din cursul 7” (glumesc, vroiam sa zic titlul paginii 5 din cursul 7) de ce nu ar scrie si studentii dupa dictare?

 3. profesorii care dau la examen subiecte ce pot fi copiate ușor nu sunt profesori buni; o sinteză, o comparație, un text la prima vedere sunt exemple edificatoare în sensul dificultății promovării ilicite a respectivei materii. dar cât timp, precum menționa și vlad, subiectele se rezumă la reprodus/enunțat/rezumat, notele vor fi oricum, mai puțin pe merit.
  o soluție ar fi și înăsprirea pedepselor pentru copiat și plagiat. în SUA ești exmatriculat în asemenea situații, fără șansa de a te primi o altă facultate prea curând. la noi riști – cel mult – 1/2 la examen.

 4. Eu stiu o situatie in care tipul care avea de dat o restanta a trimis pe altcineva cu handsfree in locul lui si el a ramas acasa sa ii dicteze exact ce vrea sa fie scris pe foaie :))

Comments are closed.