despre copiat. cateva solutii?

se tot discuta despre copiat; este o discutie veche dinainte ca eu sa intru la facultate si dupa cum merg lucrurile nu se va termina inainte sa ies la pensie. m-am gandit la tot felul de variante pentru a schimba lucrurile. metoda care mie mi se pare buna si pe care o aplic la anul I (cand gasesc ca un student a copiat un cod pe care nu-l intelege la programare) este urmatoarea:

–  incerc sa-i explic studentului ca s-a incadrat pe directia in care probabil va lucra in viata. ca in momentul in care copiaza isi face un deserviciu pentru ca pentru el este important sa inteleaga si nu sa ia o nota care nu-i va folosi la nimic fara a-si insusi si competentele aferente. eu sunt invatat ca atunci cand exista o astfel de problema sa incerci sa o rezolvi comunicand direct cu persoana in cauza si explicand deserviciile pe care studentul si le face copiind. mie mi se pare ca este o prima cea mai buna solutie pentru rezolvarea acestei probleme. de multe ori insa studentul beneficiaza de clementa, asculta explicatia si copiaza in continuare.

ce putem face in acest caz? cred ca o solutie este sa comunicam intre noi (asistentii). in momentul in care cineva a copiat la una dintre materiile din facultate si a beneficiat de clementa intr-un fel sau altul sa fie adaugat intr-o baza de date. Pe baza acestei base de date am putea verifica o eventuala recidiva. In caz de recidiva pedeapsa va fi mult mai severa (aplicarea in fapt a regulamentului). cum vi se pare?

42 thoughts on “despre copiat. cateva solutii?”

 1. Ideea pare buna in teorie, dar cum reusesti sa convingi toate cadrele didactice sa o aplice? Pentru ca daca nu este aplicata in unanimitate, deja isi pierde din valoare.

  Learningcenter-ul s-a infiintat de 3 ani (parca) si inca exista profesori care nu au auzit de el si nici nu cred ca vor auzi. Sau poate refuza sa auda.

  In situatia asta, cea mai buna metoda ramane aplicarea regulamentului, dar aplicarea cu consecventa. Altfel, mereu va exista cursul X sau Y, la care “profu e de treaba, ne lasa sa copiem”.

 2. Eu unul cred varianta cu vorba buna merge cu adevarat in prea putine cazuri. Un student de anul I vine de pe bancile liceului unde copiatul e o deprindere foarte valoroasa 😀 si nu stiu pe cati ii vor convinge argumentele logice de genul : “asta va fi meseria ta”, “nu ajuta la nimic”.

  Varianta optima, cred eu, este reprezentata de pedepse serioase ce devin din ce in ce mai drastice pe masura ce studentul recidiveaza. Si aici e o idee foarte buna sa existe o “baza de date” care sa fie impartita intre toti asistentii. O tema copiata la o materie ar trebui sa anuleze toate temele la materia respectiva. O noua abatere la orice alta materie sa determine o pedeapsa si mai serioasa. Dupa 3,5 sau n astfel de momente repetarea anului/exmatriculare. Facultatea nu este pentru toata lumea si nu toata lumea trebuie sa ajunga inginer. Cine are chef de scoala sa puna burta pe carte , cine nu ..c’est la vie.

  Parerea mea, hic. Si apropo …. ar trebui sa se faca ceva si cu copiatul la examene dar aici intram intr-o discutie despre relevanta unei parti imense a examenelor din poli samd care nu-si are rostul acum.

 3. Blacklist-urile sunt clar utilizate si in alte parti cu mare succes. Ar trebui facut acest lucru nu doar la copiat, ci si la vandutul locurilor din camin, la vandut de teme si alte magarii similare. Clementa aici este drumul catre trivializarea facultatii. Ne prostituam de prea mult timp si cred ca nu e niciodata prea tarziu sa luam o atitudine. Problema reala este ca decanatul si rectoratul NU vor lua o atitudine real activa pana nu vom avea noi ceva de zis efectiv in conducerile respective… And this is somthing we’ll have to remedy as fast as possibile in my book.

  Emil

 4. Am avut si eu cativa studenti la PA care imi aratau codul altora. Evident, imi dadeam seama destul de usor. Prima data nu le-am zis nimic. La urmatorul laborator, le-am vorbit putin despre faptul ca ar fi destul de util sa inteleaga ceva in timpul laboratorului, pentru ca altfel isi pierd timpul de pomana si nu raman cu nimic. Din 3, 2 insi chiar au inceput sa faca ceva, cu greu, dar macar faceau ceva si erau atenti… Iar mie mi-a facut o mare placere sa ii ajut, chiar daca ma intrebau si unele chestii destul de banale.

  Nu cred ca exista o solutie pentru a elimina copiatul complet. Dar sigur poate fi diminuat si estompat. Eu ma tot gandesc ca ar fi frumos sa se porneasca o campanie anti-copiat la noi in facultate; chiar m-am gandit la niste idei de afise :). Si nu numai afise; niste discursuri urmate de o dezbatere cu studentii ale unor profesori sau persoane din industrie foarte capabile cred ca i-ar influenta pe cei care vad in copiat o solutie.

  Mi se pare buna ideea cu un history al studentului, dar asta ar duce la crearea unui zid si mai vizibil intre lumea asistentilor, in care trebuie sa urmaresti, si cea a studentilor, in care esti urmarit. E destul de greu de aplicat.

  Iar eu cred ca cei care fac teme sau dau cod sunt mai importanti in industria copierii, pentru ca ei reprezinta sursa. De exemplu, daca esti prins consumand droguri, nu patesti prea mare lucru, dar daca esti traficant, iti iei ani grei.

 5. Frumoasa idee doar ca nu o sa functioneze la politehnica noastra. La automatica situatia e mult mai tragica decat la calculatoare (cred / sper).

  Unde sa incep…

  Hai sa spun ce stiu despre calculatoare:
  Un tip (nu dau nume) face pe banda teme la SO, PSO, etc. Sa zicem ca scoate cam 2 milioane pe tema. Dupa ce s-a perfectionat in a le modifica si rasmodifica teme ca sa pacaleasca sistemele de testare a ajuns sa faca destul de multe intr-o saptamana. El nu e singurul care face bani din asa ceva. Nu mai dau exemple ca sa nu inceapa lumea sa se simta…

  Poate asa se explica cum firma mea a angajat o persoana care terminase anul 4 la calculatoare si nu avea cunostiinte de baza de POO. Desigur, nici eu nu aveam cand ma angajasem si eram in anul 3. Dar, eu, fiind la automatica, macar aveam o scuza. Eu cica “stiu” sa folosesc un tranzistor. Nu am nevoie de POO la cursurile de la automatica, nu?

  Acum la automatica:
  Peste 50% din materiile predate sunt predate in asa fel incat sa nu poti sa promovezi decat daca inveti doar la materia respectiva. Ok, nu asta ar fi problema cea mare, dar, stau sa ma gandesc ce sens are sa invat 200 de pagini din care nu imi amintesc nici 5% peste 2 saptamani. Dau exemplu fizicile. Hai si electronicile, electrotehnicile si matematicile (ca sa fie colectia completa)

  Eu am venit la facultatea asta cu activitate pe la olimpiadele judetene de fizica si mate si am ajuns sa dau examelene la fizici de atatea ori incat mi-am bagat picioarele si am facut ce au facut si restul oamenilor normali la cap. Acum se preda intr-un singur semestru ce ni s-a predat noua in 2. Sunt curios care e ala care resueste sa invete pe de rost atata materie pentru un examen… si eventual sa promoveze si la restu’.

  La matematici am avut mai multa bafta pentru ca profesorii s-au multumit cu exercitii tip la examen. In conditiile in care de la matematici am ramas doar cu niste modele de exercitii, cum pot sa am pretentia sa incerc sa inteleg teoria sistemelor si tehnologia optimizarii? Are vreun sens sa ma chinui sa incerc sa inteleg ceva stiind doar matematica de liceu?

  De electronici am scapat si mai ieftin… Chiar daca nu am ramas cu nimic din slide-urile acelea scrise la misto si pline de greseli, macar nu le-am tarat dupa mine.

  Exemplele pot continua…

  Pana nu se rezolva problema calitatii cursurilor la unele materii…. nu se poate scapa de copiat.

  In toti cei 5 ani.. am facut 2 cursuri din care pot sa zic ca am ramas cu ce trebuie si ambele au fost predate de acelasi om. Sigur, au mai fost si alte cursuri predate bine, doar ca aparatul matematic de care dispun nu prea mi-a permis sa le inteleg in deplina lor profunzime. In felul acesta se ajunge ca un student sa invete un singur lucru din facultate si anume sa copieze. Stau sa ma gandesc ca poate asta e singura lectie de care are un om nevoie pentru a trai bine in Romania…

 6. Am mai auzit propunerea de a intocmi un “hall of shame”, dar ce-i drept forma promovata e ceva mai echilibrată, mai uşor de acceptat de studenţi. Ce-i drept, şi un fotbalist joacă mai prudent cînd are deja un cartonaş galben.

  Problema e că vor apărea în mod sigur discuţii cauzate de (pentru a păstra registrul) faptul că un fotbalist primeşte roşu pentru două simulări, sau trageri de timp, pe cînd altul care îi rupe piciorul adversarului scapă cu un galben :D. Adică unul care vine cu două laburi pe stic (lab la care ar fi luat oricum măcar un 7 pentru prezenţă) avînd o pondere de aproximativ (100*2/14) 15 sutimi din nota finala fata de un student care ia o temă de un punct ;))

  dar discuţiile nu pot fi nicicînd combătute. în schimb nu ştiu dacă e bine a amesteca lucrurile. Cred că cel mai bine e ca fiecare profesor să îşi vadă de treaba lui. Să se stabilească la nivel de catedră un criteriu uniform, dar fiecare în parte să aibă grijă cum îl aplică. Adică şi la fotbal pînă la urmă cartonaşele din uefa nu se numără şi în campionat.

  Vorbind despre regulament şi aplicabilitatea acestuia, ar trebui luat în calcul şi faptul că poate acesta este prea dur. Dacă la fotbal ar fi prevăzut cartonaş pentru off-said, probabil că şi aritrii ar mai închide ochii din cînd în cînd ;))
  Exmatricularea mi se pare o pedeapsă prea dură. Domnul Cupcea are o abordare mai potrivită în acest caz: refacerea materiei. La momentul acesta nu ştiu însă cît de regulamentară este o astfel de sancţiune (de picat evident e regulamentar, dar la restanţe poate veni oricine).

  Continuînd a dezvolta subiectul, eu propun a se întocmi un sistem gradat de pedepse. Experimentele de schimbare radicală (RL :P) nu cred că au un impact prea bun. Deşi propunerea ar putea duce la o asemănare şi mai mare a facultăţii cu o închisoare :P, cred că ar face ca regulamentul să fie aplicabil. Copiat tema: de la 3 la 4 ani, fără eliberare condiţionată :)) Şi pînă la urmă s-ar integra f bine şi propunerea ta: student recidivist, student fără cazier :))
  Sună funny, dar..

 7. @seviyor – interesant ca intr-o discutie cu un coleg ieri tot aceasta comparatie am folosit-o:)

  cred ca daca pedepsele ar fi prea dure atunci s-ar copia mai putin; din pacate, asa cum spune si Anonimul fenomenul are o amploare foarte mare – daca s-a format o industrie in jur.

  @alex: nu este neaparat nevoie sa pornim de la inceput cu implicarea tuturor cadrelor didactice; ca si curs.cs acceptarea vine cu timpul

  @razvan, emil – multumesc
  @claudiu – nu am urmari pe nimeni practic – practic doar in momentul in care ai descoperi pe cineva copiind l-ai adauga la lista – si ti se va semnala daca respectivul a mai copiat. nu ar trebui sa fie o lista publica – si cred ca aici trebuie depus un pic de efort in gandirea ei

 8. Salut ideea lui Vlad… Ce sa zic, eu am aplicat-o mereu. Am incercat sa vad daca a dar rezultate. Uneori a dat, alteori nu; am exemple concrete.

  Cred ca in menirea noastra de dascali cel mai bine ar fi sa punem pe prim plan activitatea didactica, nu sa facem noi politie, aplicand ideea lui Vlad, incercand sa evitam flagrantele prin educatie… Daca nu merge nu va merge oricum prin alte metode… stiti, dragoste cu sila nu se poate.

  Din ceea ce am citit, salut si apreciez parerea lui Razvan si Emil.

  Cu bine,
  Florin

 9. In afara de ideea cu liste, eu as propune si o alta abordare a temelor.
  Poate ar trebui ca temele “mai stufoase” sa aiba punctajul impartit astfel incat si daca trimiti o tema partiala, sa poata fi corectata si evaluata cu o anumita fractiune din punctaj.
  De exemplu in tema 1 avem 3 subpuncte – primul folosind notiunile de baza de pana atunci, al doilea un pic mai avansat si al treilea complex.
  Punctajul se poate imparti gen 20%, 40%, 40%.
  Evident, pentru promovare ar trebui macar o tema sa depaseasca nivelul de punctaj de 50%.

  Ceea ce vreau sa zic de fapt este ca ar trebui incercata si minimizarea motivelor pentru care studentii ajung sa copieze astfel incat in momentul in care se gaseste o tema copiata sa nu existe prea multe scuze posibile.

  Abordarea gen tema completa sau nimic poate fi destul de descurajanta mai ales in conditiile in care multi studenti lucreaza (asta nu cred ca o sa se schimbe prea curand) si deci in timpul care le ramane pentru scoala se concentreaza pe materiile care li se par utile in viitor.

  Personal cred intr-o combinatie intre clementa si severitate. In fotbal si in trafic se dau si avertismente verbale 😛 si cred ca e important ca prima reactie sa fie cea de a comunica pentru a aduce aminte studentului care e rolul unui curs/laborator si ca totusi conditia de promovare este in primul rand sa stie ceva din materie.
  Abordarea constructiva – a carei fan sunt (ai venit aici sa inveti, daca tot pierzi timpul , hai macar sa ramai cu ceva in cap) a fost destul de rara in primii mei ani de facultate (si am intalnit suficient de des atitudinea am venit sa ne facem ca facem ceva sau am venit sa o fac pe desteptul cu voi).

 10. @Razvan: bha Razvane, eu habar n’aveam sa copiez in liceu. si nici in poli n’am facut’o de prea multe ori decat la cursuri de —– ai unor profi de —–, se stiu ei, ii stiti si voi.
  temele mi le’am facut intotdeauna singur si cu meteahna asta am ramas si in facultate. nu mi’am copiat nici macar o singura tema! e plina facultatea de pupincuristi si ipocriti! majoritatea profilor si asistentilor habar n’au sa vbeasca, ce sa mai vbim de predat. am intalnit profesori tineri mai cainosi decat toti aia batrani la un loc.
  ca o sol minimala: cand e vorba de teme, frate, stiu si fiecare punctuletz din cod ce inseamna ca doar e scris de mine. crek din maxim 3 intrebari pe cod la prezentarea temei iti dai seama daca e copiata sau nu si pui nota adecvata fara probleme.
  si ca o alta solutie: nu mai fiti bhai fratilor asa infatuati ca pierdeti teren in mod constant. student e si ala tocilar si ala lepra.

 11. Sunt deacord cu o lista a rusini. Nu ma astept la un impact insemnat.

  Un principiu mai eficient ar fi transparenta TOTALA a notelor. Cred ca masura de a nu publica integral notele ascunde si pe cei ce copiaza si pe cei ce nu corecteaza. Studentii se cunosc intre ei mai bine decat ii cunosc profesorii. Cred ca un catalog complet va evidentia si posibilele fraude (si pe cele ale studentilor si pe cele ale cadrelor didactice).

  Chiar nu cred in valoarea “dreptului la imagine a studentului” prin nepublicarea notei. Cred ca e o dovada de mult mai mare respect ca studentul sa poata vedea si ce note s-au acordat colegilor lui si ca actul de examinare este unul transparent.

 12. @dracu: ok…esti unul dintre cei care isi fac temele. bravo tie. dar asta nu inseamna ca nu sunt 100 care isi fac temele la comun/copiaza dupa cei din anii mai mari/cumpara teme. nu vad utilitatea afirmatiei tale in contextul discutiei dar in fine…
  cat despre partea cu infatuarea: A&C ar trebui sa fie la creme de la creme. asta inseamna cursuri facute cum trebuie, note date corect, dotari si alte cele + Studenti CARE VOR SA INVETE.

  Daca esti lepra si vrei sa freci counter-striker-ul / WOW-ul sau cluburile in fiecare noapte nu vad ce cauti la Calculatoare. Electronica, ASE-ul, si orice facultate privata iti sunt mai potrivite. Vrei calculatoare … la munca.

  PS si offtopic : poate n-ar strica sa urmaresti putin stilul discutiei. nu-mi aduc aminte sa fi fost la pascut vacile impreuna.

 13. Eu nu cred in transparenta totala a notelor.
  Cred intr-un sistem de notare transparent si argumentarea in fata studentului a fiecarui punctulet cu care l-ai penalizat sau care l-ai dat si consecventa in notare (fara favoruri, chefuri si altele asemenea). Dar asta doar in fata studentului evaluat.

  In real life, evaluarile si salariile sunt confidentiale.Scoala nu ar tb sa se bazeze pe comparatia cu ce a facut vecinu, ci pe comparatia cu nota 10 (sau 5 in functie de ambitii).

  Pentru cei care vor sa stie cum se situeaza in context, e suficienta publicarea unei statistici anonime (o curba a lui Gauss cu notele).

  PS. Daca si asistentii au nevoie de transparenta ca sa se simta sa corecteze, ce pretentii sa avem de la studenti?

 14. Laborantii comenteaza… Studentii tac si copiaza 😛

  Hai ca am facut si rima :))

  Majoritatea lumii vine la politehnica pentru a invata ceva si nu petru a copia. Ma rog, chestia asta se schimba dupa primul an, cand te lovesti de anumiti profesori…

  Exista un aspect foarte important de care nu prea se tine cont: Materiile predate se leaga intre ele. O materie de anul 3 de multe ori necesita cunostiinte care puteau fi dobandite in anul 1 si 2.

  Aici se face diferentierea intre cei care au invatat ceva programare in liceu si cei care nu au facut mai nimic. Cei care stiu ceva programare nu isi bat prea tare capul sa inteleaga cursurile de programare de anul I – II. Restul au sanse minimale sa le inteleaga. Din ce am observat, situatia asta nu e universal valabila. Cateva serii au bafta sa faca cu cine trebuie notiunile de baza si raman cu cate ceva.

  La matematica si fizica lumea se mai descurca pentru ca majoritatea fac meditatii pentru admitere care, oricat de simpla ar fi, acopera destul de bine materia de baza de liceu.

  La automatica exista un curs, SMP, la care, in primele slide-uri, scrie ca necesita cunostiinte de DCE (electronica), ASDN (analiza si siteza dispozitivelor numerice) si AC (arhitectura calclatoarelor). Stau sa ma intreb daca cel care a compus acele slide-uri e constient ca o serie intreaga a facut AC cu un tip care te intreba inaintea examenului daca vrei mai mult de 6. Daca nu, poti sa dai carnetu’. Sa nu mai spun ca acele slide-uri de la SMP sunt o gluma.

  La TO (teoria optimizarii), desi profesorii fac treaba buna, se bazeaza pe faptul ca studentii care le invata cursul au cunostiinte de MA (matematici avansate) (Laplace, Fourier, etc.) Sa zicem ca acel curs de MA, la seria mea cel putin, a fost o gluma.

  Exemplele pot continua cu materii de anul 3, 4 si 5.

  Mai am auzit “de bine” despre o materie, PC (protocoale de comunicatii). Prefer sa nu scriu detalii pentru ca nu am trecut personal prin ea.

  Sunt constient ca la un curs de SO nu se pot preda liste in C dar eu tind sa cred ca pe nimeni nu intereseaza ca multi studenti “incearca” sa invete asemenea materii fara acele notiuni de baza.

  Intr-un fel e si vina studentilor ca se bazeaza doar pe cursurile de la facultate. Bibliografia multor materii e compusa in acelasi stil ca si cursul in sine, iar bibliotecile de care dispune facultatea sa zicem ca nu prea sunt frecventate. Sunt curios cum va arata noua biblioteca sau ce o fi la care se “munceste” de 5 ani si nici acum nu e gata.

  De cateva ori am incercat sa apelez la laboranti mai binevoitori sa imi spuna ce documentatii sa caut pentru a recupera notiunile lipsa. Am renuntat si la ideea aceasta destul de repede.

  In aceste conditii studentul ramane la mila internetului sa isi gaseasca documentatii. Nu orice carte e usor de gasit gratis. Pirateria e descurajata si multi nu stiu sa o foloseasca la potentialul maxim. O biblioteca virtuala gazduita pe un server local pentru studenti care sa contina materiale piratate ar fi extrem de ilegala…

  Ce parere isi va forma un student de anul I care citeste aberatia asta pe care am scris-o? As vrea sa fie fantezii… 5 ani de fantezii…

 15. salut sustinerea dreptului la opinie… mesajul meu era mult mai vehement, dar a fost cenzurat (si nu ma refer la liniile alea lungi). @razvan: creme de la creme – :)) cred ca glumesti. infatuarea nu are nimic a face cu corectitudinea. nu m-am ferit niciodata de munca si sunt de acord ca la facultatea sa fie ceva mai mult ca la altele. but all work and no play makes jack a dull boy.
  in state fiecare student are cate un cod. cand se afiseaza notele, studentul se uita in dreptul codului si isi vede nota. astfel, nu poate vedea si ce note s-au acordat colegilor.

 16. E discutabil dacă e o soluţie bună, rea sau neutră, depinde şi din ce unghi privesti. Dacă ideea de educaţie în facultate include şi aspecte de etică, ok. Ca o paranteză, poate ar merge un curs de etică profesională. Dacă ne referim strict la predarea şi la evaluarea în cadrul unei materii, limitându-ne la materia respectivă, ai copiat => nu primeşti punctajul, simplu şi independent de orice altceva. Explicaţiile ulterioare legate de sensul, beneficiile şi oportunitatea copiatului sunt binevenite, dar nu obligatorii. Mă gândesc că până la urmă studentul acela e om în toată firea, ştie şi el ce implicaţii au acţiunile sale.

 17. @dracu – ti-am cenzurat o afirmatie in care atacai direct pe cineva – nu-si are locul aici; tinand cont de tonul mesajului mi se pare un exces din partea mea ca l-am lasat sa treaca si asa. practic faci 3 afirmatii in mesaj
  – tu nu ai copiat teme.
  – asistentii si profesorii sunt rai si prosti
  – studentii trebuie sa prezinte temele si asta va rezolva problema copiatului. Asta este singura afirmatie care contribuie la discutie si nu sunt de acord cu ea pentru ca unele teme sunt simplute (putine linii de cod de nivel inalt) si e greu sa le faci tu dar nu e greu sa le intelegi. alt aspect este ca mi se pare aiurea sa pierd timp in laboratoare pentru a face acest lucru.

  @anonymous – cei ce comenteaza aici sunt cam 50-50 studenti si asisstenti. nu prea pot sa-ti dau dreptate in multe puncte de vedere; si mie mi se pare ca unele cursuri sunt facute prost dar nu poti pretinde unui profesor care-si face treaba bine in anul 4 sa predea si cursurile din anul 2 pt ca nici profii nici studentii nu si-au facut treaba

  @all – aceasta idee presupune mai multa clementa si mai multa intelegere si comunicare din partea asistentilor. daca oferim mai multa intelegere este normal sa putem verifica daca nu se abuzeaza de intelegerea noastra

 18. @Vlad: Nu pretind nimic de genul acesta. De aceea am si spus ca nu se pot preda la fiecare curs toate elementele necesare intelegerii acelei materii ci e necesar ca anumite cursuri precedente sa fie predate bine si intelese de catre studenti pentru ca altfel si cursurile bune devin calvare. Desigur, ai dreptate, intotdeauna vor fi unii care nu vor invata cand e cazul, dar, ideea e ca acesti oameni sa reprezinte o minoritate insignifianta.

  Am incercat sa insir in linii mari experienta mea in cadrul UPB. Din ce am comunicat cu restul colegilor mei de-a lungul anilor, tind sa cred ca nu sunt singurul care vede astfel lucrurile.

  Probabil nu ar fi trebuit sa dau exemple concrete de cursuri. Stiu ca au mai existat anumite tentative de a oferi studentilor posibiliatea de a isi exprima nemultumirile, dar presupun ca au ajuns sa fie doar pareri subiective de rau despre profesorii care nu tolereaza copiatul.

 19. @anonymous: merci pt feedback-ul dat; este foarte util:)

  sunt foarte multe lucruri de indreptat pe la noi si nu cred ca vrea nimeni sa fie considerat generatie de sacrificiu sau de experiment. dar credeti-ma – ca o persoana care a stat mai mult in facultatea asta de ambele parti ca lucrurile merg spre bine si cred ca si destul de repede. nu putem inca sa facem comparatii cu vestul din multe motive dar poate intr-o zi… 🙂

 20. Sunt complet de acord cu Florin: “Cred ca in menirea noastra de dascali cel mai bine ar fi sa punem pe prim plan activitatea didactica, nu sa facem noi politie…”. Un dascal nu trebuie sa fie preocupat mai mult de politie si flagrante, decat de ceea ce preda (si cum preda, etc.).

  Totusi, o astfel de lista, impreuna cu o campanie anti-copiat promovata in facultate s-ar putea sa dea mai multe rezultate, decat se asteapta majoritatea.

 21. Ma deranjeaza foarte tare o persoana care isi da cu parerea despre copiat aici, cand el ar trebui sa taca. Sau probabil a uitat de dosarul SO.
  Din punctul meu de vedere, da, ar trebui sa predea; ca din cate am inteles e ok, dar nu ar trebui sa-si dea cu parerea; aici, acum…poate peste vreo 20 de ani (stiu ca e un pic offtopic, dar am luat foc cand am citit).

  Pe de o parte, profii nu sunt politisti … insa pe de alta ar trebui sa dea o directie in ceea ce priveste etica.
  Asa ca sunt total de acord cu ce a spus vlad. Daca omul intelege, e bine…daca nu, macar s-a incercat.

  Si da, dracu are dreptate … muuuulti asistenti sunt foarte infatuati. Ciudat e ca nici macar nu sunt asistenti cu acte in regula multi dintre ei…sunt inca studenti.
  Guys, wake up!

 22. Salut,
  eu am predat un an ca asistent la un liceu si am avut o metoda anticopiat care a functionat extrem de bine.
  Am anuntat ca voi pedepsi doar sursa si asa am si facut cand au existat cazuri.
  Celor care au facut tema le-am dat 1 iar celor care au copiat-o le-am dat 10.

  Evident ca nu prea iti mai vine sa dai teme cand tu nu iei punctaj pe ea iar cel care copiaza de la tine primeste.

  Exista cazuri in care nu se poate face asta; sursa e dintr-un an mai mare sau face teme in mod profesionist si nu e in aceeasi grupa, dar cred ca in general temele se pot schimba un pic (in puctele esentiale 🙂 ) de la un an la altul…

  PS Metoda poate fi utilizata si la examene 🙂

 23. Situatia copierii temelor/examenelor a ajuns de o asa natura incat un student se simte indreptatit sa ceara clementa, se mira foarte tare daca este pedepsit pentru ca a copiat. Motivul invocat: toti ceilalti copiza; de ce tocmai eu sa fiu pedepsit?

  La momentul actual nu exista nici un risc real pentru un student care copiaza. In cel mai rau caz esti lasat restantier la materia respectiva. Asta nu este un risc, sa fim seriosi. Daca nu copiai la examen, oricum ai fi picat, rezultatul ar fi fost acelasi.

  Cred ca prin aplicarea regulamentului s-ar obtine efectul dorit. O evaluare obiectiva a cunostintelor studentilor, o ierarhizare reala. In fond, daca profesorul X din anul Y preda prost, toti studentii vor avea note de la 0 la 8. Daca tu esti cel mai bun dintre ei, o sa ai 8, restul o sa aiba mai putin decat tine 🙂 Asta este ce conteaza.

  Sunt foarte multi studenti frustrati (printre care ma numar si eu) de faptul ca exista alti colegi care se descurca cu mai putin efort. In felul asta exista tentatia de a incerca sa vezi cum este sa copiezi, sa poti sa iei nota mare (respectiv bursa) si sa mai ai si weekenduri libere in plus.

  Aici intervine alta discutie: poate ca si cerintele sunt prea mari, materiile nu isi coreleaza programele/temele. Dar asta se intampla pentru toti studentii, nu?

  @Student la Calculatoare @ Florin
  Poate un dascal nu ar trebui sa se ocupe de facut politie. Insa situatia e de asa mainiera incat trebuie Nu vad nici un sens sa predai ceva si sa nu ai unm feedback despre cat de bine/rau ai predat. In momentul in care tolerezi copiatul o sa crezi ca ai predat foarte bine, studentii or sa zica ca esti foarte cool, insa nu o sa probezi aceste lucruri pentru ca te lasi pacalit.

 24. Va salut,

  eu n-am copiat la scoala,cu toate ca imi venea cateodata.Mi-a fost rusine de profesori nu stiu de ce.Poate am avut si o relatie mai speciala cu unii dintre ei.Cred ca era de toata jena sa se afle ca am copiat.Am picat examene o droaie ,n-a fost nici o problema.La unele sincer sa fiu am luat pomana au fost intelegatori si le multumesc.Cred ca la Automatica (UPB) sunt foarte intelegatori chiar si cei care par “duri”.E o chestiune de educatie aici,de moralitate.Si oamenii care copiaza vor copia in continuare.Ei nu se vor schimba niciodata.Sunt studii serioase pe aceasta tema,daca cititi “Manager contra curentului ” o sa va convingeti.Oameni fara cunostinte de baza care activeaza in IT sunt o groaza si acestia sunt “dusmanii mei” pentru ca nu ma pot intelege cu ei.Cultura care ti-o faci in facultate te ajuta sa porti o discutie tehnica la obiect.Cred, ca pentru asta este facuta facultatea,tehnologiile le poti invata singur fara nici o problema daca ai cultura adecvata.

  Va multumesc,
  Alex

  PS:Cei care copiaza (fura) ar trebui izolati de colectivitate ,ar fi pedeapsa capitala.Studentii ar trebui sa intreprinda ceva nu profesorul.Profesorul este in fata unui pluton de executie el trebuie sa pastreze o relatie foarte buna cu studentii,altfel ar avea o misiune foarte grea.Imi aduc aminte de unii colegi…niste dezastre,lipsa de respect total fata de profesori fata de orice ii inconjura la vremea respectiva.Asta e viata trebuie sa ne ferim de astfel de oameni ,ei trebuie lasati singuri sa se regaseasca daca pot daca nu,Dumnezeu cu mila.

 25. Eu inteleg de ce copiatul este dezavuat intr-o institutie de invatamant. Motivul este ca studentul primeste o evaluare mai buna decat realitatea si profita cumva de prestigiul dobandit in mod nemeritat in institutia respectiva.

  Asta e singurul motiv real, restul e nonsens. Din pacate, nu e un motiv cu care sa convingi un student sa nu copieze, mai degraba invers.

  De ce spun ca e singurul motiv real? Tu incerci sa ii explici studentului ca s-a incadrat pe o directie de lucru si ca isi face un deserviciu. Dar mie argumentul asta mi se pare gresit. El cand o sa se angajeze pe directia respectiva va trebui sa rezolve probleme, nu va interesa pe nimeni daca copiaza sau nu. Eu, de exemplu, recunosc ca am copiat cod de multe ori (pentru serviciu). De cele mai multe ori cod marcat ca free dar uneori, spre rusinea mea, inclusiv cod copyright-at. Si, sincer ca sa fiu, n-am mustrari prea mari de constiinta. Oricum nu se poate prinde nimeni niciodata. Doar in facultate sta cineva sa-ti bage codul la analizor sa vada daca ai copiat, la serviciu n-am auzit sa faca cineva asta.

  Deci mi-e teama ca nu poti sa fii prea convingator pe linia asta din cauza ca pur si simplu n-ai dreptate! 🙂

 26. Hai sa spunem lucrurilor pe nume – persoana care face teme pe banda si scaote bani frumosi de pe urma asta este —————–

  Apropos, Vlad, legat de tema 3 la IE (cea cu highlight-ul), sunt curios cate persoane o sa iti arate codul de aici ( – ) sau de aici (- ). Poate o sa pui un post despre asta…

 27. Cum se poate copia la informatica ?
  Ii spui studentului sa faca un program (in limbajul X) care sa rezolve problema Y.
  Studentul se uita prin HELP-uri si daca face programul e OK, in caz contrar nu are inclinatii spre aceasta meserie (si ii spui sa se faca politician).
  Peste 2 ani cand termina facultatea limbajul X nu mai seamana cu cel de acum 2 ani.
  Asa ca tot HELP-urile (deci copierea) devin de baza.

 28. Ha, ce tema fierbinte…

  Am o idee, hai sa-i zicem asa: Atunci cind intr-un seminar procesul care duce la rezultatul final este perfect transparent, atunci copiatul nu functioneaza. Adica se intimpla din cind in cind, dar este la fel de transparent ca si restul.

  Oare ideea asta nu se poate implementa intr-un program care sa verifice coerenta procesului de invatare?

  Si — ah, Vlad, de ce nu pot sa ma abonez prin mail la discutiile de pe blogul tau?! (Te rog sa nu-mi spui “ca sa vii mai des pe aici” 😉

 29. @Pinocchio – n-am avut f mult timp sa ma ocup de blog iar pluginul care permite acest lucru nu functioneaza in varianta de wordpress pe care o am eu

 30. Cum sa nu copiezi cand ti se cere, intr-un examen, reproducerea mot-a-mot a cursului? Ce sens are sa iti exersezi memoria in felul asta? Vrei sa ma testezi la dictare? Da-mi paragrafe din Dune. Macar le invat de placere. Dar tubul catodic al osciloscopului productie ’73, stil MESM/MEIV?
  Nu ai cum sa copiezi la Rughinis, cand face subiecte pt RLC sau PRC. Intre noi, studentii, astea is chestii extra stiute. Si nu e vorba ca nu copiezi pt ca omu e rigid ca omu constipat, ci pt ca NU AI CE SA COPIEZI. Ce pot sa fac? Sa imi fac fituici cu adrese aleatorii de IP de retea si nr de gazde ce ii corespund, in speranta ca imi pica fix aceeasi adresa? ABSURD.
  Asa ca, data viitoare cand condamnati copiatul , ganditi-va cati ****** si inadaptati sistemului actual ****** pe catedrele de la ******************* etc.

  Edit: am cenzurat deoarece vreau sa pastrez un limbaj civilizat si nici nu vreau ca blogul sa devina un loc in care se arunca cu pietre in unele materii.

 31. nu este intotdeauna moral. Depinde insa cred eu de urmatoarele:
  – daca preda dupa cursul cuiva si recunoaste acest lucru si nu obtine beneficii (vinde textul) atunci nu mi se pare o problema.
  – daca in curs nu apare mentionat autorul sau daca se incearca obtinerea unor beneficii materiale de pe urma cursului atunci din cate stiu eu profesorul poate fi sanctionat

 32. In pofida limbajului, Fail are dreptate.

  Problema cu unele materii este ca devine mult mai usor sa copiezi decat sa inveti. Colegii te privesc ciudat, si poti chiar sa iei note mai mici decat ei, desi ai petrecut zile in sir memorand scheme in loc sa scrii fituici.

  Cred ca subiectul se poate sparge in 3 sectiuni :

  1. Copiatul la teme (sau cumparatul lor). O tema copiata se observa ca este copiata (in majoritatea cazurilor) , o pedeapsa cat de cat dura descurajeaza pe majoritatea. Cat despre cumparat, daca cineva este dispus sa dea 2 milioane pe o tema, este evident ca o discutie cu respectivul nu are mari sorti de izbanda, asa ca mai bine nici nu se incearca.

  2. Copiatul la laboratoare. Multi vin cu ele facute de-acasa, iau de la colegi sau le gasesc gata facute pe Desktop (nu stiu daca stiti cat de des se intampla asta – aici se poate face o paranteza despre faptul ca studentul roman nu isi pretuieste munca si nu este invatat sa o protejeze – dar nu o voi face). Este greu sa convingi un student sa nu faca asta. Chiar daca este dispus sa lucreze singur, intr-un moment mai frustrant sau in care efectiv nu ii iese ceva, se va uita in stanga dreapta, va cauta prin calculator, i se va oferi pe mail, etc. Nu stiu daca se poate rezolva situatia. Probabil ar fi suficient ca la orice corectare sa fie puse 2-3 intrebari despre ce-a facut. Asta nu este neaparat reprezentativ (un student inteligent poate deduce repede, chiar si din intrebari, care sunt raspunsurile dorite), dar ar ajuta ca sa instaureze o imagine de genul “asta chiar ne intreaba ce-am facut”.

  3. Copiatul la examene. Acesta este cel mai sensibil subiect. Nu stiu cat de valide mai sunt examenele cu pix si foaie in IT. Avand in vedere ca memoratul este ceva de care nu mai este nevoie, si calitatile dorite sunt mai degraba acelea de deductie si logica, nu cred ca este de dorit reproducerea unui subiect, cat explicarea sau dezvoltarea pe baza acestuia.
  Eu sunt de parere ca oamenii in general aleg cai ilegale doar pentru ca le este usor sa o faca. Asa cum spunea si Fail, la Razvan Rughinis este imposibil sa copiezi. Asa ca nimeni nu o face. Nu zic ca sistemul lui este cel mai bun, dar functioneaza. Multe examene efectiv _cer_ sa se copieze la ele.
  Cred ca toate problemele legate de copiat ar putea fi rezolvate schimband modalitatile de examinare. Aici as putea puncta cateva idei care mi s-au parut bune :
  – examen foarte scurt (20-40 de minute sunt insuficiente pentru copiat)
  – numar mare de subiecte, eventual publice (cand ai 400 de variante, orice copiuta e de prisos; din pacate nu multe materii au o atare diversitate)
  – subiecte care nu se regasesc in curs, ci deriva din el (comparatii/opinii/descrieri/explicatii ale unor concepte care sa justifice ca studentul stie despre ce este vorba, nu ca a invatat mot-a-mot definitia)
  – teste grila cu subiecte amestecate (atentie sa amestecati si raspunsurile intre ele, nu doar intrebarile intre ele, altfel ma pot uita in fata, vad ca o intrebare incepe cu “9.Presupunem ca”, si chiar daca la mine este numarul 14, pot sa pun si eu ca studentul din fata mea; daca in schimb ce e la el A , la bine e B si invers, e mult mai greu sa se mai intample ceva)
  – test practic (gen RL) asta cred ca este cea mai buna idee; fie implementarea unui algoritm simplu fie folosirea unui cod deja existent, un examen care sa certifice ca studentul stie sa se descurce in respectivul subiect. Ati fi uimiti cati studenti termina facultatea fara sa stie sa programeze.

  Oricum, problema principala este ca studentii tolereaza studentii care copiaza. Aceasta atitudine este incurajata de lipsa de interes a unor cadre didactice (in special in anii mici) si de polarizarea studentilor impotriva acestora. Normal ca daca un profesor vorbeste si se comporta cu studentii ca si cum ar fi toti niste “lepre” care copiaza si nu stiu nimic, impulsul de a invata tinde spre zero.

  Ca o idee pentru a invata studentii sa isi impinga colegii la munca, s-ar putea ca una dintre teme sa devina un proiect in mai multe persoane (i.e 4-5). Nota pe proiect ar fi nota fiecaruia, _dar_ fiecarui student i s-ar putea cere feedback in legatura cu munca celorlalti. Astfel daca cineva nu a muncit, va fi depunctat in pofida succesului temei in ansamblu.

  Si ca o ultima idee, punctajul pe examen (5 puncte cel putin) este mult prea mult. Se munceste (mult pentru majoritatea) in timpul anului pentru a acumula cu greu puncte, apoi totul depinde de prestatia intr-o singura zi, in decursul unei singure ore. Avand in vedere domeniul de munca, eu consider ca este mult mai relevanta o tema la care se munceste o saptamana decat cateva zeci de minute de test grila. Multe teme din timpul anului sunt privite cu condescendenta deoarece au punctaj atat de mic (exemplu : proiectul de la PM, care este deosebit de interesant, dar insuficient motivat).

 33. Eu am facut laboratorul cu Vlad. El e un laborant mai special cu care se poate discuta. Nu prea sunt totusi de acord cand zici ca sunt materiile pe care ni le-am ales si le vom folosi mai tarziu.
  Sa zic mai concret(cazul meu): nu am copiat teme la programare, SDA, POO, AA(analiza algoritmilor)(si probabil la alte cateva materii). Astea in principiu iti sunt utile mai tarziu. Dar la unele teme de genu GPSS, Haskell, Dr. Scheme chiar nu vad utilitatea. Valabil partial si pentru temele sub linux cel putin in cazul meu care nu as vrea sa lucrez vreodata sub linux.
  Unele solutii ar fi:
  1. exigenta mare: l-ai prins copiind, aplici masuri dure gen 0 pct pe tema la prima abatere, 0 puncte tot laboratorul la a doua abatere. Ar functiona desi nu sunt de acord cu ea.
  2. sa se ofere pe cat posibil o alternativa. Vlad era deschis la solutia asta. Adica sa faci in loc de tema propriu zisa ceva asemanator dar mai complex dar intr-un alt limbaj.

 34. Salut Vlad,

  Fail are dreptate. Cred ca o restructurare a programei si a materialelor ar fi solutie prioritara.
  Materiile unde se copiaza din abundenta, nu cred ca au “ghinion” ca sunt copiate.

 35. Ce ne facem atunci cand se copiaza la materii de profil? Sunt de acord ca sunt anumite materii care invita la copiat, dar de ce s-ar copia la materii gen retele, algoritmi, programare…
  Aici cred ca materia este ok, se dau proiecte in echipa la unele din ele si tot se copiaza.

 36. Vlad, daca esti profesor/asistent, gresesti fundamental ca imparti materiile in “utile/inutile” respectiv “de profil/de neprofil” si apreciezi gravitatea copiatului in functie de asta. Copiatul este copiat si basta, este o chestiune de principiu, nu de utilitate.

  Fiecare va folosi din facultate o anumita parte, cum scria cineva mai sus de exemplu, el nu va folosi linux, in timp ce altii nu au treaba cu nimic care nu e open-source si nu vor folosi windows. Altii(mai putini, dar exista) vor folosi si cunostinte de la matematici, TS, etc. E absurd sa acceptam ca un student sa copieze la o materie pentru ca declara ca materia respectiva “nu ii va trebui la nimic”. Atita vreme cit materia e in planul de invatamint, si figureaza in foaia matricola a studentului ca fiind promovata, nota trebuie sa reflecte realitatea. E ca si cind copiezi la scoala la Geografie pt ca declari ca vrei sa dai la UPB si deci nu-ti trebuie geografia.

  Comparatiile cu “copiatul la serviciu a codului care e copyrightat” nu au nici o legatura. Acolo abaterea e ca s-a folosit ceva fara a se plati “royalties”. La examen nu ai optiunea sa platesti pentru nota (adica sa poti copia legal daca platesti o taxa).

  De asemenea nu are nici o legatura copierea cursurilor de catre profesor din cartea altui profesor. Este chiar indicat ca un profesor sa foloseasca materiale publice, relevante si recunoscute ca fiind valoroase. Evident fara a comite plagiat, dar oricum este cu totul si cu totul alta problema: fiecare tema/fiecare examen are rolul de a-l forta pe student sa puna osu’ la treaba si sa capete niste deprinderi/cunostinte care sint mai apoi certificare de o diploma. Nu se pune problema ca daca studentul scrie in josul lucrarii “Copyright colegu’ din fata” e OK si altfel e plagiat.

  Ma mir uneori de totala lipsa de logica a celor care fac niste comparatii fara nici o legatura cu situatia concreta.

 37. @Nero – ai dreptate – m-am exprimat gresit. nu sunt de acord cu copiatul. mi se pare doar mai grav cand se copiaza la o materie de profil.

 38. Aici nu ar strica mai multa severitate. Bugetul de Stat investeste mult prea mult ca sa isi permita sa scoata pe piata muncii oameni care pot ajung hoti profesionisti care sa fure Bugetul care i-a finantat.

Comments are closed.