Europass & ISCED

Dintr-un link in altul am ajuns pe site-ul Europass, solutia europeana de standardizare a CV-urilor. Ideea este foarte buna, fiind o continuare a cunoscutului (de catre unii) CV in format european. Conform Europass-ro.ro, Europass este “o platforma comuna de prezentare a competentelor si calificarilor”.

Ce nu ofera Europass este un standard pentru definirea competentelor ce pot fi obtinute in institutiile educationale din UE. Mai precis cum pot sa definesc intr-un limbaj comun cu vecinii europeni competentele date ca exemplu in CV-ul de pe site:

 • matematică;
 • arhitectura calculatoarelor ;
 • programare în limbaj de nivel înalt;
 • programare în limbaj de asamblare;
 • ingineria sistemelor de programare;

Ce mai ofera Europass – o interfata placuta pentru creearea unui CV, un format XML de stocare pentru a asigura interoperabilitatea, servicii web (!!!) pentru conversia unui CV din format XML in format pdf, odt, etc.(!!). Poate ar fi o idee sa-l integreze si site-urile de joburi de pe la noi care sunt catastrofale la capitolul interoperabilitate:)

In alta ordine de idei am fost usor uimit cand in acelasi exemplu am intalnit urmatoarea sectiune: “Nivelul în clasificarea naţională sau internaţională” cu valoarea ISCED 5. Noroc cu google care m-a dus la urmatorul document care merita, daca nu citit cap coada, macar traversat pe diagonala. ISCED este un standard international de clasificare al educatiei dezvoltat de UNESCO. ISCED 5 corespunde studiilor superioare, mai precis studiilor de licenta. Exista si categoriile ISCED 5A si ISCED 5B. ISCED 5A corespunde studiilor superioare cu accent pe teorie – ofera calificari pentru accederea in programe de cercetare sau in profesii cu cerinte foarte pretentioase (“intended to provide sufficient qualifications for gaining entry into advanced research programmes and profession with high skills requirements”) . ISCED 5B sunt studii superioare mai aplecate spre practic si cu scopul declarat de a oferi o calificare bine-determinata pentru piata muncii. Ar fi si o intrebare aici. In ce categorie se incadreaza un absolvent al unei facultati din Politehnica? 5A sau 5B? In ce categorie isi propun universitatile de la noi sa se incadreze?

In concluzie – exista mai multe standarde care isi propun sa usureze “cooperarea internationala”. Mai trebuie ca si noi sa stim de ele si sa tinem cont de ele:)

9 thoughts on “Europass & ISCED”

 1. eu cred ca atat politehnica cat si matematica erau orientate pe 5A dar acum se incearca schimbarea lor; teoretic colegiile erau orientate pe 5B – absolventi pregatiti strict pt campul muncii. acum toate facultatile ar trebui cred sa fie orientate pe rezultate din campul muncii iar masterele sa reprezinte nivelul 5A;

 2. Standardizarea in domeniul educatiei si formarii profesionale se practica demult, pe de o parte pentru a asigura o echivalenta a diplomelor sau certificatelor oferite de furnizorii de formare dintr-o tara , pe de alta parte pentru creste transparenta si flexibilitatea calificarilor. Puteti sa cititi despre Cadrul European al Calificarilor, care se doreste a fi un metacadru la care sa se raporteze toate cadrele nationale. Si acolo veti gasiti niveluri ( 8) caracterizate de descriptori de nivel.Important este sa se coreleze ISCED cu EQF si cu NQF.

 3. Paula,
  Faci trimitere la Cadrul European al Calificarilor. Un link se poate?
  Daca ai fisierul in calculatorul tau, te rog trimite-mi-l si mie la adresa m_matew@yahoo.com. Ti-as fi recunoscator. Multumesc.

 4. Pe sistemul vechi (cel de 5 ani) primesti titlu Diploma Inginer = licenta + master (un fel de 5A + 5B)
  Pe sistemul nou (cel de 4 ani) primesti titlu de Inginer = licenta = 5A si dupa ce faci si master Diploma Inginer = masterat = 5B, abia apoi poti intra in Doctorat = 6

  Cel putin asa am citit eu pe pdful oficial si pe cateva alte surse.

Comments are closed.