De ce îl susțin pe Nicușor Dan pentru primărie

Nu cred că am întâlnit până acum o cauză politică în care să cred atâta cât cred în candidatura lui Nicușor Dan la primărie. Și o să încerc nu foarte pe scurt să explic de ce.

În primul rând vreau să spun că nu am vreun interes direct în a scrie acest articol. L-am întâlnit pe Nicușor o singură dată și am mai vorbit o dată cu el la telefon. Și ambele evenimente s-au întâmplat cu mai mult de 5 ani în urmă. Întâlnirea a fost la sediul Asociației Salvați Bucureștiul, într-o casă pe lângă Arenele BNR. Fusese făcut un apel pentru voluntari care să se implice în proiecte pentru o viitoare candidatură la primărie. Făcând o verificare prin mailuri văd că întâlnirea a fost în decembrie 2013. L-am găsit pe Nicușor îngropat în dosare alături de câțiva colegi. Am ajuns acolo pe la 8 seara, am făcut cunoștință cu ceilalți participanți la discuție, la un moment dat a venit și Nicușor și am vorbit vreo 2 ore. El a rămas lucrând.  N-am reușit să mă implic atunci activ. Copiii erau mici, aveam mult de muncă, scuzele obișnuite. M-a impresionat însă cu cât de bine înțelegea problemele orașului, cu capacitatea de muncă, cu modul de a pune problema.

Cred cu tărie că el ar trebui să fie următorul primar al Bucureștiului și o să încerc să explic și de ce și o să încerc să răspund din perspectivă proprie și principalelor contraargumente aduse împotriva sa.

  1. Cunoaște extrem de bine problemele orașului și mai ales legislația. Cred că este acea calitate pe care până și cei mai înverșunați adversari i-o recunosc. Cum am lucrat mult la stat știu cât de neplăcută e birocrația și legislația proastă și știu cât de greu e să te descurci prin acest hățiș. Nicușor știe asta. Nu cred că există niciun candidat care să știe asta mai bine ca el.
  2. Este extraordinar de inteligent și de perseverent. Lucrează pentru București deja de peste 10 ani. S-a luptat cu Oprescu și cu Firea pe vremea când nu avea pe nimeni lângă. A avut rezultate, resurse extrem de puține și a continuat să facă asta.
  3. A creat principala forță de opoziție a țării. USR a apărut pe munca lui. Pe faptul că a reușit ca independent în București să ia 8.5% din voturi în 2012 și apoi să urce la 30% în 2016.
  4. Are principii și se ține de ele. Este singurul politician care a spus că își dă demisia și chiar și-a dat-o. Nu s-a mai văzut așa ceva în România și nici nu cred că o să se mai vadă prea curând.
  5. Votul pentru Nicușor arată că ne pasă de oamenii care muncesc, cred, se dedică unui obiectiv pentru comunitate. Arată că prețuim competența și nu politicianismul. Arată că dăm voturi oamenilor care au făcut ceva să le merite în domeniul în care îi votăm. Nicușor ar fi primul primar care într-adevăr a lucrat pentru București.

De ce nu îl votez pe Vlad Voiculescu? Pentru că deși e un om foarte fain nu primăria este în vreun fel specialitatea lui. Este foarte bun pe sănătate, și măcar în teorie face parte dintr-un partid care prețuiește competențele și nu mută aceiași oameni peste tot. Sunt convins că va face o treabă excelentă la Ministerul Sănătății în orice guvern. Vlad Voiculescu este aruncat în luptă nu pentru că ar fi un bun primar ci pentru că poate lua multe voturi pentru un partid ce nu are un candidat real la primărie. Prefer să aleg un om care și-a investit viața în acest oraș decât pe cineva folosit ca un aspirator de voturi într-un domeniu care nu este al lui.

Care sunt principalele argumente împotriva lui Nicușor?

  1. Nu este team player. Se poate să nu fie cel mai bun team player. Până să se prindă unii că face treabă și că poate fi folosit pentru a se urca pe spatele lui a fost foarte obișnuit să se lupte de unul singur.
  2. Este încăpățânat. Foarte probabil că este. Poate nici nu este un lucru foarte rău. Pare că este o încăpățânare care produce rezultate. Avem un partid competitiv în opoziție, europarlamentari mai ok, încă niște spații verzi în acest oraș oribil.
  3. ”Susține coaliția pentru familie”, ”este anti-gay” sau alte chestii similare. Are niște valori cu care nu sunt de acord dar nu cred că o să dea banii catedralei mântuirii și spre deosebire de parlament (unde este acum) nu are atribuții legislative în acest sens ca primar. În plus a fost singurul care a zis că acel referendum este un praf în ochi pentru a dezbina USR-ul (și nu numai) și că nu ar trebui băgat în seamă și oamenii ar trebui lăsați să voteze conform valorilor lor.  Chestie care era foarte corectă.
  4. A avut o abordare foarte agresivă în această campanie. Wow. Da. Și foarte bine a făcut. Pentru că altfel nu avea nicio șansă. Barna și Cioloș nu îl agrează și au stabilit demult candidatul fără să-i dea nicio șansă reală lui Nicușor. Fără presiunile pe care le-a făcut și fără munca depusă acum Vlad era candidat desemnat și de USR și de PLUS și toată munca făcută de el ignorată iar. Trebuie să fii foarte fraier să crezi că Barna și Cioloș îi vor oferi alegeri corecte lui Nicușor. E suficient să vedem modul în care plus a făcut ultimul sondaj și mai ales modul în care l-a prezentat electoratului pentru a ne prinde cât de corecte vor fi lucrurile.
  5. ”Are păreri cu care nu sunt de acord.” A apărat hala matache, e împotriva gardurilor pe liniile de tramvai, și altele. Nici mie nu-mi plac toate ideile lui. Este greu să-i mulțumești pe toți. Și nu avem nevoie de un primar care să-i mulțumească pe toți. Avem deja unul care oferă pâine și circ.  Nu sunt de acord cu tot ce face dar sunt de acord cu majoritatea ideilor și acțiunilor lui și cred că nu o să găsesc niciodată un candidat care să aibă exact aceleași idei cu ale mele.

Într-o foarte scurtă concluzie cred că nu poți să spui că prețuiești competențele și că apreciezi munca cinstită și că încurajezi valoarea dacă nu îi dai o șansă reală lui Nicușor Dan la primăria Bucureștiului.