provide every child a world-class education

“Now is the time to finally meet our moral obligation to provide every child a world-class education, because it will take nothing less to compete in the global economy. Michelle and I are only here tonight because we were given a chance at an education. ”

Acesta a fost pasajul pe care l-am remarcat in primul rand cand am auzit discursul candidatului democrat la presedintia SUA, Barrack Obama. Inainte de capitolul sanatate, inainte de problema securitatii sociale sau a securitatii nationale si a terorismului, Obama pune problema educatiei. Faptul ca un probabil presedinte al SUA considera educatia unul din pilonii principali ai programului sau electoral mi se pare remarcabil. Am mai rasfoit 2-3 discursuri ale sale pe aceasta tema si am retinut ca din timpul mandatului de senator, Obama a atacat aceasta problema semnaland probleme ca abandonul scolar, costurile mari ale educatiei superioare pentru omul de rand, calitatea educatiei oferite in scolile publice, egalitatea sanselor pentru copii. I se pare normal ca toti copiii sa poata beneficia de sansa la o educatie de calitate si considera ca educatia este cel mai de pret bun pe care il poti dobandi: “We now live in a world where the most valuable skill you can sell is knowledge”.

Ce mai remarca senatorul american este importanta educatiei din punctul de vedere al statului, educatia ca investitie profitabila pentru viitor: “We’ll invest in early childhood education because for every dollar we put there, we get seven dollars back in reduced dropout rates, reduced delinquency, and reduced prison rates, and more young people can go to college and get good jobs”.

Mi se pare extraordinar faptul ca aceste lucruri sunt spuse si mi se pare ca aceste randuri trebuie citite si lectia lor retinuta de cel putin 2-3 categorii distincte de oameni.

Elevii si mai ales studentii (mai capabili sa constientizeze) pot sa constate importanta acordata finalizarii educatiei, faptul ca trebuie sa profite cand au sansa sa studieze la nivel inalt pentru ca este cea mai importanta investitie in viitorul lor.

Oamenii politici trebuie sa vada ca invatamantul nu este considerat a fi doar o cheltuiala ci si o investitie care poate fi profitabila. Invatamantul de inalt nivel genereaza absolventi capabili care la randul lor genereaza joburi de nivel inalt care aduc bani statului. Educatia de calitate realizata din copilarie genereaza oameni de calitate care vor aduce beneficii si nu cheltuieli statului din care fac parte

Parintii pot sa realizeze si ei ce rol important au in educatia copiilor si in drumul pe care si-l vor alege. Foarte relevant in acest scop mi s-a parut urmatorul pasaj: But we must also admit that programmes alone can’t replace parents; that government can’t turn off the television and make a child do her homework; that fathers must take more responsibility for providing the love and guidance their children need.

Discursul de la care a pornit acest articol reprezinta discursul prin care Barack Obama a acceptat candidatura partidului democrat la presedintia SUA si textul complet poate fi citit aici.

4 thoughts on “provide every child a world-class education”

 1. Avand in considare cat de mult incercam sa ne americanizam, peste cativa ani ne vom afla si noi in situatia SUA in care educatia este neglijata (de fapt vedem si azi semnele, doar ca inca nu e destul de tragic incat sa luam masuri).
  Dar si la noi urmeaza alegeri si cine stie, poate va exista un politician care ii va urma exemplul si va alerta clasa politica romana de situatia invatamantului nostru.

 2. Mi-e teama ca oamenii politici sau cei din spatele lor, atat din America cat si din Romania, nu vor “oameni de calitate”, oameni care in urma educatiei din scoli incep sa gandeasca si sa lege lucrurile intre ele (cum ar fi ca legea gazelor perfecte se poate aplica si pe mase mari de oameni :P). In schimb generatii intregi de “couch potatos” care inghit tot ce li se ofera in media sunt foarte convenabile. Sunt usor de manipulat si trimis la vot pentru ca “democratia” sa functioneze in continuare.

 3. Alex, pe semna ca nu ai mai avut de curând contact cu tinerile generaţi:)).
  Din păcate şi noi ne aflăm în aceaşi situaţie ca americanii, învâţământul e la pământ, generaţiile 90-2000 sunt praf, pârinţii nu ştiu să îşi educe copii.
  Este de datoria noastră să schimbăm ceva. Mă refer aici mai ales la cei care sunt implicaţi într-un fel sau altul în sistemul de învăţământ.

 4. @AlexJ: la noi clasa politica este intr-o permanenta alerta electorala din cauza invatamantului dar fara efecte din pacate

  @Stefan: foarte interesant si din pacate corect ce spui:( deci educand mai bine oamenii vom putea poate pe viitor sa limitam circul politic:)

  @Daniel: asa este; din pacate noi ne miscam insa cu pasi marunti

Comments are closed.