Stagii pe Bune – intrebari si raspunsuri

Am fost solicitat sa raspund la cateva intrebari despre Stagii pe Bune si am zis sa pun intrebarile si raspunsurile mele si aici ca poate sunt interesante si pentru voi.

Daca ati participat la acest proiect si aveti alte pareri sau vreti sa confirmati ce am spus eu nu ezitati sa comentati!
1. Dupa ce criterii ar trebui ales un stagiu?
2. Cum definiti un stagiu?
3. Care sunt avantajele/dezavantajele urmarii unui stagiu din perspectiva unui student?
4. In ce masura la finalizarea unui stagiu, studentii raman in companie ca angajati?
5. Care sunt pasii pentru a aplica la Stagii pe bune?
1. Principalele criterii care ar trebui luate in calcul in alegerea unui stagiu ar fi:
– cat de mult se poate invata din stagiul respectiv
– cat de atras este studentul de domeniul in care se desfasoara stagiul
– care sunt perspectivele de a colabora si in viitor cu firma care ofera stagiul
2. Un stagiu este in opinia noastra o experienta educationala complementara facultatii. In perioada stagiului studentul completeaza cunostintele teoretice acumulate in facultate cu abilitati practice. In plus studentul isi dezvolta abilitatile de lucru in echipa, se obisnuieste cu procedurile de lucru dintr-o companie IT.
3. In plus fata de ce am mentionat la punctul 2 ar mai fi de spus ca noi am pornit acest program si pentru a combate unul din principalele tipuri de abandon scolar din facultate. Multi studenti se angajau din anii mici full time pe pozitii sub posibilitatile lor, pozitii care nu le permiteau sa creasca si nici nu le mai dadeau posibilitatea sa se concentreze asupra studiilor. Un studiu pe care l-am facut in 2007 arata ca foarte multi din studentii care se angajau o faceau din curiozitate. Prin acest program de stagii studentul poate sa vada cum e la un job fara sa-si abandoneze studiile, poate sa incheie facultatea beneficiind la maxim de cunostintele oferite in anii mari (la specializare) si la sfarsitul anilor de studii va avea datorita stagiilor si o experienta de lucru.
Singurul dezavantaj pe care-l vad este ca din vacanta de vara studentului ii mai raman doar 2-3 saptamani in care sa se odihneasca pentru anul urmator.
4. Studiile pe care le-am facut arata urmatoarele:
– studentii din anii mari (3-4) continua colaborarea cu firmele la care au facut stagiu de diploma in pondere mare/foarte mare (70-80%). Colaborarile sunt in general part time, apoi colaborari ca lucrari de diploma sau chiar angajari full time.
– studentii din anii mici (anul 2 in general) revin la facultate in marea majoritate sau continua part-time. Un numar foarte mic din studentii de anul 2 continua colaborarea full-time desi noi recomandam cu tarie ca acest lucru sa nu se intample. Din cei care continua insa sa lucreze cca. 30% isi intrerup ulterior colaborarea cu firma pentru ca isi dau seama ca nu se pot concentra asupra facultatii.
5. Pentru a aplica la Stagii pe Bune un student trebuie doar sa-si faca un cont pe site-ul www.stagiipebune.ro, sa completeze un CV si apoi sa-si aleaga din stagiile inscrise pe site. Formatul de CV pe care-l punem la dispozitie este realizat special pentru un student care nu are foarte multe lucruri de scris intr-un CV standard. Noi le oferim studentilor posibilitatea sa scrie despre proiectele facute la scoala, despre concursurile la care au participat, despre activitati desfasurate in ONG-uri, lucruri care sunt apreciate de firme dar pe care studentii nu le trec in CV-ul standard EUROPASS. Stagii pe bune este un proiect in care Facultatile de IT&C sunt partenere oficiale astfel incat practica desfasurata prin programul nostru va fi recunoscuta in cadrul facultatii.

2 thoughts on “Stagii pe Bune – intrebari si raspunsuri”

  1. Asadar,cam cum mai exact se va desfasura stagiul,din punctul de vedere al programului? De cand pana cand,cate ore pe zi etc?

    1. din punct de vedere al programului sunt usoare variatii de la firma la firma. In general se desfasoara full time in timpul vacantei de vara. Perioada pe care o recomandam noi este de 2luni – 2 luni si jumatate.

Comments are closed.