Program pentru realizarea de lucrari de diploma in cotutela

Anul acesta vom demara un nou program, oarecum similar cu Stagii pe Bune, program ce are ca obiectiv realizarea de lucrari de diploma in co-tutelă, adică lucrări de diplomă coordonate de un profesor/asistent din facultate și de un inginer dintr-o companie. În cele ce urmează vă supun atenției un prim draft al prezentării acestui program și vă rog să îmi oferiți un feedback. Mulțumesc.

 

Lucrarea de diplomă este un moment deosebit de important în cariera unui student. Este momentul în care pe baza cunoștințelor adunate în facultate realizează o aplicație în domeniul în care își propune să-și continue cariera. Pentru a realiza această aplicație trebuie să efectueze o etapă de studiu bibliografic în care să vadă ce abordări au mai fost folosite în domeniu, să proiecteze aplicația, să o implementeze și să o evalueze. La final studentul trebuie să scrie un raport despre ceea ce a făcut.

În general studentii aplica la temele propuse de profesori si dupa discutii cu acestia stabilesc de comun acord tema lucrarii. Profesorul are datoria pe parcursul anului să indrume studentul, să-l ajute cu sfaturi, referințe bibliografice, să-l ghideze în redactarea raportului. Colaborarea insa dintre profesor si student nu este întotdeauna cea mai bună deoarece:

 • studenții se angajează și alocă foarte puțin timp lucrării de diplomă (în general subiectul lucrării de diplomă diferă foarte mult de ceea ce fac la servici)
 • profesorii ajung să aibă foarte mulți studenți repartizați (sunt profesori cu peste 20 de studenți sau asistenți cu mai mult de 7-8)

Varianta pe care noi o considerăm optimă este ca studenții să fie supervizați atât de un profesor cât și de un tutore dintr-o companie parteneră. Compania și cu profesorul propun împreună tema lucrării, studenții aplică iar compania și cu profesorul împreună efectuează selecția. Pe parcursul anului studentul lucrează la tema dată prezentând rezultatele parțiale atât profesorului cât și tutorelui. Atenția suplimentară acordată precum și faptul că se realizează o temă reală, utilă unei companii vor avea darul să motiveze suplimentar studentul pentru a obține o lucrare de diplomă foarte bună. Un rezultat foarte bun la lucrarea de diplomă îi deschide studentului și o posibilitate bună de angajare la finalul studiilor în compania care a propus tema.

Această propunere avantajează nu numai studenții dar și companiile care au ocazia să cunoască studenți aflați la finalul studiilor de licență și au ocazia să lucreze cu aceștia proiecte interesante. De asemenea este o oportunitate bună pentru companii și profesori deopotrivă de a-și cunoaște reciproc direcțiile de cercetare și a deschide calea spre proiecte de cercetare comune.

Cum va funcționa?

În prima fază companiile și profesorii vor adăuga descrieri de lucrări pe site. Va exista un mecanism prin care profesorii și companiile sunt puși în legătură. Profesorii pot alege să susțină o lucrare a unei companii iar o companie poate să ”sponsorizeze” o lucrare a unui profesor. Când o lucrare are și susținător și sponsor aceasta devine publică și studenții vor putea aplica (CV + scrisoare de intenție). Profesorul și compania vor face selecția și vor semna împreună cu studentul ales un acord de colaborare. Acordul respectiv presupune acceptul părților de a realiza împreună lucrarea de diplomă și nu poate fi înlocuit pe parcursul anului școlar.

În ce constă inovația? Există deja lucrări de diplomă în co-tutelă

Vom răspunde la această întrebare printr-o comparație cu programul Stagii pe Bune. Acesta a avut un obiectiv simplu – sa faca lobby in companii sa ofere pozitii de stagiu, sa faca lobby catre studenti sa faca stagii, sa ofere un cadru prin care companiile si studentii sa poata interactiona. Inovatia Stagii pe Bune nu a constat in oferirea stagiilor. Acest lucru se facea de mult in afara si existau companii care faceau acest lucru si in Romania (de exemplu Freescale). Inovatia a constat in oferirea cadrului în care companiile și studenții au interacționat, site-ulwww.stagiipebune.ro. Acest site a facilitat mai multor companii înțelegerea importanței oferirii de stagii și le-a oferit un mijloc prin care să mediatizeze cu costuri minime aceste stagii către studenți. Tot pe acest site s-au grupat informații referitoare la cum se organizează stagiile, informații utile departamentelor de resurse umane ce doreau să inițieze programe de stagiatură.

Ne propunem să oferim aceleași facilități pentru realizarea proiectului de diplomă. Și aici există companii ce coordonează împreună cu profesori din facultate lucrări de diplomă de mult timp (de ex. Adobe). Credem însă că în prezența unui cadru adecvat numărul acestor colaborări va crește substanțial și mai mult decât atât vom reuși să facilităm continuarea colaborărilor începute prin stagii de practică.

3 thoughts on “Program pentru realizarea de lucrari de diploma in cotutela”

 1. Salut,

  Arata bine propunerea. Cred ca ar prinde bine si o sectiune FAQ. Totodata cred ca studentii vor fi interesati sa stie mai multe la capitolul ‘sponsorizare’ 🙂

  Ai putea insista si pe valoarea (experienta + relatiile cu firme) adusa de echipa ‘Stagii pe bune’ acestui proiect.

  Catalin

 2. Mi se pare o idee excelentă!

  Trebuie avut grijă la felul în care va arăta implementarea. Perioada este destul de scurtă. Studenții o să înceapă să își caute proiecte de diplomă prin luna octombrie. Până atunci trebuie definitivate toate parteneriatele care vor lua parte la program. Timpul este destul de scurt și trebuie găsite companii care să propună proiecte interesante, dar mai ales fezabile pentru perioada de lucru.

Comments are closed.