si totusi … bataia de joc continua

Pare-se ca nu am trait suficient in Romania daca ma asteptam ca o procedura eliberata de minister sa fie si urmata. In continuare nimeni de la Bals nu vrea sa discute cu noi. Doamna doctor a fost vreo 4 ore in sedinta dupa care evident ca a avut treaba. Nu contest asta. O fi avut treaba dar mi se pare anormal ca o singura persoana in tot spitalul sa stie ce se intampla. Felicitari doamnei doctor pentru responsabilitatea pe care o poarta.

Haideti pana una alta sa vedem ce scrie pe site-ul ministerului.

Exista 3 tipuri de contacti:

0 – locuiesc impreuna cu un pacient confirmat

1 – au calatorit pe distanta lunga la 2 randuri distanta de un pacient confirmat

sau – au fost in zona de conversatie in contact cu cazul minim o ora la mai putin de 1m

2 – restul tipurilor de contacte

Pentru 0 si 1 se recomanda izolare la domiciliu. Pentru 2 nu. Mentionez ca nu ma incadrez nici in categoria 0 nici in categoria 1 (n-am stat la masa langa pacient, am vorbit maxim 15 minute). Nu am fost niciodata intrebat in ce categorie ma incadrez de cineva de la Bals sau de la Sanepid.

Se face “screeningul virusologic al contacţilor prin recoltarea unei probe de exsudat nazal şi a unei probe de exsudat faringian la contacţii de tip 0 şi 1;” . S-a facut.

Se face “izolarea la domiciliu, sub supravegherea strictă a medicului de familie, pana la comunicarea rezultatului de laborator”.

In continuare: “Dacă rezultatul este negativ – se intrerupe izolarea, dar continua monitorizarea starii de sanatate a contactului pana la 7 zile de la ultimul contact posibil infectant; daca aceasta nu se inrautateste,  supravegherea încetează”. 

Cu alte cuvinte ar trebui sa primim rezultate pentru a sti daca se intrerupe izolarea. Nu am primit rezultatele. Nu a dorit nimeni sa ne spuna ceva concret in continuare.

Voi pune in aplicare sfatul primit de la cativa cititori si voi da in judecata Institutul Matei Bals. Daca doreste vreun vizitator sa ofere consultanta in acest domeniu il rog sa-mi lase un contact.

Edit: m-am resemnat. Traim intr-o tara de kkt in care nimeni nu da 2 bani pe lege, in care normele unui minister sunt ignorate a doua zi de toata lumea, in care daca ai suficienti bani poti sa omori oameni fara sa patesti nimic iar daca nu ai te trateaza toti ca pe ultimul jeg. asta e. inca 12 ore.

11 thoughts on “si totusi … bataia de joc continua”

 1. nu. am sunat la bals si am cerut la epidemio. de la epidemio am fost redirectat de fiecare data la cabinetul unei doamne doctor care nu era niciodata disponibila.

 2. in romanica asta toti se cred medici si li se pare ca stiu totul despre medicina. stai dom’ne linistit ca n-ai nimic, si lasa oamenii de la spital sa-si faca treaba cu bolnavii adevarati.

 3. Explicatie: exista mai multe liste de contacti (cei care s-au prezentat in ziua 1 de la contact, cei care in a doua, a treia…a cincea..). Avand in vedere ca tu te afli pe lista de contacti de ziua 1… si nu ai dezvoltat simptomatologie pana acum, trebuie sa stai la domiciliu 7 zile, pana trece perioada de incubatie. Unii s-au prezentat la cinci zile dupa contact, eventual cu niste tuse, si acelor persoane, li se analizeaza probele la Cantacuzino.
  Explicatia apartine unei surse medicale de la Bals, pe care am contactat-o acum cateva minute.
  Din pacate, nici nu cred ca o sa obtii vreun raspuns pana trec cele 7 zile… decat daca, doamne fereste, faci vreo febra …sau tusesti…

 4. Bineinteles. Nu are nicio legatura cu ce ti-au spus tie medicii in prima zi cand te-ai dus la Bals. Nu are nicio legatura cu absolut nimic din ce spune Ministerul Sanatatii. De pe 27 mai, cand s-a inregistrat primul caz, s-au contrazis unii pe altii, ne-au mintit in fatza…
  Ei zic ca pacientii internati sunt in stare buna. Cu toate astea, primii pacienti sunt inca in spital, de mai bine de o saptamana, asta in conditiile in care primului caz de H1N1 din Romania voiau sa ii dea drumul dupa nici 12 ore de la confirmarea testelor de laborator.
  Eh…

 5. Am trait eu si pentru tine 😛 . Ce ti-am zis(comentat pe blog)acum cateva ore? In romania (cu r mic), pana nu te vezi cu sacii in caruta, sa nu care cumva sa iti faci iluzia ca ai sa ii ai, chiar daca sunt la 1 mm distanta de caruta ta! Nimic nu este cert in tara asta!

 6. da, Alexandra, desi am niste ani in plus pare ca nu am ajuns la maturitatea ta. Traim intr-o tara de … si trebuie sa ne resemnam sau sa plecam. N-am reusit inca sa iau o decizie si marturisesc ca nu sunt multumit cu niciuna dintre variante.

 7. @realist – asta spun si eu. n-am nimic:). Conform definitiei ministerului sanatatii (nu a mea) trebuia doar sa fiu monitorizat la telefon. Ministerul sanatatii (nu eu am spus nici asta) trebuia sa imi faca analize si sa imi dea drumul. cititi la ei pe site. nu am facut mai mult decat sa citez procedurile oficiale:)

  @adrian – intrebati-l pe el:).

 8. Ah, Matei Bals. Am stat acolo 3 saptamani. S-a ocupat de tine un anume doctor Popescu care vorbeste pe nas? In general, lumea acolo este foarte nepasatoare. Gandeste-te ca minimul de atentie pe care il primesti este maximul de atentie pe care doctorii il acorda. Timpul pe care il petrec cu tine = timpul pe care nu il petrec cu cei cu alte boli contagioase. Nicaieri nu se vede mai rau lipsa de chef de munca a romanului ca la spital.
  Sper sa nu ai probleme si sa ramai cat mai putin pe acolo.

Comments are closed.