O nouă provocare

Am făcut lobby în ultimii 10 ani pentru stagii, pentru ca studenții să acumuleze experiență pe timpul verii și apoi să se întoarcă full-time la școală. Pot să privesc în urmă și să spun că a fost în același timp un mare succes și un mare eșec. A fost un succes pentru că ponderea studenților care nu făceau nimic în stagiu și care aduceau o ștampilă de la mama/tata/vecinul a scăzut de la 80% pe la 2-3%. Pentru că din ce în ce mai mulți studenți vin la colocviul de practică încântați că au lucrat în proiecte reale, că și-au adus o contribuție, că au fost implicați. În același timp a fost un eșec pentru că toți vor cumva să continue să lucreze și cum nu găsește aproape nimeni joburi part-time aleg practic să renunțe la facultate (a se citi să aleagă cele mai ușoare specializări prin care trec ca rața prin apă) și să continue cu jobul full-time.

Poți să-i acuzi? Poți să nu-i înțelegi? Au dobândit o independență financiară, fac lucruri care-i încântă, au un job bun (mulți doar pentru asta au dat la facultate) și nu le este clară valoarea adăugată pe care le-o aduce terminarea facultății pe bune (își vor da seama ceva mai târziu).

Nu mă omor după eșecuri așa că anul acesta mi-am propus să fac ceva nou. Într-o echipă super-tare ne pregătim să lansăm o platformă care să schimbe lumea să mulțumească pe toți să ofere joburi part-time pentru studenți. Cred că așa vom permite studenților să facă și facultatea pe bune, să își obțină și experiența și independența financiară dorită. Vom permite și companiilor să păstreze și să dezvolte relații cu studenți foarte buni. Vor beneficia și facultățile care nu vor mai avea studenți doar cu numele.

Ce părere aveți?

5 thoughts on “O nouă provocare”

  1. Bravo, Vlad! E nevoie de o asemenea inițiativă, într-adevăr. Sunt curios cum vei reuși să convingi firmele care nu au oferit astfel de posturi până acum. Succes!

    1. sunt destul de multe firme cu care am vorbit si care sunt deschise la aceasta idee. In momentul in care ofertele vor exista si vor fi vizibile tuturor va fi o presiune a pietei care le va determina (sper eu) si pe celelalte sa ofere astfel de pozitii. Si in plus pe langa presiunea pietei vor deveni vizibile si avantajele. Cam asta s-a intamplat si cu Stagii pe Bune in ultimii 10 ani. Sper doar acum sa crestem mai repede

  2. Mi se pare că ați făcut o chestie super tare prin Stagii pe bune și nu există nici un motiv să îl considerați un eșec (deși înțelg ce vrei să spui prin asta). Ce s-a întâmplat e că ați adus în facultate idea de stagiu la nivel de normalitate.
    Acum, după ce ați crescut nivelul de calitate al unui stagiu în ACS, trebuie doar să vă reîntoarceți și acum să creșteți nivelul de calitate a lucrurilor care se întâmplă strict în facultate (mă refer la cursuri, seminarii și laboratoare). ACS o duce relativ bine comparativ cu alte facultăti, dar tot poate fi semnificativ îmbunătățită așa că ar merita efortul.
    Deci ideea de “facultate pe bune” sună ca o idee foarte bună. Good luck with it!

  3. E chiar o idee super buna si utila pentru ei. Intr-adevar, foarte multi studenti renunta la facultate pe parcurs, multi din cauza problemelor financiare. Joburile part-time sunt putine sau prea prost platite pentru a-ti acoperi cheltuielile lunare, timpul este foarte scurt si cerintele sunt mari. Trebuie sa existe cumva un echilibru intre toate astea, in asa fel incat sa se incerce ca studentii sa aiba posibilitatea de a termina facultatea fara a intampina dificultati.

Comments are closed.