feedback la feedback

Constat cu placere si cu neplacere in acelasi timp ca am primit feedback de la aproape 50 de studenti (din cca 125). Imi pare bine ca este un numar mare de respondenti comparativ cu cel din anii trecuti si imi pare rau pentru ca ma asteptam sa primesc mai multe in conditiile in care am cerut destul de mult sa primesc feedback.

Tinand cont ca in ultimele zile nu prea s-au mai postat feedback-uri si ca am avut un pic de timp liber iata si un sumar al rezultatelor obtinute. Intai un sumar al metodologiei. Raspunsurile ce pot fi oferite la intrebari sunt foarte bine (10), bine (8), satisfacator (6), nesatisfacator(4), nu pot aprecia (neluat in considerare). Am facut media raspunsurilor si aceasta medie o voi oferi impreuna cu ce cred eu ca voia sa evalueze intrebarea respectiva.

Claritatea expunerii: 7.8
Caracterul interactiv: 7.9
documentatie: 7.9
exemplele si explicatiile argumenteaza aplicatiile teoretice: 8.15
punctualitatea si gradul de utilizare al timpului la curs:8.6
comportarea fata de studenti: 9.55
atractivitatea predarii: 7.66
modul de stimulare al interesului pentru curs: 7
aprecierea generala: 8
aprecierea generala aplicatii: 8.34
studentii au apreciat ca au fost anuntati de la inceput cum vor fi evaluati si ca s-a respectat acest mod de evaluare (100%)
temele au fost relevante?: 8.17
subiectele de la examen au fost relevante?: 8.55
corectitudine in evaluare: 9.15

Comentariile negative primite reproseaza in general lipsa de atractivitate a predarii cursului reprosand faptul ca nu prea ma aud, ca sunt timid, tonalitate domoala. A doua problema semnalata ca frecventa a fost organizarea proiectului (nu au fost respectate deadline-urile, etapele au fost impartite defectuos lasand prea putin timp pentru implementare, in echipe au lucrat efectiv prea putini oameni). A treia problema ca frecventa a fost reprezentata de intarzierile in corectarea temelor. Au fost si pareri impartite gen cursul are prea putine exemple respectiv cursul are prea multe exemple si prea putina teorie.

Ca aspecte pozitive au fost semnalate mai multe decat ma asteptam dar acestea prefer sa nu le fac publice:)

Concluziile mele au fost urmatoarele:

 • mai am multe de imbunatatit la modul in care prezint cursul:( Pe de alta parte cred ca rezultatul este bunicel considerand cat de exigenti sunt studentii nostri:)
 • avem o echipa care este apreciata, care se implica f mult in curs si laborator si care are o relatie deosebita cu studentii.
 • avem inca dificultati de organizare desi studentii apreciaza initiativele echipei – proiectul de echipa, prezentarea organizata impreuna cu Adobe.

Motivul principal insa pentru care am pus acest document pe blog este ca sa adresez urmatoarea intrebare: cum as putea sa stimulez interesul pentru curs? 🙂 (metodele sugerate de unii dintre studentii care au semnalat aceasta problema ar fi prezenta obligatorie, lucrari la curs)

11 thoughts on “feedback la feedback”

 1. Salut!
  Lucrarile la curs nu mi se par o idee prea stralucita de a incuraja prezenta la curs. Asa cum sa intampla la PC, acestea aduc mai mult haos decat prezenta benefica( in sensul ca majoritatea studentilor care vin pentru lucrare vorbesc in timpul cursului si e inutil faptul ca sunt prezenti).
  O idee mult mai buna ar fi interactivitatea cursului( ceea ce s-a si intamplat anul acesta), cat si asa cum spuneai si tu o prezentare mult mai ferma a acestuia, fara balbaieli si fara greseli)

 2. Vlad, în loc să te întrebi retoric ce se poate face, cred că ar fi optim să porţi o discuţie directă, deschisă cu studenţii la finalul cursului (de exemplu cum a făcut Tavi după SO/PSO – a stat şi a discutat subiectele cu noi, ne-a spus ce concluzii a tras el şi ne-a cerut părerea relativ la ce ar putea îmbunătăţi 🙂 )

 3. @Octavian: multumesc
  @mihai: nu e retoric dupa cum vezi sunt destul de multi studenti care scriu aici. faptul ca am postat aceste rezultate pe un blog deschide o discutie nu reprezinta doar un afis pe un perete:)

 4. Salut!
  Referitor la stimularea interesului pentru curs, aici sunt de acord cu Octavian, lucrarile sau listele de prezenta fac mai mult rau decat bine. Insa, dintre cursurile care nu fac prezenta, cel mai bun exemplu de curs interactiv mi s-a parut cel de PP, tinut de dl. prof. Giumale. Ne-a spus clar de la inceputul cursului ca prezenta nu este obligatorie si putem participa numai daca dorim noi sa o facem, si totusi aprox. jumatate din serie tot venea (ceea ce e chiar impresionant, avand in vedere situatia :)). Nu sunt sigur ce anume avea special acel curs, dar daca vrei sa stimulezi interesul studentilor te-ai putea inspira din metodele d-lui Giumale.

  @Octavian:”fara balbaieli si fara greseli”. Nu ti se pare ca esti un pic cam rigid in privinta asta? Adevarat, o prezentare cursiva a cursului ajuta, dar nimeni nu e perfect.

 5. Eu cred ca sunt mai multe lucruri care ar putea ajuta: interactivitatea (dialog, nu monolog, intrebari daca s-a inteles, punerea unor intrebari si probleme studentilor ca sa se testeze daca si ce s-a inteles), alegerea materialelor interesante, cursul sa nu insemne numai slide-uri, ci sa fie insotite de multe explicatii clare. Practic, cred ca orice student doreste sa participe la un curs care sa merite – tinand cont de costul de oportunitate.

  Daca pot sa invat acasa in y ore tot ceea ce se preda in x ore de curs, si y < x, atunci este o problema. Exista cateva cursuri in facultate :P.

  Mai sunt si altele, multe se invata in timp in mod sigur. 🙂

 6. eu nu cred in “puterea blogulu”, asa ca nu cred ca feedbackul aici o sa-ti ajute in nici un fel. mai bine invita la o bere cateva persoane carora le respecti intelectul si poarta o discutie dinamica. in general chestiile astea pe net sunt cel mult bune la a-ti exprima opinia si in nici un caz la dialog. aici, fiecare, inclusiv tu, detine o opinie… si atunci singura solutie e dialogul si asta nu se face aici…

 7. @TitelG – asta am incercat si eu sa fac la curs (poate ca nu am reusit) sa ofer informatii interesante insotite de explicatii astfel incat dupa 2 ore de curs sa pleci cu “lectia invatata”

  @Sever – absolut de acord referitor la comparatia cu cursul d-lui Giumale – cred ca mai am foarte mult pana sa ma ridic insa la nivelul d-lui.

  @sharkie – puterea blogului vs. puterea discutiei la o bere sta in numarul de oameni pe care ii poti asculta si in diversitatea profilelor lor. poate ca aici isi scriu opinia si nebautorii de bere:)

 8. Stimularea interesului pentru curs poate fi facuta prin acele lucruri pe care le poti face doar la curs, si care nu pot fi reproduse in alt moment.

  In teoria invatarii (din cate imi aduc eu aminte) apareau 3 momente: invatarea, recapitularea, exersarea. Profesorii de la noi din facultate, de la care poate ai invatat si tu tehnica de predare, sareau repede peste ultimele 2.

  Dupa umila mea parere 🙂 un curs bine predat inseamna un curs bine structurat, unde dupa fiecare capitol/subcapitol invatat apar celelalte 2 componente: recapitularea & exersarea, adica obtinerea unor concluzii despre ce ai predat pana in momentul respectiv si rezolvarea in cateva minute a unei probleme simple, dar cat mai concrete, ce sedimenteaza chestile invatate. Ultimele 2 trebuie facute neaparat de catre cei care participa la curs (ei sa spuna concluziile, ei sa caute rezolvarea).

  E fezabil ce spun ?

 9. Eu cred ca motivele pentru care studentii nu sunt interesati de un curs sunt aceleasi la toate cursurile in poli. Ei cred urmatoarele:
  1. Cursul acesta nu imi va folosi niciodata in cariera
  2. Nu imi plcae cursul acesta (adica nu inteleg nimic sau stiu deja tot si ma plictisesc)
  3. Nu e stres..vine sesiunea..invat mecanic materia in 3 zile si la examen iau intre 6 si 9

  Pentru punctul 1 nu stiu exact ce se poate face desi ar fi idei ( eu am avut intrebari de algoritmica la interviuri).
  Pentru 2 as recomanda o predare a cursului in limbaj mai natural inainte de toate. Daca ii zici lui Costel “fie o taietura care respecta o multime A… unde prin taietura intelegem…si prin respecta intelegem… ” nu o sa ii prea cada bine. In schimb daca ii zici in mod natural “uite avem 2 multimi un AMA sigur face legatura intre ele deci sigur are o muchie dintre ele deci intuitiv o sa o aiba pe cea minima “(poate si sustinut de un desen) o sa ii placa si lui pentru ca are impresia ca intelege cat de cat. Acest aspect este larg prezent in cursurile d-lui Giumale. (de exemplu la examen toata lumea stia intuitiv ce e o problema nedecidabila desi doar 4-5 stiau si o definitie si eventual sa demonstreze in anumite cazuri).
  Pentru 3 as recomanda mai multe probleme teoretice la examen, nu neaparat grele dar care sa implice integerea unei notiuni. Subiectele de genul aplicati algoritmul X pt datele Y sa fie problemele de trecere iar pentru mai mult sa fie necesara o farama de intelegere. Adica la modelul curent al examenului as mai aduga vreo 3-4 intrebari scurte despre algoritmi (de genul ce se intampla daca..etc).
  Ar fi ok si niste lucrari de curs sau seminar (3-4) anuntate si de o ora care sa asigure ca elevii invata treptat materia.
  In cazul ca ar deveni materia asa ar trebui anuntati elevii din primul curs(cand inca vine lumea) ca o abordare mecanica nu duce la media mai mult de 6, si ca la curs se incearca explicarea multor probleme de genul celor de la examen si ca se accepta intrebari si sa se dea niste exemple de pb (chiar din Cormen de ex).

 10. “3. Nu e stres..vine sesiunea..invat mecanic materia in 3 zile si la examen iau intre 6 si 9”
  Mentalitatea asta trebuie neaprat schimbata. Nu ar trebui ca doar examenul din sesiunea sa decida soarta notei la un curs. Ca daca e asa, de ce nu facem invatamant la distanta, invatam singurui si mergem si dam doar testul?
  Nu stiu ce modalitati ar fi pentru a schimba asta…pentru ca si studentii si profii iau situatia actuala a un status quo. Cred ca daca sesiunea ar fi de 2 saptamani in loc de 4 saptamani, s-ar crea niste presiuni asupra sistemului (initial asupra studentilor care ar face si presiuni asupra profesorilor). Ca adevarul este ca doar la noi exista sesiuni asa de lungi. In alte universitati occidentale se dau un examen pe zi si intr-o saptamana-doua termina. Diferenta este ca se considera ca inveti in timpul anului, ca esti atent (deci si prezent :P) la curs si la laboratoare. Un lucru ca asta ar eficentiza destul de mult. In primul rand nu ar mai veni studenti la cursuri care pierd vremea stand pe laptop si jucandu-se, ar descuraja joburile luate de studenti in timpul facultatii. Sa nu mai vorbim ca un curs invatat in 2 zile il uiti a treia zi pe cand ceva invatat pe parcursul semestrului tii minte o perioada mai lunga. Dar trebuie sa existe si masuri gen micsorarea numarului orelor de curs de la 3 la 2, diminuarea cantitatii de teorie si marirea cantitatii de lucruri practice si punerea accent pe teme de casa.

 11. Sunt de acord cu ce a scris Bogdan legat de teoria invatarii. Ultimele 2 componente sunt neglijate de cele mai multe ori. Asta incercam si eu sa exprim mai sus (cand am zis de punerea de intrebari si probleme in timpul cursului), numai ca nu m-am exprimat asa de “stiintific” – se vede ca nu am facut modulul de pedagogie :P.

Comments are closed.