Nimic despre IT

Dupa cum spune si titlul nu voi discuta explicit situatia IT-ului din Romania. O sa scriu un pic despre piata textilelor, confectiilor si pielariei. Sigur este o piata despre care nu stiu foarte multe dar am gasit niste referinte interesante pe care as vrea sa vi le prezint.

In 2003-2005 aceste industrii au atins un varf in Romania atat ca numar de angajati, numar firme dar mai ales ca pondere in totalul exporturilor tarii. Usor incredibil industriile de textile si confectii aduceau in 2003 25,3% din valoarea exporturilor Romaniei. Tot incredibil in 2013 mai reprezentau doar 7.5% [1].  Tot in aceeasi categorie de statistici numarul de angajati in textile din regiunea centru era in 2008 (3 ani dupa ce incepuse deja declinul) cu 40% mai mare decat cel din 2013.

Un alt articol din 2006 [2] descria declinul acestor industrii si oferea cateva solutii interesante pentru remedierea situatiei. Problema principala identificata in 2006 era ca 90% din firme lucrau in sistem lohn (o definitie a regimului de lohn o gasiti la [3]). Acest lucru a facut ca industria sa fie extrem de sensibila la mai multi factori: aprecierea leului care defavoriza exportatorii (asta ii afecta pe toti dar ii afecta mai mult pe cei cu marje mai mici), concurenta mainii de lucru mai ieftine din Asia si cresterea generala a costurilor din Romania, pierderea fortei de munca cu nivel superior de calificare catre alte tari din UE, lipsa brandurilor autohtone.

Iata si strategia guvernului Romaniei din acest domeniu pentru perioada 2005-2009 [4]. Interesanta analiza SWOT care mentioneaza la Weaknesses urmatoarele:

  •   Lack of own products sales networks on foreign markets
  •  Most of the Romanian companies work under the lohn or CMT system, which limits the access to finance, technology and value retention.
  • Existing industrial structure discourages horizontal cooperation among domestic manufacturers (!!!)
  • Absence of a proper general framework to foster entrepreneurship and to improve upon marketing, managerial and related skills

Hai sa vedem ce s-a identificat la Threats:

  • Possibility of customers relocating production sites in lower wages countries and dismantling operations in Romania, where a large share of the industry operates under the “lohn” system
  • Late orientation towards more complex products addressed to superior market segments.

Marius Bota de la Babes Bolyai se intreba in 2005 [5] ce se va intampla cu industria de textile dupa intrarea in UE si concluziile erau ca un numar mare de companii se va muta spre Asia, multe din companiile noastre vor disparea. Sugestiile sale erau investitii in R&D si marketing, productii sub brand propriu.

Acum recititi primul paragraf si intrebati-va cate branduri de textile/pielarie romanesti cunoasteti.

Industria de textile nu a cazut complet in Romania. A cazut insa suficient de tare incat sa piarda in 5 ani 40% din angajati si asta dupa ce a mai inregistrat o cadere majora in 2005 cand conform [6] a pierdut 7% din angajati in doar 9 luni. S-au identificat din timp slabiciunile industriei precum si posibilitatile de dezvoltare si de crestere dar masuri nu s-au luat decat cand a fost mult prea tarziu. Doar in intervalul 2007-2009 peste 30% din firmele active din domeniul productiei textile n-au reusit sa faca fata schimbarilor.

Stiu ca titlul este “Nimic despre IT” dar poate reusiti totusi sa faceti o legatura.

1 thought on “Nimic despre IT”

  1. daca vrei un brand care inca rezista este ‘Braiconf” sau “Textila Pucioasa.Aceasta industrie asigura cam o treime din exportul Romaniei inainte de ’89, era o industrie complexa, care se baza partial si pe materii prime indigene, dar in special pe o traditie si oameni calificati. Aceasta industrie a murit mai ales din cauza costurilor mari cu energia, care a facut necompetitive produsele.Industria de IT este din punctul meu de vedere mult mai usor de dezvoltat si sustinut, cheltuielile materiale nu sunt atat de mari, ci numai cu forta de munca ( care sunt cred eu considerabile) Nici investitiile in utilaje sau aparatura nu sunt la fel de mari. Aici cred ca trebuie cheltuit mult pentru inovare si dezvoltare pentru a putea rezista pe piata. asa ca nu prea vad ce analogii se pot face intre cele doua situatii.

Comments are closed.