Invatamant colaborativ sau invatamant competitiv?

In ultimul timp am tot cautat metode de a-mi trezi din letargie studentii (indeosebi pe cei din anul V care sunt cei mai afectati). Am incercat sa gasesc metode prin care sa le trezesc interesul pentru tehnologiile pe care le studiaza si mai ales sa incerc sa gasesc teme si proiecte pe care sa le faca cu placere. Una din metodele luate in considerare a fost cea de “collaborative learning”. Ideea de invatare colaborativa presupune efectuarea unor task-uri/proiecte in mici grupuri de lucru. Modalitatile prin care se invata pot varia de la – fiecare lucreaza un sub-task si apoi le explica si celorlalti ce a facut, fiecare investigheaza pe cont propriu acelasi subiect si impreuna decid si implementeaza cea mai buna metoda, etc.

Ce au inteles multi dintre studentii nostri in ultimii ani din invatare colaborativa – copierea temelor. Concluzia la care au ajuns multi profesori dupa multiple experiente de acest gen – colaborarea nu este buna:).

Asa ca anul asta am decis sa incerc sa gasesc o provocare interesanta pentru studentii de anul V. Le-am propus un proiect care sa se desfasoare in echipe de 4 studenti, pe perioada intregului semestru. Proiectul presupunea realizarea unui site in care sa-si promoveze temele efectuate la laborator. Site-ul trebuia completat de un blog care trebuia sa atraga trafic prin texte interesante despre subiectele studiate si nu numai. Alte sarcini din proiect tineau de SEO (search engine optimization), analiza traficului, schimb de linkuri, promovare pe forumuri si directoare, management de proiect, prezentari ale evolutiei proiectului.

Proiectul avea o componenta continua – site-ul trebuia dezvoltat, intretinut, actualizat si promovat pe intreaga durata a semestrului (pentru a combate tendinta existenta in facultate de a face toate proiectele pe ultima suta de metri), existand si 3 laboratoare in care fiecare echipa prezenta evolutia proiectului. Proiectul a avut o componenta colaborativa – fiecare membru al echipei trebuia sa se ocupe de o anumita parte a proiectului si seful echipei (exista si un sef) sa prezinte evolutia sarcinilor individuale. Membrii echipei trebuiau sa colaboreze pentru a realiza un proiect bun.

Proiectul a avut si o componenta competitiva. Din multele sarcini existente cea mai atractiva pentru multe echipe a fost plasarea in topul google. 1,5/25p alocate pentru proiect erau pentru o clasare cat mai buna la cautarea pe google a textului “Interfete evoluate”. Pentru unele echipe acesta a devenit unicul obiectiv al proiectului.

Aceasta lunga descriere a fost necesara pentru a ajunge la titlul acestui post. Cum este mai bine sa procedam? Sa punem studentii sa concureze unul impotriva celuilalt profitand de spiritul lor competitiv pentru a-i convinge sa invete? sau sa le oferim proiecte in care sa fie stimulati sa invete impreuna si sa se invete unul pe altul tot cu acelasi obiectiv final?

Concluziile pe care le-am tras eu dupa acest proiect este ca studentii sunt mai receptivi la aspectele competitive decat la cele colaborative. Aceasta concluzie cred ca a fost trasa si de colegii mei de la USO care au realizat anul acesta proiectul World of USO. In momentul de fata ma gandesc ce concurs/colaborare sa le propun semestrul 2 studentilor din anul 2 care vor face proiectarea algoritmilor:)

De asemenea studentii sunt receptivi la idei noi, proiectul fiind privit de multi cu interes si tot destul de multi (din cate am impresia) concluzionand ca au invatat ceva din el.

Din pacate sunt multi care nu pot fi treziti din apatie nici de colaborare, competitie sau orice altceva s-o mai inventa in domeniu si cu acestia din urma inca nu stiu ce sa fac.

Pentru feedback asupra acestui proiect, idei pentru alte proiecte sau pur si simplu pentru a impartasi experiente similare va rog sa nu ezitati sa-mi lasati un comentariu:)

10 thoughts on “Invatamant colaborativ sau invatamant competitiv?”

 1. Partea cea mai interesanta este ca au cumparat toate variantele de domenii care cuprind “interfete evoluate” pe .com, .org etc.

  Cred ca sistemul de predare depinde mult si de auditoriu. Varianta colaborativa este probabil mai potrivita pentru cei mai putin “blazati”.

  PS: Ai vazut “Suspecti de serviciu” ? http://interfete-evoluate.com/echipa

 2. da, nu au iertat nici un domeniu, si le-au luat in principal pentru o pozitionare mai buna pe google. cum am zis partea competitiva a fost cea mai stimulativa:)
  suspectii de serviciu sunt una din echipele mele favorite:)

 3. Si eu am facut parte din acea a doua categorie de studenti apatici. Pe care nici competitia, nici colaborarea, nu i-a trezit. Si sincer pot spune acum ca regret putin asta, as mai veni la laboratoarele tale 🙂

  Nu stiu foarte mult despre altii, insa pot spune despre mine. Cursul era interesant, si laboratorul, insa erau chestii pe care le cam stiam, pentru ca lucram cu ele pe langa facultate. Cred ca pentru majoritatea, cursurile de facultate sunt lipsite de context. Nu sunt puse intr-un context care ii intereseaza pe studenti.

  Sa-ti dau un exemplu. Partea cu “cine este primul in Google” nu cred ca i-a interesat numai din punct de vedere al aspectului competitiv. Ci mult mai mult pentru ca in ziua de astazi, este util sa stii cum sa faci asa ceva. Daca i-ai fi pus sa fie cat mai sus in “top66.ro”, nu cred ca ar fi fost la fel de interesant.

  E intr-adevar problematic modul in care ai putea sa aduci context laboratorului tau. Eu ma gandesc la doua chestii.

  1. Materialele sa fie mai la zi. la Interfete evoluate nu am facut nimic cu AJAX de exemplu. Sa fie elemente care chiar sunt de interes in ziua de azi

  2. Sa le pui la dispozitie anumite unelte de automatizare. De exemplu framework-uri, generatoare, etc. Adica eu ca sa parsez un XML pentru ceva, as vrea sa folosesc un parser gata facut, nu sa scriu eu parserul. Poate e si asta util, dar e neinteresant si trivial. Important este ca eu sa ajung cat mai repede la rezultatul final, care, ca sa ma intereseze, trebuie sa fie spectaculos. Iti dau ca exemplu de unealta Yahoo! Pipes.

  3. Sa legi proiectele de lucruri care ii intereseaza. De exemplu Last.fm foloseste AudioScrobbler pentru a afla ce piese asculta utilizatorii pe calculator. AudioScrobbler este deja facut. Domeniul muzical este foarte interesant pentru studenti. Poti sa-i pui sa-si instaleze AudioScrobbler acasa, sa se documenteze despre el. Apoi sa ia titlurile melodiilor tuturor din grupa, pe parcursul unui semestru, sa zic. Si sa le analizeze intr-un anumit fel (Analiza algoritmilor 🙂 ). Care este piesa cea mai ascultata. Care este cel mai ascultat artist. Care este cel mai ascultat gen? Poti sa gasesti cate o implementare practica pentru fiecare algoritm pe care il predai. Pentru ca studentii nu sunt interesati sa parcurga un graf de numere. Dar sunt interesati sa parcurga un graf de melodii sau de artisti. Asta inseamna sa gasesti context.

  4. Arata-le rezultatul final, viziunea. O tema ar putea fi: Pe Yahoo Maps sau Google Earth, le dai un overlay de restaurante, cluburi, pub-uri, etc. Si fiecare va avea o resedinta in bucuresti. Poti sa-i pui sa afle Pubul cel mai apropiat de toti, si cum poate fiecare sa ajunga acolo. Sau sa-i pui sa ajunga la un restaurant italian, ei fiind 4 si avand o singura masina (traveling salesman).

  Sper sa te ajute sugestiile astea.

 4. dragos: ca o completare la comentariul tau, anul asta am facut ajax si yul, o tema a vizat folosirea unor parsere la alegere pt extragerea de relatii sociale de pe web(last.fm, travian, imdb, etc.)
  deci cred ca incepem sa gasim context; sugestiile pt anul 2 sunt ff bune, sa vedem insa daca putem gasi teme pe aceste idei care sa nu depaseasca cu mult nivelul cunostintelor tehnologice ale unui student de anul 2.

 5. Vorbesc din postura unui student in general apatic, care din cand in cand gaseste o materie care ii place si se mai trezeste..si care a participat activ anul acesta la experimentul competitiv 🙂

  Nu cred ca lipsa temelor interesante (mie mi s-au parut bine alese temele si proiectul) ii face pe studentii de anul V sa fie dezinteresati ci mai degraba faptul ca ei sunt deja destul de orientati asupra ariei de interes asupra carora se vor concentra in primii ani dupa terminarea facultatii.

  De exemplu:AJAX e interesant pentru o parte destul de redusa dintre colegii mei (cei care vor sa faca sau fac deja programare web).
  Unui elev neinteresat de web nu o sa i se para cu nimic mai captivant un parser sau un framework decat altul, nu sa il intereseze prea mult daca YUI e mai bun decat scriptaculous…si nu zic doar de cei slabi, ci si de elevi buni, care muncesc cu zilele la teme de linux si algoritmi.

  Sincer ii inteleg.Au fost suficiente cursuri si materii la care mi-am dat minimul interes doar fiindca nu erau ceva de interes pentru mine si pentru ceea ce vad eu ca fiind profesia mea – Dragos, cred ca si tu ai procedat la fel.

  Cred ca la facultatea de calculatoare mai e ceva de lucrat la organizarea specializarilor si cursurilor acestora.Parerea mea.

 6. Sunt de parere ca proiectul la IE (realizarea site-ului) a fost unul dintre cele mai atractive din facultate.
  Pe unii i-a ajutat sa inteleaga / sa vada ce este aia un site (desi de ani de zile navigheaza 🙂 ).
  Ca exemplu, o colega m-a intrebat intr-o zi: “Liviu, poti sa imi explici si mie cum se face un site?”
  Am ramas cam surprins la ceea ce mi-a zis, si i-am explicat ca e nevoie de domeniu, hosting, continut…
  Apoi m-a intrebat ce sunt alea domeniu si hosting…

  Insa pe altii (printre care ma numar si eu) i-a atras doar partea “de competitie” (adica cine ajunge mai sus in Google dupa keyword-ul dat).

  In concluzie, daca ma pui sa aleg, aleg intotdeauna invatamant competitiv.

Comments are closed.