prieteni pe net?

Azi discutam la cursul de semantic web discutam cu cei 4-5 studenti fideli despre definirea semantica a relatiilor dintre persoane pe webul social. N-a fost prima oara cand m-am gandit ce mult a denaturat webul social termenul de prieten. Suntem un web de prieteni. Nu exista alt tip de relatie. Am cateva sute de prieteni pe facebook, cateva sute de cunostinte pe linkedin si cateva sute de contacte pe messenger. Si sunt multi mai prietenosi decat mine. Cati din acestia sunt cu adevarat prieteni? 10-15? Pe cati din prietenii de pe facebook i-ati suna si in mijlocul noptii daca aveti o problema foarte grava. Cati va stiu macar un secret? Cati ar putea sa raspunda la un test de cateva intrebari despre voi? Eu am facut experimentul cu un test de tip how well do you know me de pe facebook.

Oare ne place la aceste retele sociale iluzia faptului ca avem mai multi prieteni intr-o lume in care am  impresia cateodata ca tehnologia mai mult ne indeparteaza decat ne apropie? In webul social graful devine din ce in ce mai dens o data cu trecerea timpului (http://www-cs.stanford.edu/people/jure/pubs/powergrowth-kdd05.pdf). Aparent ne apropiem din ce in ce mai mult unii de altii. Pana cand? Poate pana cand toti devenim prieteni unii cu altii si densitatea medie a retelei va fi infinita:).

De ce evita site-urile sa implementeze vocabulare care sa descrie mai corect relatiile sociale? XFN, relationship, poate mai sunt si altele. Un motiv ar fi ca relatiile de prietenie sunt bidirectionale. Taria relatiei insa poate fi recunoscuta diferit de cei 2 prieteni. Poate A il considera pe B un “close friend” in timp ce  B considera ca doar “works with” A. Pot aparea momente mai putin placute si proprietarii platformelor sociale nu doresc probabil ca userii sa se simta penibil.

Asa ca devenim cu totii prieteni in timp ce stim din ce in ce mai putine despre prietenii cu adevarat apropiati si din ce in ce mai multe lucruri inutile despre toti ceilalti. Si adaugam in continuare oameni in lista pe criteriul “am schimbat 2 vorbe la un moment dat deci suntem prieteni”.

Nu vreau sa spun ca networkingul este inutil – doar ca ar fi necesar si util sa putem sa ne definim explicit in mediile online relatiile sociale si altfel decat prin diluarea cuvantului prieten. Pareri?

9 thoughts on “prieteni pe net?”

 1. Perfect de acord. Prea multă comunicație și prea puțină comunicare, foarte pe scurt pusă problema. Informație prea multă, sub iluzia utilității…

 2. Eu cred că totul depinde de felul în care folosești aceste rețele sociale.
  Dacă ai ca utilizator al unei astfel de rețele așteptări de genul “strângerea tuturor prietenilor”, atunci da… omenirea se îndepărtează de adevăratul sens al prieteniei. Dar dacă folosești acest mediu doar ca un mod de relaxare, ca un mijloc în care poți să împărtășești cu cei pe care îi cunoști tot felul de informații despre evenimente etc.

  Desigur, ne punem poze personale (scriu “ne” deși mie nu îmi place să apară poze cu mine în astfel de medii 🙂 ), scriem ce ne-am mai cumpărat, ce am mai învățat, ce am mai vizitat… alții citesc, poate se minunează, poate vor să învețe și ei, poate vor merge și vor vizita și ei… Eu cred că totul este okay atâta timp cât dacă în timpul nopții ai nevoie de un prieten nu îți pui status pe facebook pentru a îl chema 🙂 .

 3. problema știi care e? prin folosire repetată, cu sens diferit de cel normal/intended/real, noțiunea se uzează. Fie că e vorba de prietenie, de „te iubesc” sau de „iartă-mă”. Și la un moment dat, doi oameni vor folosi același termen cu grad diferit de uzură, și vor avea așteptări diferite și…

 4. Care este rolul unei retele sociale? Sa-ti adune prietenii din lumea reala? Cu care oricum te vezi si comunici? Nu. Este acolo doar pentru a defini o clasa de oameni cu care “ai de-a face” intr-un fel sau altul. Pe linkedin, profesional. Pe Facebook, conceptul e un pic mai larg. Nimic mai mult. Ofera o structura sociala unui grup de oameni care s-a inregistrat pe site. Sincer, notiunea de prieten este complet denaturata in retelele sociale, si este o stare de facto. Mai degraba “cunostiinta” ar defini mult mai clar relatiile din aceste retele. Cu exceptia evidenta a oamenilor care doresc sa foloseasca retelele ca si instrument de marketing, si as zice ca sunt cativa 🙂 Aceia au ca si unic scop adaugarea a cat mai multi oameni, deci rationamentul anterior pica.

 5. Va recomand sa cititi si articolul numit “Archiving self? Facebook as biography of social and relational memory”.

  In plus, de remarcat este ca desi in viata reala friend >> connection (much closer than),
  LinkedIn pune mult mai mare accent pe faptul ca doi useri sa se cunoasca in viata reala pentru a deveni !connection! pe LinkedIn + cei care abuzeaza sunt sanctionati mult mai repede
  pe cand la Facebook poti sa dai add as a !friend! fara nici un stres multor oameni.

  Este intr-adevar cam trist cand o practica de marketing, combinata cu succesul incredibil al unui produs [in cazul de fata Facebook], ajunge sa deterioreze semnificatia globala a unui cuvant important din viata oamenilor – “friend”, intuitia imi zice ca asta nu este decat inceputul <>.

 6. A defini notiunea de prieten pe net pp deja a lua lucrurile in serios. De ce iti pui problema asta? Nu sunt de acord cu “mich0u” ca pp prea putina comunicare. Uite, de exemplu noi suntem prieteni pe facebook si asta imi permite sa fiu la curent cu opiniile tale de acum. Daca ramaneam doar cu ce am afat despre tine in lab de SDA nu eram pe atat de castigata.

 7. @Mirciulici: de ce este denaturata? notiunea de prieten in lumea virtuale are pur si simplu alta valenta.

 8. alienare…cred ca aceasta e starea! ne apropiem indepartandu-ne.Si fiecare forma isi are propriul management. Erich Fromm are o carte foarte interesanta care se numeste “frica de libertate” . Are multe raspunsuri care se adapteaza situatiei prezentate.
  Jungla bitilor pe secunda este doar iluzia unei trairi, o emotie care se consuma instant care nu obliga , nu datoreaza nimic. O forma egoista de a-l “consuma” pe celalalt fara “cazne inutile” . Dispare responsabilitatea gestului . Genul acesta de “socializare” este de fapt o industrie iar noi suntem slujbasi fara simbrie. Cuvantul prietenie la “pachet” per provider este doar un instrument .Un santaj subtil menit sa aduca bani, foarte multi bani.In realitate esti acelasi mereu..un tip care se lupta cu propriile himere. In fata acestei situatii esti in mod cert singur…. chiar daca in lista ta de mess ai sute de contacte!

Comments are closed.